Absolwenci Gastronomika gotują obiady tylko teoretycznie!
Data wysłania: 2006-06-29 14:56 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: Absolwenci techników gastronomicznych właśnie zdają egzaminy zawodowe. Przyszły kucharz zamiast ugotować obiad, musi opisać cykl produkcyjny oraz urządzenia potrzebne do przygotowania posiłku.
Jeszcze w zeszłym roku uczeń, który chciał zostać technikiem żywienia, podczas egzaminu zawodowego musiał np.: przygotować kilka dań z kurczaka z uwzględnieniem określonej diety oraz zmieścić się w określonym czasie.
W tym roku, po raz pierwszy we wszystkich technikach w całym kraju uczniowie zdają taki sam egzamin praktyczny, ale pisemnie. Prace są kodowane, a sprawdzają je egzaminatorzy z zewnątrz.
Krzysztof Wiśniewski już od miesiąca pracuje jako kucharz, a teraz zdawał egzamin zawodowy na technika kucharza w olsztyńskim gastronomiku. Musiał opisać projekt obiadu dla 40 osób. Miał podane menu oraz składniki. Jednak zaskoczyło go pytanie o zastawę. Krzysztof Wiśniewski przyznał - Lepiej by było, gdybym musiał ten obiad ugotować. Wtedy o niczym się nie zapomni. Jak zdaje się egzamin pisemnie, to można wiedzieć, jak coś zrobić, ale źle to opisać.
Natomiast Rafał Macutkiewicz dorabia jako kelner od II klasy technikum. Poinformował - Musiałem opisać projekt przygotowania i obsługi przyjęcia, obliczyć liczbę stołów, zastawy oraz liczbę i rozmiar obrusów. A także określić kolejność podawania potraw, czas potrzebny na zjedzenie i dobrać alkohole do podanego menu. Rafał dodał - Zobaczymy, co będzie, ale łatwiej zdać w restauracji.
Nowy egzamin zawodowy krytykuje między innymi Edward Łoś, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, który przyznał - Technik powinien wykazać się umiejętnościami praktycznymi, a teraz musi znać teorię. Dla konsumenta nie ma znaczenia w jakiej kolejności ktoś wlał kompot do szklanki, ale czy ta szklanka jest czysta i kelner nie włożył do niej palca.
Elżbieta Behan, wicedyrektor Zespołu Szkół Samochodowych wyznaje - Który egzamin jest lepszy, to się okaże po kilku, próbne były zadowalające. Prawda jest taka, że absolwenci techników po maturze zdają drugi potężny drugi egzamin zewnętrzny, towarzyszą temu wielkie nerwy. Dawniej mieli promotora, teraz są zdani sami na siebie. Na pewno mają więcej wiedzy do przyswojenia.
Jednak Agnieszka Muzyk z Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łomży broni nowej formy egzaminów - Sprawdzian po technikum nie może wyglądać tak samo jak po szkole zawodowej, gdzie na egzaminach uczniowie wykonują konkretne zadania. Tu musi być wyższy poziom, sprawdza się myślenie abstrakcyjne oraz organizowanie pracy. Zresztą egzamin zawodowy jest w trakcie przygotowywania, za trzy lata absolwenci technikum będą musieli opisać projekt i wykonać go, tak, jak robią to już dziś technicy informatycy, mechanicy rolnictwa i rachunkowości.
Głównym problem jest fakt, że szkoły nie są do tego przygotowane. Edward Łoś obawia się - Idea takich samych egzaminów we wszystkich technikach jest dobra, ale nie wierzę, żeby udało się to zrobić za trzy lata. W gastronomii nakłady nie są jeszcze takie duże, ale w szkołach o profilu elektronicznym czy mechanicznym potrzebne są na to ogromne kwoty. Znowu będziemy uciekać się do półśrodków.
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2006-06-29 14:56 83.8.130.*] Prowadzę restaurację 19 lat, restauracja ma szeroki wybór dań przygotowywanych głównie na zamówienie. Kucharz po szkole gastronomicznej dopiero po kilku miesiącach od przyjścia do pracy jako tako nadaje się do wykonywania zawodu. Od razu widać kompletny brak wprawy nawet w podstawowych czynnościach: krojenie itp, nie mówiąc już o umiejętności zwracania uwagi na kilka jednocześnie wykonujących się procesów. Brak tego co jest podstawą pracy kucharza czyli rozdzielność uwagi. J.T. odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2006-08-19 16:42 83.29.247.*] dlaczego tak myślisz że kucharze nie potrafią gotować? odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2006-08-21 14:22 83.15.101.*] potwierdzam poprzednią opinię: szkoła gastronomiczna nie uczy i nie nauczy gotować - widzę to po kilku latach prowadzenia hotelowej restauracji i kilkunastu praktykantach w każdym semestrze. wydaje mi się, że do szkoły gastronomicznej idą ci, którzy zupełnie nie wiedzą co z sobą zrobić, a ich zainteresowanie zdobyciem zawodu ogranicza się do chęci zdobycia papierka. dotychczas spośród ponad stu uczniów miałem dwie osoby, które chciałbym zatrudnić. jeden chłopak uparł się, że chce być kelnerem, a dziewczynie chodziło o to, żeby umiała cos dobrze ugotować mężowi... odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2007-11-19 16:25 83.20.143.*] czemu tak sadzisz nasza szkoła jest najlepsza w Kaliszu tych twoich praktykantów chyba miłes z waskiej! odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2008-03-04 00:41 83.18.78.*] To prawda... Sam jestem po szkole gastronomicznej i nie za bardzo umiem coś ugotować... Teraz szykam pracy i jest bardzo ciężko... Co mogę zrobić żeby podnieść sowje kwalifikacje... Pomóżcie proszę... Michał z Tomaszowa lubelskiego... odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2008-03-06 13:16 83.29.2.*] Załap się do jakiegoś hotelu 3,4 lub5* nawet na gospodynię lub pomoc kuchenną.Jak masz średnie,olej w głowie, trochę sprytu to z czasem awansujesz na młodszego kucharza . Też tak zaczynałam.Głowa do góry .Uwierz w siebie. odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2006-09-05 19:54 83.21.63.*] i masz racje odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2006-09-07 22:50 83.7.212.*] nie zgadzam sie z tym stwierdzeniem w 100%. gdyz mam duzo kolegow ktorzy bardzo dobrze gotuja,problem jest jednak jeden!!!!!! gdy komus brakuje praktyki wczasie czterech lat nauki i wlasnego zangazowania to rzeczywiscie nie umie gotowac!!!!!!!! jestem w czwartej klasie i jestem prawa reka kucharza organizuje z nim tydzien w tydzien wesela a za rok bede sam organizowal
!!!!!!!!!!!! troche checi i wszystko mozna odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2007-03-12 23:59 83.29.132.*] nie zgadzam sie z tym ze kucharze po szkolach gastr. nie umieja gotowac. kto ma to we krwi to bedzie nawet mistrzem kuchni. znam wiele osób które nie wyobrazaja sobie zycia bez patelni. poprostu lubia to co robia, a jak robia to co lubia to zawsze bedzie im to wychodziło. owszem sa osoby które sa w takich szkolach przez przypadek ale u mnie w klasie sa moze takie 4 przypadki. gotowac niepotrafia ale za to bycie kelnerem maja we krwi. sam w tym roku koncze szkole i wiem napewno ze znajde prace bez problemu. DOBRY KUCHARZ Z NICZEGO ZROBI ARCYDZIEŁO NA PÓŁMISKU. M. SZ. odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2008-03-04 21:38 83.18.78.