TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Nagrodzono najlepszych szefów kuchni w Polsce

Data wysłania: 2017-11-29 18:03 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Podczas dorocznej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada 2017 r. we Wrocławiu, miała miejsce premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2018. Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce - w pięciu kategoriach. Szefem Roku został Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.

W wydarzeniu pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego Dolnego Śląska i Urzędu Miasta Wrocławia wzięło udział ponad 600 gości, w tym blisko 400 szefów kuchni z całej Polski.

Podczas gali nastąpiło wręczenie nagród dla szefów kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy.

Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:

  • Szef Roku - Witold Iwański, restauracja Aruana (Serock)
  • Szef Jutra - Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
  • Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, restauracja Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin)
  • Młody Talent - Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)
  • Szef Kuchni Tradycyjnej - Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz (Szczawno-Zdrój)


Szef ROKU 2018 - WITOLD IWAŃSKI, restauracja Aruana, Serock
Kierował restauracjami w najlepszych polskich hotelach. Pracował też w restauracjach nagrodzonych dwiema gwiazdkami Michelin Franzen w Sztokholmie i trzygwiazdkowej Maaemo w Oslo. Na swoim koncie ma już dwa tytuły Gault&Millau - Młody Talent w roku 2015 i Szef Roku Polski Centralnej w 2016 roku. Zdobywca I i II miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w latach 2006 i 2009 oraz I miejsca w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce l'art de la cucina martell w 2006 r. W 2013 r. wraz z zespołem restauracji Aruana wygrał konkurs Wine&fFood Noble Night, a w 2015 roku został laureatem nagrody Chef de L Avenir przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. W codziennej pracy ceni organizację, szacunek i produkt. Uważa, że najlepszym komplementem dla szefa kuchni nie są słowa, ale powracający goście. Dlatego stara się z nimi rozmawiać, pytać o wrażenia. Smaki dań, które kreuje, powstają często najpierw w wyobraźni, a potem dopiero próbuje różnych zestawień produktów i eksperymentuje. To również efekt pracy całego zespołu - wspólnych rozmów, dzielenia się doświadczeniem.

Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy. Nadchodzi nowe, rześkim krokiem. I to nowe zapowiada się naprawdę znakomicie! - podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau w Polsce.

Podczas gali miała też premierę IV edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić.

Żółty Przewodnik rozwija się wraz z polską gastronomią, a polska gastronomia rozwija się wraz z Żółtym Przewodnikiem. W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Zdecydowaliśmy się od tego roku porzucić rekomendację hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP - polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu - dodaje Justyna Adamczyk.

Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Potem wyśmienici szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej sześciu epok, od średniowiecza po współczesność, przygotowując dla gości inspirowane daną epoką dania, serwowane przy specjalnie dobranym pokazie, muzyce i aranżacjach. Podróż przez epoki obejmowała:
  • średniowiecze - dania przygotowywał Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe w Malborku;
  • barok - tu królował Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III
    w Wilanowie;
  • klasycyzm - desery przygotował Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni;
  • romantyzm - za kulinarną oprawę był odpowiedzialny Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w hotelu Copernicus w Krakowie;
  • dwudziestolecie międzywojenne - dania przygotowała Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni restauracji Jatka we Wrocławiu;
  • współczesność - tam niezwykłe dania wyszły spod ręki Szefa Roku - Witolda Iwańskiego z restauracji Aruana.


Doroczna gala Gault&Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce i podsumowaniem całorocznej pracy redakcji Żółtego Przewodnika. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się Gault&Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni, podczas których mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę o produktach, technikach i sposobach prowadzenia restauracji na dobrym poziomie. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika, angażowała się w wiele kulinarnych wydarzeń, a anonimowi inspektorzy Gault&Millau przemierzali Polskę sprawdzając restauracje, które były opisane w poprzednich edycjach przewodnika i wyszukując nowe miejsca i produkty regionalne. Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce.

    • Najlepsi szefowie roku 

      [2017-11-29 18:03 80.52.226.*]

      Gratulacje nagrodzonym! a nam - smacznego!   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję