Ograniczenie handlu w niedzielę zaszkodzi także gastronomii?
Data wysłania: 2017-04-05 13:34 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność z dnia 2017-04-05: Ograniczenie handlu w niedzielę i w konsekwencji zamknięcie sklepów w placówkach takich jak centra handlowe będzie miało duży wpływ na gastronomię - uważa Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu. Ma to związek ze specyfiką tego sektora w Polsce oraz charakterystyką zatrudnienia w placówkach gastronomicznych.
Duża część restauracji i punktów typu fast-food jest prowadzona przez polskich przedsiębiorców działających na zasadzie franczyzy i jest zlokalizowana w centrach handlowych. Zamknięcie sklepów w galeriach handlowych spowoduje, iż otwieranie punktów gastronomicznych w niedzielę nie będzie mieć uzasadnienia ekonomicznego. Nie będzie równocześnie możliwe przesunięcie "ruchu" na inne dni tygodnia ze względu na specyfikę korzystania klientów z usług gastronomicznych, podczas gdy trzeba będzie ponosić koszty funkcjonowania punktu w dniu, w którym sprzedaż nie będzie realizowana - mówi Sylwester Cacek, przewodniczący prezydium Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu.
Według KRGiC zamknięcie sklepów w niedzielę będzie mieć bezpośrednie przełożenie na załogę w punktach gastronomicznych, czyli osoby młode, często prowadzące naukę w trakcie tygodnia, dla których elastyczna forma zatrudnienia w gastronomii jest kluczowym kryterium wyboru pracodawcy.
Jednocześnie Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu wyraża zrozumienie dla stanowiska rządu, które wskazuje na konieczność rzetelnej i pogłębionej dyskusji nad problemem prawa do odpoczynku, prawa do bycia z rodziną i integracji społeczności lokalnych oraz stopniowego wprowadzania ewentualnych zmian, aby minimalizować negatywne skutki dla rodzimej gospodarki.
W związku z tym KRGiC postuluje, aby dalsze dyskusje i prace nie skupiały się nad ingerencją w zasadę wolnego handlu, ale nad ochroną zatrudnienia i ochroną prawa do odpoczynku. Jako organizacja skupiająca przedsiębiorców KRGiC wyraża stanowisko, iż równa konkurencja na rynku wymaga minimalnego udziału czynników zewnętrznych, zaś konsumenci powinni mieć możliwość decydowania o sposobie spędzania wolnego czasu. Branża gastronomiczna jest bowiem szczególnie zorientowana na to, aby rodziny i społeczności lokalne miały zapewnioną możliwość wspólnej integracji i budowania tradycyjnych wartości.
Rząd zaszkodzi gastronomii? [2017-04-05 13:34 78.10.195.*] Zakaz handlu w niedzielę wyjdzie wszystkim na dobre a zwłaszcza młodzieży przesiadujących całymi dniami w centrach handlowych i jedząc głównie w fast foodach. Może wyjdą na miasto, zobaczą jak wygląda normalne życie i zdrowe jedzenie. Jest sznsa że obroty gastronomii na mieście wzrosną, a nad fast foodami nie ma co się użalać, może mniej ludzi przytrują. odpowiedz »
Rząd zaszkodzi gastronomii? [2017-04-05 13:46 185.101.128.*] dokładnie, potwierdzam przedmówce!!! fast food = grube tyłki !!! odpowiedz »
Ograniczenie handlu w niedzielę zaszkodzi także gastronomii? [2017-04-14 20:26 83.26.241.*] Zakaz ma (i musi) dotyczyć handlu. A oferta gastronomiczna, jeśli jest smaczna i niedroga obroni się sama. Handlowi w niedziele STOP! odpowiedz »
|