TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Unijny certyfikat dla oscypka

Data wysłania: 2008-02-15 11:54 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Oscypek otrzyma w końcu unijny certyfikat. Polskie Radio dowiedziało się nieoficjalnie, że ser został już wpisany przez Komisję Europejską na listę unijnych produktów regionalnych, która ma być opublikowana w Dzienniku Urzędowym pojutrze. Następnie, 20 dni po publikacji nazwa oscypek będzie już oficjalnie chroniona i zastrzeżona w całej Wspólnocie.

Oznacza to, że oscypkiem będzie nazywany ser wytwarzany tylko w kilku powiatach południowej Polski, zgodnie z tradycyjną, kilkusetletnią procedurą. Europejski certyfikat dokładnie określi jego wagę i kształt.

Droga oscypka po unijne logo była bardzo długa. Miał on zostać uznany za regionalną specjalność już na początku zeszłego roku. Sytuacja skomplikowała się, kiedy Słowacy zaczęli rościć sobie prawo do produkcji sera o takiej nazwie, co wydłużyło całą procedurę. Szanse na jej przyspieszenie pojawiły się dopiero wówczas gdy Bratysława porozumiała się z Warszawą i przestała blokować rejestrację.

Problemy z rejestracją spowodowały, że oscypka wyprzedziła bryndza podhalańska i to ona, już kilka miesięcy temu, została pierwszym polskim produktem regionalnym we Wspólnocie. Tym samym dołączyła do wybranej grupy ponad 800 unijnych, regionalnych specjalności.

    • Oscypek na liście unijnych produktów regionalnych 

      [2008-02-15 11:54 217.197.68.*]

      Ciekawe czy Komisja Europejska będzie kontrolowała te oscypki sprzedawan chociażby w Zakopanem - czy wszystkie są wykonywane wg "kilkusetletniej procedury"...

      Turysta   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję