Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Forum grupa: Gastronomia
PIG: Dramatyczna sytuacja w gastronomiiData wysłania: 2022-06-22 15:46 Autor: Czytelnik IP automatAktualność: Wysoki VAT, konieczność zwracania środków z tarczy PFR i wzrost cen trzy razy w tygodniuRelacje przedsiębiorców zrzeszonych w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie są bardzo gorzkie. W gastronomii panuje poczucie niepewności i frustracji. Rosną ceny produktów spożywczych, rosną ceny energii i gazu, rosną koszty pracownicze, a klienci coraz mocniej powstrzymują się od niepotrzebnych wydatków. W praktyce oznacza to także rezygnacje z częstych wizyt w restauracjach. Niektórzy przedsiębiorcy mówią wprost, że obecna inflacja jest dla nich niemal tak samo wyniszczająca jak czas lockdownu. Państwo scedowało na nas cały obowiązek zapłaty VAT. Wszyscy producenci mają obniżony VAT, a my zanosimy go w zębach do urzędu na poziomie 8,23%. Przedsiębiorca, który ma obrót na poziomie 200 tysięcy złotych miesięcznie musi zapłacić 19 tysięcy złotych miesięcznie. Produkt z hurtowni przyjeżdża bez VAT, a my jako restauracja musimy go zapłacić. Nie da się zrzucić podwyżek na klientów, bo oni po prostu by się od nas odwrócili. Ceny rosną z dnia na dzień, dosłownie budzimy się z myślą: co dzisiaj podrożeje i o ile procent. Klienci liczą pieniądze, wybierają makarony czy sałatki, a nie mięso czy ryby. Ceny ryb są obecnie astronomiczne - mówi Izabela Nowak - Kasprzak, restauratorka z Koszalina. Poza wysokim VATem przedsiębiorcy z Izby oburzeni są koniecznością zwrotu dotacji z Polskiego Funduszu Rozwoju. Pieniądze były przyznawane przedsiębiorcom w czasie lockdownu, a teraz PFR masowo oczekuje zwrotów dotacji. Musimy oddać 96 tysięcy złotych. To jest dla nas prawdziwa tragedia. Nie możemy liczyć nawet na rozłożenie tych środków na raty. Inflacja jest bardzo poważnym problemem dla restauratorów, bo klientów jest mniej, są znacznie bardziej oszczędni, a ceny rosną i nadal nic nie może ich powstrzymać. Gastronomia naprawdę potrzebuje pomocy, a nie kolejnych ciosów - mówi Ewelina Bryguła, restauratorka ze Świnoujścia. alarmuje rzecznika MŚP o sytuacji gastronomii. Prezes Mojsiuk: "Boimy się, że niebawem restauracje będą świecić pustkami"Jak mówi prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie sytuacja gastronomii jest bardzo poważna. Galopujące ceny są dostrzegalne dla klientów, a to może wiązać się z ich odpływem w trudnym czasie inflacji. Restauratorzy nie mają wyjścia i podnoszą ceny, to wzrosty o kilkanaście procent, ale i tak mniej niż wzrost cen np. produktów spożywczych, warzyw czy mięsa. Restauratorzy bardzo ciężko przeszli pandemię COVID-19, a obecna sytuacja dla wielu firm jest kontynuacją tego kryzysowego czasu. Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie zamierza poinformować Rzecznika MŚP o sytuacji związanej z obciążeniem przedsiębiorców VATem oraz koniecznością zwracania środków z PFR. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Jeżeli nie zareagujemy na czas to restauracje będą bankrutować jedna za drugą. W Szczecinie w ostatnim czasie zamknęło się kilka restauracji. Zniknęły także dwa legendarne bary mleczne. Klienci chcą odwiedzać lokale, ale po prostu ich nie stać na to, by pozwolić sobie na obiad z całą rodziną. Boimy się, że niebawem restauracje będą świecić pustkami - mówi Hanna Mojsiuk.
|
Forum gorące tematy
Forum gorące tematyNorwegian wprowadził tanie loty z Warszawy do Kopenhagi
Era umożliwia abonentom korzystanie z usług głosowych w samolocie?
Tatry: sztucznie naśnieżane stoki umożliwiają już jazdę na nartach
Wycieczka z Centrum Nurkowe Asiandivers Phuket Tajlandia - opinia
600 tys. zł strat po pożarze restauracji w Wydminach
Konferencja "Hotele versus Agencje Eventowe" na Targach World Hotel
Nareszcie więcej graczy na rynku lotów czarterowych w Polsce
CBI: Polska wśród krajów "Wartych swojej ceny"
PKP z Gdyni do Katowic w 4 godziny!
Wybrano władze Polskiej Federacji Pilotażu i Przewodnictwa
Słaby start połączenia LOT-u Warszawa - Pekin?