TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Hotelowi szefowie kuchni uczą chętnych gotować!

Data wysłania: 2008-08-18 10:34 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Coraz częściej można doskonalić umiejętności w gotowaniu pod okiem mistrzów w tej dziedzinie. Nauka gotowania u doświadczonego szefa kuchni stała się nową formą rozrywki w Warszawie.

Kursy gotowania odbywają się w restauracji, hotelu i jedynej w Polsce Akademii Gotowania. Ich oferta coraz bardziej się powiększa.

Zajęcia Teach & Taste, które prowadzone są w restauracji Blue Cactus w Warszawie przygotowane są dla grup kilkuosobowych. Adepci sztuki kulinarnej, którzy ubierani są w firmowe fartuchy i czapki otrzymują do wypicia Margaritę na odwagę, a następnie zapraszani są do restauracyjnej kuchni. Tam trenują przygotowywanie fajity pod okiem szefa kuchni Ryszarda Majewskiego.

Maciej Ulewicz, muzyk i dziennikarz radiowy, uczestnik zajęć przyznał - Teach & Taste to forma atrakcyjna zarówno dla osób, które gotują, bo wzbogacają swoją wiedzę, jak i dla kompletnych amatorów sztuki kulinarnej, którzy są smakoszami - ja do tych się zaliczam. Uwielbiam poznawać nowe potrawy, natomiast podczas ich przygotowywania jakoś się gubię, szczególnie gdy przepis wymaga więcej niż zmieszania dwóch składników. Te zajęcia natomiast mają olbrzymie walory edukacyjne, nie mówiąc o korzyściach smakowych i towarzyskich. To świetna rozrywka w gronie osób, które łączy wzajemne gotowanie, jak i późniejsze wspólne spożywanie efektów pracy zespołowej.

Podczas lekcji kuchnia działa normalnie i jeżeli w restauracji panuje duży ruch, widać na zapleczu biegających kuchcików oraz kelnerów. Natomiast w wolnych chwilach obsługa przygląda się uczniom. Ryszard Majewski uczy przyrządzać guacamole oraz salsę, czyli meksykańskie dipy, które dodawane są do większości potraw. Uczy również, jak kroić cebulę, obierać awokado, siekać kolendrę i papryczki chili, a także miażdżyć czosnek. Fajitę z mięsa, ryb, owoców morza lub z warzyw pokrojonych w paski należy nałożyć na tortille, czyli placuszki kukurydziane, następnie okraszać zielonym guacamole, pikantną salsą i kwaśną śmietaną oraz zawinąć jak naleśnik.

Jeżeli wszystko jest już gotowe, potrawy wraz z karteczkami, na których są imiona wykonawców prezentowane są na stole w restauracji. Szef kuchni dokonuje oceny wykonania potraw. Czasem pod uwagę bierze się również inne czynniki. Ryszard Majewski, szef kuchni wspomina - Podczas zajęć Teach & Taste odbyły się nawet zaręczyny. Chłopak przygotował dla swojej wybranki kolację, a potem poprosił ją o rękę. Został przyjęty.

Dzięki warsztatom można odkryć swoje powołanie, albo tylko oswoić się z ambitną kuchnią. Maciej Ulewicz zaznacza - Dzięki Teach & Taste moja sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, marynowanym imbirem i truskawkami w gronie znajomych jest prawdziwym hitem, a ja awansowałem na wyrafinowanego kucharza. Przestałem bać się noża, patelni i surowej piersi kurczaka.

Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Polonia Palace zaprasza na spotkania z kuchnią polską. Tematyka kursu ustalana jest w zależności od oczekiwań grupy. Andrzej Polan wyznaje - Można wybrać dania z hotelowego menu, np. chłodnik jabłkowy z miętą czy polędwiczki w sosie kurkowym, a można też podać swoją propozycję. Zwykle klientami są firmy. Kursy traktowane są jak forma spotkań integracyjnych.

Robert Milczyński, dyrektor SAP na Europę Środkową podkreśla - Zajęcia w kuchni to świetne narzędzie marketingowe, które pomaga w biznesie budować relacje z ludźmi. To coś więcej niż tylko wspólne pójście do restauracji - musimy się zaangażować, działać wspólnie.

Hotel Westin proponuje gościom pomoc w przygotowywaniu pierogów z farszem z raczych szyjek. Uczestnicy muszą sami rozwałkować ciasto, wyciąć pieroga oraz napełnić go farszem. Hotelowa restauracja nazywa się Fusion, a w jej karcie łączą tradycje kulinarne Europy oraz Azji. Goście uczą się również przygotowywać sushi. Znajdą tam specjalne maty do zwijania glonów, sprasowane wodorosty, łosoś, pokrojony w długie paski ogórek oraz ryż ugotowany z dodatkiem soli, cukru, wina mirim i octu ryżowego. Odpowiednie składniki należy nałożyć na nori, czyli gatunek wodorostów, a następnie zwinąć całość w rulon. Na koniec trzeba pokroić wszystko na małe porcje.

Uczestnictwo w tego typu zabawie jest bezpłatne. Hotel oferują ją w ramach programu "Unwind", czyli "Odpręż się". Do pierogów oraz sushi goście otrzymują kieliszek miodu pitnego. W ten sposób hotel stara się zwrócić uwagę gości na swoją kuchnię.

W każdy poniedziałek odbywają się kursy kulinarne w Akademii Kurta Schellera. Scheller jest uznanym autorytetem w dziedzinie gastronomi. Prowadzi restaurację sygnowaną swoim nazwiskiem, pisze książki oraz występuje w telewizji.

Aleksandra Więcka, właścicielka studia projektowego Headonist Koncept była uczestniczyła w zajęciach w Akademii. Wspomina - Kiedy szłam pierwszy raz na "Kurs do Kurta Schellera" byłam strasznie onieśmielona sytuacją, że będę gotować z profesjonalistą, ba - gwiazdą! Mój styl gotowania był bardzo intuicyjny - wszystko sypałam na oko, przepisy powstawały w trakcie gotowania. Wyobrażałam sobie, że wyrafinowana kuchnia wymaga miary i wagi, no i oczywiście mnóstwa czasu. Ale okazało się, że jest wręcz przeciwnie. W ciągu czterech godzin ugotowaliśmy wspólnie pięciodaniową kolację, a Kurt dodatkowo upiekł specjalnie dla nas ciasteczka. Pamiętam genialny hiszpański deser leche fritta, czyli smażone mleko, który pod chrupiącą skórką kryje pyszną płynną masę, a smaży się go podobnie jak nasze pączki.

Zajęcia odbywają się w sali, gdzie przygotowanych jest osiem stanowisk dla dwuosobowych zespołów z kuchnią gazową, piekarnikiem, deskami, nożami, patelniami oraz garnkami. Dodatkowo na środku sali jest stanowisko szefa kuchni, gdzie przyrządzana jest potrawa, którą potem uczestnicy zajęć muszą przygotować samodzielnie. Podczas jednego wieczoru zazwyczaj powstaje kilka dań. Kurt Scheller podchodzi do kursantów, pomaga im w prawidłowy sposób pokroić mięso, sprawdza smak potraw oraz ich gęstość. Kurt Scheller wyznaje - Chcę pokazać, że gotowanie to wspaniała zabawa. Kiedyś miałem ucznia, który przychodził na wszystkie zajęcia. Chyba chciał zrobić wrażenie na kobietach.

Aleksandra Więcka przyznała - Dla mnie ważne było przyswojenie sobie kilku tricków - od techniki krojenia cebuli po usuwanie skóry z ryby - które niesamowicie ułatwiają potem gotowanie. No i atmosfera zabawy dającej okazję do poznania innych osób, zazwyczaj było nas w grupie dziesięcioro, które też lubią pichcić. Pamiętam kobietę, którą na zajęcia przysłał mąż, "żeby nauczyła się w końcu gotować". Na początku było widać, że zajęcia ją stresują - po kursie, zjadając własnoręcznie zrobione gołąbki z rybą, chorizo i rodzynkami, uwierzyła, że gotowanie może sprawiać radość.

Kursy pozwalają zrozumieć, że gotowanie to poważna sprawa. Dzięki nim można docenić wagę jedzenia oraz nauczyć się postrzegać gotowanie jako sposobu na rozwój osobisty, pogłębianie więzi z innymi ludźmi oraz fantastyczne spędzanie czasu.

    • Coś innego - zajęcia Teach & Taste 

      [2008-08-18 10:34 77.114.218.*]

      no no no nasz pan Maciuś z Radia Gdańsk (103,7 Fm) uczy się gotować   odpowiedz »

    • Coś innego - zajęcia Teach & Taste 

      [2008-10-26 01:13 212.76.37.*]

        odpowiedz »

    • Coś innego - zajęcia Teach & Taste 

      [2009-10-20 18:20 95.49.116.*]

        odpowiedz »

    • Szkoła Gotowania Enjoy Cooking - zabawa, uśmiech i gotowanie 

      [2009-12-22 11:38 94.254.235.*]

      Enjoy Cooking to nowa forma twórczego spędzania wolnego czasu. W gronie przyjaciół, rodziny albo tylko we dwoje, przygotowując rozkosze dla podniebienia i wyśmienicie się przy tym bawiąc.

      Bo kiedy zaczynasz traktować gotowanie jak wyprawę w nieznane zakątki smaków, codzienne przygotowywanie obiadu już nigdy nie będzie takie samo.

      Już od stycznia 2010 roku w Warszawie!   odpowiedz »

    • Hotelowi szefowie kuchni uczą chętnych gotować! 

      [2010-04-19 13:30 79.187.205.*]

      To jedyny i niepowtarzalny projekt, by zdobyć nowe umiejętności i podnieść kwalifikacje swoich pracowników.
      Wyjdź naprzeciw najnowszym trendom i aranżacjom potraw. Przeszkól swój personel, zyskaj zadowolenie klientów i powiększ zyski swojej firmy.

      Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI wyszła naprzeciw oczekiwaniom pracowników małych obiektów gastronomicznych, hoteli, reastauracji i firm cateringowych poprzez realizację programu szkoleniowego ,,Profesjonalny kucharz kluczem do sukcesu zawodowego".

      ZAPRASZAM!!!
      www.upemi.pl/kucharz   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję