Restauracje z bio-certyfikatem
Data wysłania: 2009-05-06 12:52 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: W restauracjach w Polsce zaczęły się pojawiać dania sporządzone z produktów ekologicznych. Czyżby był to początek dość kosztownej mody na zdrowe jedzenie?
Niedawno otwarta w Warszawie restauracja Porta 13 jest pierwszym w kraju miejscem, które wprowadziło do swojej karty dania ze znakiem bio. Szef kuchni, Jacek Szczepański, pokazywał w jaki sposób robi barszcz na zakwasie z ekologicznych buraków oraz wiśni. Dostępnymi daniami są również sery Wołoskie, wołowina od producentów ze zrzeszenia Łąki Nadbużańskie oraz ziemniaki okraszone ekologiczną słoniną.
Restauracja Porta 13 w Warszawie jest własnością państwa Elżbiety i Jerzego Bielskich, którzy zajmują wysokie stanowiska w inowrocławskiej firmie zajmującej się produkcją szkła użytkowego i ozdobnego. Ich pomysł na restaurację w stylu eko był bardziej wynikiem ich wyczucia koniunktury niż pasją. Obecnie są w trakcie wypróbowywania dostawców.
Idą na kompromisy, które są wynikiem potrzeb klientów. Kiedy nie chcieli ekologicznego, gliniastego razowego chleba, zaczął być podawany pełnoziarnisty z Piekarni Szwajcarskiej (bez certyfikatu, ale za to puchaty). Produkty ekologiczne pojawiają się tutaj w największej ilości podczas śniadań. Oprócz serów z mleka koziego z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa Waldemara i Tomasza Maziejuka, można zjeść suchą kiełbasę dukielską i kabanosy z Jesiółki, masło pachnące oborą oraz jaja od kury zielononóżki. W karcie możemy odnaleźć raczej produkty niż dania ze znakiem bio, np. zioła czy szpinak. Herbata, kawa i czekolada Fair Trade (z etycznej produkcji), polskie wino aroniowe oraz ekologiczne piwo z browaru Jagiełło.
Restauratorzy wyrażają chęć promowania także specjałów tradycyjnych, regionalnych, chociaż nie w stylu sielsko-wiejskim, ale właśnie snobistycznym i wielkomiejskim. To właśnie w tych dużych miastach, klienci doceniają jakość naturalnego jedzenia. Restauracje organiczne są odpowiedzią na potrzeby rynku.
Produkty posiadające certyfikaty ekologiczne pojawiają się w menu m.in. warszawskich restauracji Kom, La Rotisserie, Fusion, Centrum Wina czy też wegetariańskich barów.
Ekologiczna restauracja [2009-05-06 12:52 83.28.67.*] Ogromnie się cieszę,że powstają takie miejsca! Odczuwam ogromny niedostatek możliwości ekologicznego odżywiania.Obecnie,dla osoby zainteresowanej towarami bio, zakupy przypominają polowanie, być może pasjonujące,ale czasochłonne. To prawda,że trzeba zapłacić więcej,ale pomocne może tu być rozważne planowanie i bilansowanie zysków i strat. Ostatecznie cenowo nie wychodzi tak tragicznie, a sprzyja zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze! Obserwuję stały wzrost trendu ekologicznego i jestem przekonana,że klientów nie zabraknie.Ewa odpowiedz »
|