*] To co mogę zrobić żeby podnieść swoje kwalifikacje... Naprawde pomóżcie mi... Bo chcę wkońcu znaleść pracę i zacząć się sam utrzymywać... Proszę o pomoc... odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2008-08-13 18:54 82.10.205.*] wyjedz do Londynu,jezeli choc troche znasz angielski znajdziesz tu prace jako kucharz w mig!powaga! odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2008-03-06 13:11 83.29.2.*] A student po medycynie leczy?A student po prawie sądzi lub broni ty pusty łbi. . Do wszystkiego potrzebna jest wprawa i odrobina serca. Bez wieloletniej praktyki każdy spec wykształcony nic nie wart. odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2008-12-13 18:40 77.112.5.*] tylko praktyka czyni mistrza,sam jestem kucharzem i dopieru po paru latach udalo mi sie osiagnac to co osiagnalem,a teraz jestem zajebisty w tym fachu odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2009-09-03 09:48 95.49.123.*] Zgadzam się w zupelności. Praca kucharza jest naprawdę ciężka,jednak bardzo satysfakcjonująca.Po 15 latach w branży mogę już powiedzieć,że umiem sporo.Jako młodszy kucharz nie bylam dopuszczana do wielu prac,wszystko zdobywałam mniejszymi lub większymi krokami.Jednakże kilka lat pracy w renomowanej restauracji pod okiem dobrego szefa pozwoliło mi rozwinąć skrzydła.Wybierając oferty pracy,koncentruję się na rozwijaniu ulubionego kierunku-kuchnia polska oraz staropolska.Z doświadczenia wiem,że kucharze często mają "nalecialości" poprzednich zajęć,przez co potrafią zrobić flaczki a'la new cousine,co jest dla mnie mocnym uderzeniem od złej strony.Nie tego wymaga klient,ktory wybiera konkretny lokal. Szkoła ,a właściwie dwie,byly jednak potrzebne.Nikt w wirze zajęć nie będzie tłumaczył dokładnie procesów obróbki i kandydat,który nie zna podstawowych zasad będzie popełniał błędy oraz marnotrawił towar. Pozdrawiam odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2009-10-03 01:46 77.112.162.*] to prawda jestem swierzo po szkole gastronomicznej i zaczełam prace w restauracji myslałam ze moja wiedza jest duza ale przekonałam sie ze jest praktycznie zerowa dlatego jestem uczona od podstaw wszystkiego nawet nie zdawałam sobie sprawy ze to jest takie ciezkie nie naucze sie tego z ksiązek co w praktyce odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych potrafią gotować,p [2009-10-08 21:19 79.186.31.*] kucharze po szkole potrafią gotować, tylko nie daje się im tej szansy. fakt-tylko ci , którzy poszli do szkoły z przekonania./ ja kończyłam szkołę w ubiegłym wieku! 1975rok, /praktyki miałam w szkole tylko w ostatniej klasie w barze/husarski/kucharze ukrywali przed nami swoje sposoby, dyby nie to że gotowanie zawsze było moim hobby, pewnie nie zostałabym w zawodzie . później pomogłam niejednemu młodemu człowiekowi w polubieniu gotowania, teraz sama potrzebuję informacji:nie mam już podręczników, a muszę ustalić normy ubytków produktów spożywczych w czasie przechowywania i obróbki/mechanicznej oraz ręcznej- warzywa/ . a wracając do gotowania: najważniejsza jest pasja- to dla kucharzy. dla szefów- dajcie młodym szansę,i z zaufaniem próbujcie ich potrawy odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2011-02-08 18:20 46.113.45.*] Żenada....odpowiadam panu który zaczął ten wątek. Kuchnia to inspiracja i lata praktyki a zwłaszcza w różnych restauracjach! Żadna szkoła nie stworzy Ramseya :) odpowiedz »
PRACA DLA KUCHARZA! [2010-01-01 22:03 213.77.61.*] Zatrudnię kucharza (samodzielnego), MĘŻCZYZNĘ (doświadczenie minimum 5 lat), z głową pełną pomysłów oraz chęcią do pracy. Praca na weselach 3 dni w tygodniu. Okolice Warszawy. Wynagrodzenie ok. 3500 tys. miesięcznie. Zgłoszenia proszę kierować na maila: tynaka@wp.pl odpowiedz »
Poszukuję kucharza [2011-05-23 16:30 77.65.86.*] Poszukuję kucharza do restauracji (Rzepin - lubuskie)
Osoba zatrudniona na tym stanowisku będzie odpowiedzialna za: Wydawanie posiłków, gotowanie, dekorowanie Od kandydatów oczekujemy: Wykształcenia kierunkowego - gastronomicznego, minimum 2 letniego doświadczenia zawodowego
Osoby zainteresowane prosimy o wysłanie CV na adres: rekrutacja.prof@gmail.com odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2011-11-23 16:13 95.160.26.*] Penie pan ma racje ,ja nie mam szkoły gastronomicznej ,moim marzeniem jest zostać kucharzem ,do szkoły już nie pójdę ,szukałam jakiegos kursu ale w okolicach nie ma ,pracuje 10 lat w gastronomi ale jako pomoc .Nikt nie zatrudni mnie na stanowisko kucharza bez szkoły ,choć myslę że wiecej potrafie niz ci którzy sa po gastronomi ,pracuje za śmieszne pieniadze bo nikt mi nie daje szansy wykazania się . odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2013-12-11 16:17 109.196.152.*] ja sie ucze jako kucarz w szkole zawodowej gastronomicznej i zgadzam sie wiec co mam zrobic aby nie znalezc sie w sytuacji jak ta ze mam zawod a nie potrafie gtowac jakies rady prosze wyslac na email maejorali@wp.pl odpowiedz »
Kucharze po szkołach gastronomicznych nie potrafią gotować,p [2015-04-19 21:44 77.255.70.*] zapraszam do nowej grupy dla Kucharzy na Facebook: Dupa Chefa. odpowiedz »
technicy żywienia - co to za twór [2006-06-30 12:29 83.30.224.*] absolwent takiego kierunku to ani kucharz ani kelner a tym bardziej człowiek który miałby zarządzać np. żywieniem w hotelu,pensonacie czy domu wczasowym. Zatrudniając od kilku lat absolwentów czy mając kontakt z praktykantami jestem zdania że jakieś teoretyczne podstawy w minimalnym stopniu posiadają lecz umiejętności praktyczne kompletne zero. Co z tego że zostaną zmuszeni do opanowania teorii jak nie będą potrafili zastosować jej w praktyce . Gość nie jest zainteresowany wykładem teoretycznym chce mieć podane smaczne jedzenie w estetyczny i eleganci sposób. odpowiedz »
technicy żywienia - co to za twór [2007-06-20 09:44 83.6.54.*] nie zgadzam sie!!!Sama kończe taki kierunek i jestem dobra w tym co robie!!!!Dowodem moze być to,ze po praktykach zawodowych dostalam propozycje pracy w restauracji,w której odbywalam praktyki...przez 2 miesiace pracowałam na kuchni,a póżniej szefowa rzuciła mnie na głeboką wode.....Bylam odpowiedzialna za przygotowanie śniadań,wydanie ich i obsługe gości!!choć moja praca zaczynała sie od 4-5 rano to nie żałuje!!!!Było warto!!!!KOCHAM TO CO ROBIE!!! D..... odpowiedz »
skaczą z kwiatka na kwiatek [2006-09-05 19:53 83.21.63.*] Tak najlepiej mieszać 2lata uczą tylko gotowania jak nakazuje program a pózniej nagle okazuje sie ze nie jednak nie bedziecie miec na egzaminie gotowania. odpowiedz »
To totalna głupota!!! [2007-06-18 14:23 91.94.196.*] Nie wiem, jak coś można ugotować i podać za pomocą kartki i długopisu. Czy ktoś kiedyś próbował zjeść papierowego kurczaka i popić atramentem z długopisu???!!! Ten, kto to wymyślił pewnie nie potrafi gotować! odpowiedz »
prośba! [2007-06-20 00:13 83.13.0.*] jestem nauczycielem teoretycznych przedmiotów gastronomicznych i w przyszłym roku taki egzamin (technik kucharz ) bedzie zdawała moja klasa. W naszej szkole jest to nowy kierunek. Chciałabym wejść w kontakt z nauczycielami którzy juz egzaminowali uczniów i znają przykładowe zadania egzaminacyjne. Jeżeli możecie pomóżcie! Osobiście nie jestem zwolennikiem takiej formy egzaminów ale jeżeli już takie są chciałabym do nich jak najlepiej młodzież przygotować. Pozdrawiam i czekam na kontakt! odpowiedz »
prośba! [2007-11-13 19:44 86.63.151.*] Witam! Jestem nauczycielem teoretycznych przedmiotów gastronomicznych i także poszukuję zadań egzaminacyjnych, jak na razie nikt nie potrafi mi pomóc. Może Pani się udało. Jeśli tak to proszę o kontakt na adres: agi_29@o2.pl odpowiedz »
prośba! [2008-03-04 08:28 79.184.215.*] niech pani napisze coś więcej o sobie w której szkole pani uczy... ja jestem z Pleszewa... mam jakieś materiały z technikum w zawodzie kucharz... mogę się podzielić ale muszę wiedzieć coś więcej na pani temat Monika odpowiedz »
prośba! [2008-03-05 06:21 86.63.151.*] Proszę napisać do mnie na podany przeze mnie adres. Ja też posiadam już jakieś materiały, więc mogłybyśmy się wymienić. Pozdrawiam Agnieszka odpowiedz »
prośba! [2008-11-03 21:38 79.190.53.*] Witam, Może ma Pani również materiały/ zadania dla technika kelnera.? Chętnie się wymienię. Pozdrawiam Iwona odpowiedz »
prośba! [2008-09-13 17:23 83.19.183.*] Dzień dobry. Właśnie przeczytałam wypowiedzi osób na forum i stwierdzam, że mam taki sam problem jak Pani. Również jestem nauczycielem i przygotowywuję uczniów do egzaminu, lecz niestety to sztuka trudna i przez innych nauczycieli niedoceniona i niezrozumiana. Nie mamy na czym pracować, gdyż nie mamy materiałów, testów. W związku z powyższym, czy byłaby Pani uprzejma, jeżeli takowe P.posiada zarówno z części teoretycznej jak i praktycznej mi przesłać. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Dziękuję z góry. Edyta Kaliszewska. Mój adres: januszkaliszewski@wp.pl odpowiedz »
dzisiaj pisałem [2007-06-20 20:41 87.205.39.*] Uważam że taki egzamin praktyczny to nie ma nic związanego z praktyką. Dzisiaj pisałem ten egzamin i stwierdzam że dosłownie każdy, kto choć trochę potrafi myśleć, może większość zadania rozwiącać bez wcześniejszego szkolenia. Taki egzamin zupełnie nie sprawdza moje umiejętności, tylko moją wiedzę. A jeśli chodzi jeszcze o egzain teoretyczny... A,B,C lub D... spora szansa że się zda nie mając pojęcia co się zaznacza ;) odpowiedz »
Szkoły gastronomiczne [2007-06-28 11:15 157.25.164.*] to jest całkowita bzdura że szkoła nie przygotowuje w odpowiedni sposób. Skończyłem w tym roku szkołe gastronomiczna w Łodzi, od 1,5 roku pracuje jako kelner w restauaracji, osługiwałem prywatnie sylwestra na 240 osob (jako jeden z kelnerów). Pracowałem też w 2 łódzkich restauracjach w centrum miasta pomimo tego ze cały czas sie uczyłem. Pracowałbym w nich dłużej gdyby nie szkoła i czas jej poświecany. Wystarczy tylko troszke checi aby sie czegos nauczyc. odpowiedz »
Szkoły gastronomiczne [2007-06-28 14:08 83.15.101.*] z całym szacunkiem, ale jesteś wyjątkiem... może chciałbyś zmienić pracę (i miasto też)? odpowiedz »
Re: Re: Re: Re: [2008-06-04 14:09 83.5.115.*] Skończyłem w tym roku szkole technikum i uważam ze w szkole nie ucza gotować tylko przygotowują do egzaminu zawodowego gotować masz sie nauczyć w restauracji której odbywasz praktyki
pozdro dla kucharzy odpowiedz »
absolwentka gastronomika [2008-06-21 17:10 87.207.142.*] jesli ktos nie umie gotowac po conajmniej dwoch latach nauki to albo jest leserem i nie chodził do szkoły albo niech sobie poprostu znajdzie inny zawod bo to nie ma sensu... odpowiedz »
absolwentka gastronomika [2009-02-12 23:26 87.205.160.*] po 4 latach nauki w gastronomiku niewiele umiem, jestem strasznym leserem i czesto nie chodzilem na zajecia (tak jak cala moja klasa):P teraz studiuje informatyke :D odpowiedz »
;] [2009-05-25 18:22 86.63.114.*] Paranoja wlasnie skonczylem tevhnikum gastronomiczne, przede mna egzamin zawodowy... Moim zdaniem to istny debilizm zwby kazac kucharzowi gotowac na kartce papieru, oczywiscie w przenosni. kazdy dobrze wie ze prawdziwy kucharz otrzymuje swoja wiedze z doswiadczenia. Pracuje przez 5 lat w restauracji jako kucharz gdzie nauczylem sie sporo i probnych egzaminow zawodowych nie zdalem ;] Jesli takie egzaminy zawodowe maja byc na stale to za 2-3 lata juz nikt nie bedzie przyjmowal kucharzy po technikum beda woleli tych po zawodowce... odpowiedz »
[2009-08-27 13:41 79.163.27.*] to jest nienormalne..po co ja mam chodzic do tej szkoly skoro nie moge pokazac czego sie nauczylam przez te lata..dadza mi kartke papieru i mam na niej "ugotowac"..ehh.. utrudniajac nauke jeszcze troche nikt w tym kierunku nie bedzie chcial sie nauczac jak robi sie takie utrudnienia.. odpowiedz »
[2009-08-27 13:43 79.163.27.*] uczennica;-) to jest nienormalne..po co ja mam chodzic do tej szkoly skoro nie moge pokazac czego sie nauczylam przez te lata..dadza mi kartke papieru i mam na niej "ugotowac"..ehh.. utrudniajac nauke jeszcze troche nikt w tym kierunku nie bedzie chcial sie nauczac jak robi sie takie utrudnienia.. odpowiedz »
UWAGA!!!!! [2009-08-27 13:47 95.49.19.*] nie dajcie zwiesc sie pozorom!!!! - nie wyplacalna pensja - brak umowy ( ciagle obietnice, ze ona bedzie) - praca po 72 godziny non stop na nogach -brak snu - jezdzenie po calej polsce na wlasny koszt - a pomoc albo nic nie robi albo pije uwwazajcie!!!!
berosfilmuwaga.republika.pl odpowiedz »
www.turystykamalopolska.pl [2009-10-16 11:57 83.29.199.*] W Krakowie w Zespole Szkół gastronomicznych nr. 2 rusza projekt Praktyczna gastronomia we współczesnej Europie. Ma on na celu podniesienie kwalifikacji oraz zdobycie doświadczenia zawodowego. Projekt obejmie 100 uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, kucharza małej gastronomii, technika organizacji usług gastronomicznych, technika żywienia i gospodarstwa domowego oraz 10 nauczycieli technikum.
Szkolenia odbywać się będą raz w miesiącu po 4 godziny dla każdej z grup. Realizowane będą we ścisłej współpracy z parterami projektu (restauracja "Hawełka, restauracja hotelu "Sheraton", Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników z Regionu Małopolskiego). odpowiedz »
[2009-11-01 22:56 89.74.205.*] Są szkoły dal których wszystko jest problemem. W Krakowie jest Zespół Szkół gastronomicznych nr 2, który to realizuje projekt szkoleniowy Praktyczna gastronomia we współczesnej Europie. To odpowiedź na problemy że się da. Tych którzy nie wierzą zapraszam na stronę szkoły (zakładka projekty unijne) www.zsgnr2-krakow.pl odpowiedz »
|