TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Inne związane z branżą

Mała gastronomia na plaży

Data wysłania: 2009-05-04 14:47 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Latem kwitnie handel obwoźny na ulicach polskich miast, plażach i skwerach. Ci, którzy organizują tego typu małą gastronomię, muszą spełniać podstawowe wymagania sanitarne i techniczne. W przypadku ich nie spełnienia, może ukarać sprzedawców sanepid. Zasady dla handlu obwoźnego reguluje ustawa z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. nr 63, poz. 634 z późn. zm.). Ustawa ta określa, że takie obiekty ruchome i tymczasowe, jak namioty, stoiska handlowe, pojazdy do sprzedaży obwoźnej, obiekty używane w celach kateringowych oraz automaty do sprzedaży muszą być tak usytuowane, zaprojektowane, wykonane i utrzymane w czystości oraz sprawności, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczania artykułów oraz uniemożliwić dostęp szkodnikom.

Szczegóły co do wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym zawarte są w rozporządzeniu ministra zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. (Dz.U. z 2003 r. nr 21, poz. 182). Według tego rozporządzenia sprzedawcy muszą posiadać czytelną tabliczkę informacyjną z podaną nazwą firmy lub imieniem i nazwiskiem przedsiębiorcy wraz z jego miejscem zamieszkania, umieszczoną w widocznym miejscu podczas sprzedaży.

Według przepisów osoby handlujące muszą być w odpowiednim stanie zdrowia (potwierdzonym badaniami lekarskimi) oraz posiadać wiedzę z zakresu BHP. Obowiązuje ich biały fartuch a czasem też rękawiczki. Gdy handluje się produktami zawierającymi mięso i tłuszcze roślinne, trzeba posiadać również niezbędne urządzenia chłodnicze.

Pomimo tych wszystkich wymogów mała gastronomia na plaży jest atrakcyjną formą działalności sezonowej.

    •  

      [2009-05-04 14:47 77.252.182.*]

      A co z festynami, imprezami masowymi np. koncerty, dniami miast, majówkami? Takie same zasady?   odpowiedz »

      • majówki , festyny, koncerty - mała gastronomia 

        [2010-01-18 08:59 212.160.251.*]

        jakie warunki należy spełnić aby można handlować na takich imprezach?
        chodzi o małą gastronomię

        Małgorzata Książek   odpowiedz »

        • majówki , festyny, koncerty - mała gastronomia 

          [2011-05-05 14:59 80.53.121.*]

          idealny produkt na rozpoczecie działalności w gastronomii plenerowej. Wysokodochodowy i prosty więcen na www.twister-fries.pl   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję