TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Polska gastronomia odczuwa kryzys finansowy?

Data wysłania: 2008-11-01 23:49 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Jak donosi dziennik "Polska", kryzys na rynku finansowym poważnie dotknął polską branżę gastronomiczną. Właściciele i menedżerowie
lokali skarżą się na spadek obrotów nawet o jedną trzecią w porównaniu do miesięcy wakacyjnych.

Najbardziej ucierpiały drogie restauracje położone w najlepszych punktach, obsługujące klientów biznesowych i turystów zagranicznych - pisze "Polska". Co więcej na spadek gości narzekają także oblegane dotychczas puby.

Według ekspertów, jest to spowodowane gorszymi nastrojami konsumentów. Jak podał GUS w październiku wskaźnik ufności konsumenckiej spadł do poziomu minus 13 punktów procentowych.

To wynik najgorszy od kilkunastu miesięcy. Sytuacja w Polsce jest krytycznie oceniana przez obywateli. Zdaniem "Polski" Polacy boją się wzrostu bezrobocia i pogorszenia sytuacji finansowej.

Specjaliści mówią, że Polacy i tak łatwo nie zrezygnują z jadania w restauracjach, bo przyzwyczaili się do lepszego życia. Według badań w czasie kryzysu nie następuje natychmiastowe zahamowanie konsumpcji. Ludzie starają się bowiem jak najdłużej utrzymać dotychczasowy poziom życia - czytamy w dzienniku.

    • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

      [2008-11-01 23:49 87.205.202.*]

      Euro było i olimpiada, dlatego pili w barach :)))   odpowiedz »

    • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

      [2009-01-14 23:24 213.202.174.*]

      Ludzie sami sobie kryzys nakręcają , padło pare banków i odrazu mamy kryzys ludzie zaciskają portfele i bojąc sie o strate pracy ,siedzą w domach i sie trzęsą !!! Sami sobie nakręcamy kryzys !! Trzeba wydawac pieniadze zeby nakrecac gospodarke   odpowiedz »

      • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

        [2009-02-22 14:24 90.129.66.*]

        I tu masz rację, sami robimy sobie ten kryzys.Zaciskamy pasa a przez to znikaja miejsca pracy.   odpowiedz »

        • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

          [2010-03-02 12:24 83.5.25.*]

          dokładnie. Nie znam nikogo kto by stracił robotę, albo mnie zarabia, a mimo wszystko jest ciężko kogoś wyciągnąć do kawiarni lub restauracji...   odpowiedz »

          • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

            [2010-10-16 19:09 178.235.58.*]

            Dobrze powiedziane "wyciągnąć", bo polskie restauracje i kawiarnie zarządzane są w większości przez nowobogackich BURAKÓW. Oni nie otrząsnęli się z lat swojej młodości..., a zresztą nie ma o czym mówić.
            jaba   odpowiedz »

      • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

        [2010-06-16 11:18 83.10.45.*]

        "Kryzys" czyli przewartościowanie rynków do realnej wartości nabywczej pieniądza innymi słowy zniknięcie wirtualnych pieniędzy z globalnych gospodarek ma swój wpływ na branżę gastronomii. Nie tak degradujący jak na przemysły zajmujące się spekulacjami, lichwą czy handlem "abstrakcją", ale ma.
        Otóż w tym okresie urealnienia cała Prawda o branży gastronomicznej wyszła na jaw.
        W dobie ogólnodostępnych produktów spożywczych i odpływu wirtualnego pieniądza ludzie bardziej kierują się odczuwaniem i zdrowym rozsądkiem! Wymyślne dania serwowane przez niby kucharzy przestały być już takie wymyślne, co więcej może i są smaczne (przyjemne) ale teraz okazuję się, że mało zdrowe (nie korzystne). Kolejną blokadą psychiczną wizyty w restauracji jest cena, która za danie gastro jest astronomiczna i tym sposobem traci się klienta, który zje podziękuje i wyjdzie już nie wracając bo sumienie mu na to nie pozwoli! Czy taki klient powie dobre słowo o serwisie - bardzo wątpliwe, a to przecież referencja dobrej kuchni to to z czego żyją restauratorzy.
        Co więcej dzisiejsza tendencja ku naturalnej i zdrowej żywności to kolejny cios dla branży bo przecież to co naturalne jest tanie więc nie ma za bardzo na czym biznesu robić. Dzisiejszy klient, który lubi jednak gdzieś sobie spocząć i zjeść coś ciepłego w odpowiedniej cenie skłania się więc ku niezdrowemu jedzeniu typu fast - food i produktom cukierniczym, które z prawdziwą gastronomią nie mają nic wspólnego! Efekty tego typu stołowania się widać na ulicy, gdzie przechodzi widmo inwalidztwa napychające kiesy innej branży żyjącej z obłudy - medycznym.
        Czy to więc oznacza kres zawodu kucharza i branży gastronomicznej? Otóż nie! Branża musi się przebranżowić i czym prędzej dostosować do nadchodzących zmian! Kucharz jako prawdziwy rzemieślnik ma arcyważną rolę do spełnienia miał i ma za zadanie inspirować klienta swoim kunsztem, zaskakiwać doskonałością i smakiem potraw, leczyć go czystą energią wywodzącą się z naturalnej żywności i trafiać tym sposobem do jego serca najkrótszą możliwą drogą poprzez żołądek!
        Aby to czynić musi wkładać Miłość w to co robi, a to oznacza wybierać dla klienta to co jest korzystne, a nie to co jest przyjemne! Jego kuchnia jak i całe lokum, a więc Restauracja powinny być swoistym Centrum Inspiracji w tym przypadku opartym na sztuce kucharzenia. Doskonałość jak wiemy tkwi w prostocie, a więc dania zgodnie z zasadami pracy żołądka mają być prostolinijne, potężne energetycznie, świeże i świetnej jakości prędzej niż w dużej ilości!
        Dzisiaj jednak prawdziwa kuchnia musi zawalczyć o swoje - nie biernie oczekując na klienta, ale aktywnie o niego zabiegając poprzez uruchomienie własnej produkcji spożywczej stającej silnie do konkurencji z tymi cukrami złożonymi w różnych formach i pseudo mięsem owieniętym drożdżami i spulchniaczami piekarniczymi. Trzeba w każdym możliwym momencie wzmacniać świadomość żywieniową klienta, która zaowocuje jego lepszym samopoczuciem = zdrowiem i z wdzięczności powrotem do oferowanych przez Nas prawdziwych i inspirujących usług. Prawdziwy kucharz jest więc Rycerzem o zdrowie klienta! Gdy Prawda wychodzi na jaw to Kuchnia Prawdy rozkwita jak należy, gdyż oparta jest na marketingu Prawdy! Zgodnie z maksymą: Co zasiejesz to zbierzesz obdarowujemy klienta Miłością i tego oczekujemy w zamian - nie może być inaczej!
        Już teraz zainwestuj w Prawdę i zdrowie Twojego klienta przecież imprezy okolicznościowe nie potrwają cały rok! Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszą Ofertą szkoleniową, pokazową, cateringową i franczyzową.
        Gwarancja zdrowia = Gwarancją sukcesu!
        Każda zmiana na lepsze jest wskazana bo "kto nie ryzykuje wszystkiego, ten traci wszystko" - Jezus Chrystus

        www.kuchniaprawdy.blogspot.com   odpowiedz »

    • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

      [2009-10-23 21:06 89.174.171.*]

      no jest teraz kryzys. dramatycznie spadły obroty w weekandy.   odpowiedz »

      • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

        [2010-03-02 12:23 83.5.25.*]

        mam knajpki(fast foody). od września 2009 jest tragedia !!! nawet 60% spadku.   odpowiedz »

    • Polska gastronomia odczuwa kryzys finansowy? 

      [2010-03-09 17:07 83.3.164.*]

      Hmmm, jakoś tego nie widzę. I w zeszłym i w tym roku wg mnie w tej branży szło nam (Polakom_ całkiem nieźle. W zeszłym roku były targi gastronomiczne EuroGastro i w tym roku także będą i to z większą ilością stoisk i szerszą ofertą więc chyba w tej branży raczej idziemy do przodu...   odpowiedz »

    • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

      [2010-06-16 11:04 83.10.45.*]

      "Kryzys" czyli przewartościowanie rynków do realnej wartości nabywczej pieniądza innymi słowy zniknięcie wirtualnych pieniędzy z globalnych gospodarek ma swój wpływ na branżę gastronomii. Nie tak degradujący jak na przemysły zajmujące się spekulacjami, lichwą czy handlem "abstrakcją", ale ma.
      Otóż w tym okresie urealnienia cała Prawda o branży gastronomicznej wyszła na jaw.
      W dobie ogólnodostępnych produktów spożywczych i odpływu wirtualnego pieniądza ludzie bardziej kierują się odczuwaniem i zdrowym rozsądkiem! Wymyślne dania serwowane przez niby kucharzy przestały być już takie wymyślne, co więcej może i są smaczne (przyjemne) ale teraz okazuję się, że mało zdrowe (nie korzystne). Kolejną blokadą psychiczną wizyty w restauracji jest cena, która za danie gastro jest astronomiczna i tym sposobem traci się klienta, który zje podziękuje i wyjdzie już nie wracając bo sumienie mu na to nie pozwoli! Czy taki klient powie dobre słowo o serwisie - bardzo wątpliwe, a to przecież referencja dobrej kuchni to to z czego żyją restauratorzy.
      Co więcej dzisiejsza tendencja ku naturalnej i zdrowej żywności to kolejny cios dla branży bo przecież to co naturalne jest tanie więc nie ma za bardzo na czym biznesu robić. Dzisiejszy klient, który lubi jednak gdzieś sobie spocząć i zjeść coś ciepłego w odpowiedniej cenie skłania się więc ku niezdrowemu jedzeniu typu fast - food i produktom cukierniczym, które z prawdziwą gastronomią nie mają nic wspólnego! Efekty tego typu stołowania się widać na ulicy, gdzie przechodzi widmo inwalidztwa napychające kiesy innej branży żyjącej z obłudy - medycznym.
      Czy to więc oznacza kres zawodu kucharza i branży gastronomicznej? Otóż nie! Branża musi się przebranżowić i czym prędzej dostosować do nadchodzących zmian! Kucharz jako prawdziwy rzemieślnik ma arcyważną rolę do spełnienia miał i ma za zadanie inspirować klienta swoim kunsztem, zaskakiwać doskonałością i smakiem potraw, leczyć go czystą energią wywodzącą się z naturalnej żywności i trafiać tym sposobem do jego serca najkrótszą możliwą drogą poprzez żołądek!
      Aby to czynić musi wkładać Miłość w to co robi, a to oznacza wybierać dla klienta to co jest korzystne, a nie to co jest przyjemne! Jego kuchnia jak i całe lokum, a więc Restauracja powinny być swoistym Centrum Inspiracji w tym przypadku opartym na sztuce kucharzenia. Doskonałość jak wiemy tkwi w prostocie, a więc dania zgodnie z zasadami pracy żołądka mają być prostolinijne, potężne energetycznie, świeże i świetnej jakości prędzej niż w dużej ilości!
      Dzisiaj jednak prawdziwa kuchnia musi zawalczyć o swoje - nie biernie oczekując na klienta, ale aktywnie o niego zabiegając poprzez uruchomienie własnej produkcji spożywczej stającej silnie do konkurencji z tymi cukrami złożonymi w różnych formach i pseudo mięsem owieniętym drożdżami i spulchniaczami piekarniczymi. Trzeba w każdym możliwym momencie wzmacniać świadomość żywieniową klienta, która zaowocuje jego lepszym samopoczuciem = zdrowiem i z wdzięczności powrotem do oferowanych przez Nas prawdziwych i inspirujących usług. Prawdziwy kucharz jest więc Rycerzem o zdrowie klienta! Gdy Prawda wychodzi na jaw to Kuchnia Prawdy rozkwita jak należy, gdyż oparta jest na marketingu Prawdy! Zgodnie z maksymą: Co zasiejesz to zbierzesz obdarowujemy klienta Miłością i tego oczekujemy w zamian - nie może być inaczej!
      Już teraz zainwestuj w Prawdę i zdrowie Twojego klienta przecież imprezy okolicznościowe nie potrwają cały rok! Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszą Ofertą szkoleniową, pokazową, cateringową i franczyzową.
      Gwarancja zdrowia = Gwarancją sukcesu!
      Każda zmiana na lepsze jest wskazana bo "kto nie ryzykuje wszystkiego, ten traci wszystko" - Jezus Chrystus

      www.kuchniaprawdy.blogspot.com   odpowiedz »

    • Kryzys finansowy a polska gastronomia 

      [2010-07-22 15:10 188.193.118.*]

      W Poznaniu,wszystkie lepsze restauracje swieca pustkami!!!   odpowiedz »

    • Polska gastronomia odczuwa kryzys finansowy? 

      [2010-07-22 21:39 78.88.163.*]

      KuchaRZ to RZemieślnik, a więc praktyk posiadający faktyczne umiejętności oraz niezbędną wiedzę! To nie jest przypadek, że tak jak lekaRZ czy stolaRZ tak i kuchaRZ kończy się na RZ to ma wskazywać na prawdziwe RZemieślnictwo! Kucharz tak jak i lekarz ma leczyć, tak jak i stolarz tworzyć. Prawdziwy mistrz kuchni jest więc wyuczonym przeżyciami praktykiem, który nie tylko biegle zajmuje się swoim kunsztem kuchennym, ale także jako szef kuchni oraz biznesman musi być wszechstronnym menadżerem. Tylko tak doświadczony człowiek zasługuje na miano Kucharza, a więc mistrza rzemiosła kucharzenia! Dzisiejsi pseudo kucharze to 15% społeczeństwa i na ulicy widać mizerny efekty ich fachu! Bo czy człowiek serwujący gofry i kebaby jest kucharzem? Nie. Czy zatem gospodyni robiąca domowe obiady jest kucharzem? Nie. Brakuje im odpowiedniej wiedzy i umiejętności aby wykonywać ten zawód!
      Wysuwam apel do Izb Rzemieślnictwa w Polsce, aby czym prędzej zainterweniować i odbudować rangę zawodu Kucharza! Należy zwrócić się do Sanepidu o kontrolę kwalifikacji i zapisów umownych. Dzisiaj są takie ewenementy rozumowe, że wypiekacz kebaba w przydrogowym zajeździe ma w umowie ujęte "kucharz". Powinien być tam ujęty jego faktycznie wykonywany zawód, a więc "obsługa baru", "serwisant fast-foodów" czy "wypiekacz kebaba". Ten człowiek NIE JEST Kucharzem! Już sama oferta pracy traktująca o poszukiwania kucharza do baru szybkiej obsługi wprowadza konsumenta w błąd. Bar nie jest pełnowartościową kuchnią i nie zatrudnia Kucharzy, niech Sanepid ma to na uwadze. Dochodzi do takich niedomówień i skrajności, że kiedy do dyspozycji danej firmy stawia się poważny człowiek do pracy Kucharza jest z braku szacunku do tego zawodu traktowany jak wypiekacz zdechłych kebabów!
      Zawód i kwalifikacje Kucharza warunkują jego talent, praktyczne wieloletnie doświadczenie i umiejętności oraz wiedza kompleksowo pojmująca zdrowe zależności żywieniowe, a więc poznanie zasad ewolucji przyczynowo - skutkowej każdego składnika używanego w kuchni!
      Kucharz odgrywa bardzo ważną rolę w społeczeństwie, ma inspirować, leczyć i być artystą otrzymując za to odpowiednie wynagrodzenie i szacunek swojej "publiki", a więc klientów kuchni. Mógłbym się znacznie bardziej i głębiej nad tym temat rozwodzić, ale to nie jest miejsce i czas. Kwituję więc ten wykład następującym zawołaniem ogólnym:
      Rzemieślnictwo musi się obudzić i wzlecieć jak feniks z popiołów, gdyż tym sposobem powstaje zdrowy Świat wzajemnych wartości, szacunku, pomocy i Miłości. www.kuchniaprawdy.blogspot.com   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję