Zakończyły się półfinały Olimpiady Smaku
Data wysłania: 2008-09-22 09:19 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: W kulinarnych półfinałach Olimpiady Smaku zmierzyli się profesjonaliści oraz juniorzy ze szkół gastronomicznych z Polski Południowej. Jury wybrało po 6 zespołów w obu kategoriach, które będą walczyć o główne nagrody w czerwcu tego roku. Wśród wybrańców znalazły się dwa zespoły z Krakowa.
W dniach 18, 19 kwietnia w krakowskiej hali Makro Cash & Carry odbywały się półfinały trzeciej edycji Olimpiady Smaku. W półfinałach wzięło udział dziewięć dwuosobowych zespołów kucharzy, którzy reprezentowali lokale gastronomiczne oraz dziewięć zespołów uczniów, którzy reprezentowali średnie i wyższe szkoły gastronomiczne. Zawodnicy reprezentowali Polskę Południową.
Dnia 18 kwietnia odbywały się zawody w kategorii profesjonaliści, natomiast 19 kwietnia w kategorii juniorzy.
Organizatorem Olimpiady Smaku jest Nestle Polska, natomiast partnerem strategicznym MAKRO Cash & Carry. Podstawowym celem konkursu jest wyróżnienie oraz promowanie talentów kulinarnych wśród osób, które zajmują się sztuką kulinarną zawodowo oraz wśród młodych adeptów tej sztuki, którzy dopiero zdobywają wiedzę w tym zakresie.
Podczas półfinałów przygotowywano przekąski zimne i dania główne dania własnego pomysłu, które zostały zgłoszone w eliminacjach do konkursu. Jury z przewodniczącym Grzegorzem Kazubskim, laureatem Oskara Kulinarnego roku 2007 oraz menedżer Makro Centrum HoReCa oceniało wygląd i aranżację potraw, a także dobór ich składników i walory smakowe. Istotne były również techniczne aspekty przygotowania potraw, jak: czystość pracy, zużycie surowców, wygląd stanowiska pracy i profesjonalizm. Każdy z zespołów miał na wykonanie zadania konkursowego godzinę i 20 minut. Przy ocenie zawodników, Jury stosowało międzynarodowe zasady punktacji.
Grzegorz Kazubski, przewodniczący jury wyznał - Nasza Olimpiada Smaku wpisała się w kalendarz najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Jest ona doskonałą okazją dla uczniów szkół gastronomicznych do sprawdzenia i zaprezentowania dotychczasowych umiejętności, a dla profesjonalistów szansą zdobycia większego prestiżu w branży. Dla wszystkich uczestników jest też okazją do doskonalenia swoich umiejętności w sztuce kulinarnej.
W kategorii juniorzy do finałów zakwalifikowano następujące zespoły: 1. Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu 2. Rafał Szarek i Tomasz Sikorski - ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim 3. Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie 4. Iwona Turska i Katrzyna Sara - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych im. Jana Pawła II w Wojniczu 5. Piotr Czajkowicz i Mateusz Grządzielski - Zespół Szkół Nr 7 w Tychach 6. Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół Nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku
W kategorii profesjonaliści do finałów zakwalifikowano następujące zespoły: 1. Łukasz Pacewicz i Karol Kruk - Club Foksal 19, Warszawa 2. Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa - Hotel Liburnia, Cieszyn 3. Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel HP Park Plaza, Wrocław 4. Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - ATHINA Karol Łukomski, Wrocław 5. Artur Pijanowski i Grzegorz Birek - Hotel Intercontinental, Warszawa 6. Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków
Finał Olimpiady Smaku będzie odbywał się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie w dniach 20, 21 czerwca bieżącego roku. Finaliści będą walczyć o atrakcyjne nagrody dla siebie oraz reprezentowanych przez nich lokali gastronomicznych i szkół. Zwycięzcy w kategorii profesjonaliści otrzymają samochody osobowe i nagrody pieniężne. Za drugie miejsca zostaną przyznane bony towarowe na zakupy w hurtowni MAKRO Cash & Carry o wartości 15 tys. zł brutto oraz nagrody pieniężne, natomiast za trzecie miejsce finaliści otrzymają bony towarowe o wartości 2 500 zł brutto na zakupy w MAKRO i nagrody pieniężne. Dodatkowo lokale gastronomiczne, które będą reprezentowane przez zdobywców pierwszych trzech miejsc otrzymają również bony towarowe na zakupy w Makro.
Zwycięzcy w kategorii juniorzy otrzymają za pierwsze miejsce skutery, za drugie notebooki, natomiast zatrzecie palmtopy z nawigacją. Dodatkowo szkoły gastronomiczne, które będą reprezentowane przez zwycięzców pierwszych trzech miejsc otrzymają bony towarowe na zakupy w Makro. Nagrody dostaną również nauczyciele, którzy przygotowali finalistów do konkursu.
|