Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Forum grupa: Gastronomia
Nagrodzono najlepszych szefów kuchni w PolsceData wysłania: 2017-11-29 18:03 Autor: Czytelnik IP automatAktualność:
Szef ROKU 2018 - WITOLD IWAŃSKI, restauracja Aruana, Serock Kierował restauracjami w najlepszych polskich hotelach. Pracował też w restauracjach nagrodzonych dwiema gwiazdkami Michelin Franzen w Sztokholmie i trzygwiazdkowej Maaemo w Oslo. Na swoim koncie ma już dwa tytuły Gault&Millau - Młody Talent w roku 2015 i Szef Roku Polski Centralnej w 2016 roku. Zdobywca I i II miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w latach 2006 i 2009 oraz I miejsca w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce l'art de la cucina martell w 2006 r. W 2013 r. wraz z zespołem restauracji Aruana wygrał konkurs Wine&fFood Noble Night, a w 2015 roku został laureatem nagrody Chef de L Avenir przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. W codziennej pracy ceni organizację, szacunek i produkt. Uważa, że najlepszym komplementem dla szefa kuchni nie są słowa, ale powracający goście. Dlatego stara się z nimi rozmawiać, pytać o wrażenia. Smaki dań, które kreuje, powstają często najpierw w wyobraźni, a potem dopiero próbuje różnych zestawień produktów i eksperymentuje. To również efekt pracy całego zespołu - wspólnych rozmów, dzielenia się doświadczeniem. Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy. Nadchodzi nowe, rześkim krokiem. I to nowe zapowiada się naprawdę znakomicie! - podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau w Polsce. Podczas gali miała też premierę IV edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić. Żółty Przewodnik rozwija się wraz z polską gastronomią, a polska gastronomia rozwija się wraz z Żółtym Przewodnikiem. W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Zdecydowaliśmy się od tego roku porzucić rekomendację hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP - polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu - dodaje Justyna Adamczyk. Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Potem wyśmienici szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej sześciu epok, od średniowiecza po współczesność, przygotowując dla gości inspirowane daną epoką dania, serwowane przy specjalnie dobranym pokazie, muzyce i aranżacjach. Podróż przez epoki obejmowała:
Doroczna gala Gault&Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce i podsumowaniem całorocznej pracy redakcji Żółtego Przewodnika. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się Gault&Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni, podczas których mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę o produktach, technikach i sposobach prowadzenia restauracji na dobrym poziomie. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika, angażowała się w wiele kulinarnych wydarzeń, a anonimowi inspektorzy Gault&Millau przemierzali Polskę sprawdzając restauracje, które były opisane w poprzednich edycjach przewodnika i wyszukując nowe miejsca i produkty regionalne. Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce.
|
Forum gorące tematy
Forum gorące tematyKraków Airport obsłużył 10 milionów pasażerów
Przyznano nagrody polskim hotelom
Niezły wynik lotniska w Radomiu
Bari wraca do siatki połączeń wrocławskiego lotniska
Zakopiańska restauracja z nowym szefem kuchni
Jest projekt Centralnego Portu Komunikacyjnego
Kraków Airport podsumowuje miniony rok
Ryanair rozszerza ofertę lotów z Lublina
LOT rozszerza siatkę połączeń z Kraków Airport
Polski Bus: podróże łączone z Wrocławia do Wiednia i Brna
Pierwsze efekty remontu Courtyard by Marriott Warsaw Airport
Zakaz lotów do mniejszej liczby krajów
Więcej pasażerów na bydgoskim lotnisku
Nowe lotnicze połączenie z Szczecina
Zimowy rozkład lotów z Katowic