Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Forum grupa: Gastronomia
Steki wołowe - jak często je jadamy?Data wysłania: 2016-05-25 14:54 Autor: Czytelnik IP automatAktualność: "Steki wołowe obfitują w smaki, są cenione zarówno za wartości odżywcze, jak i walory zdrowotne. Systematycznie zjednują swoich sympatyków w Polsce, choć nadal nie są jeszcze tak popularnym daniem jak w niektórych zachodnich krajach. Drzemie więc w nich jeszcze duży potencjał, by podbić kulinarne upodobania Polaków. W restauracjach Sphinx serwujemy steki od kilku lat, przygotowujemy je na różne sposoby i wykorzystujemy do tego mięso z różnych stron świata, tak aby goście mogli poznać ich bogactwo. W 2015 roku sprzedaliśmy ponad 320 tys. sztuk steków we wszystkich restauracjach Sphinx, co czyni naszą sieć największym sprzedawcą steków w branży gastronomicznej w Polsce" - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, właściciela sieci Sphinx. Blisko co trzeci mieszkaniec Polski (29%), który nigdy nie spróbował steków wołowych, przyznaje, że powodem ich niejadania jest zbyt wysoka cena, co czwarty (26%) wskazuje na brak okazji, a co piąty (20%) twierdzi, że po prostu nie lubi mięsa wołowego. Z kolei 63% spośród osób jadających steki ceni je przede wszystkim za smak. Walor smakowy doceniają w większym stopniu mężczyźni (67%) niż kobiety (56%). Poza tym wiele osób lubi steki za to, że są zdrowe i można się nimi najeść. Przyznaje tak odpowiednio 33% i 19% Polaków, którzy jadają steki. Według mieszkańców Polski elementem decydującym o tym, że mięso na stek wołowy jest dobrej jakości, jest przede wszystkim świeży wygląd mięsa (62%) oraz wiek zwierząt (40%). Tylko 6% Polaków wskazuje na sezonowanie, które jest ważnym procesem przechowywania wołowiny w ściśle określonej temperaturze przy odpowiedniej wilgotności, podczas którego mięso zyskuje na kruchości i miękkości. W restauracjach Sphinx dla przykładu stek urugwajski poddawany jest sezonowaniu min. 36 dni, amerykański i argentyński min. 34 dni, a pepper i tomahawk XXL min. 14 dni. Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Sphinxa ponad połowa Polaków (53%), którzy jadają steki, przyznaje, że najczęściej spożywa je w domu, co piąty - u znajomych czy rodziny, zaś 16% na przyjęciach. Jednocześnie jeden na dziesięciu Polaków jadających steki, deklaruje, że najczęściej kosztuje ich w restauracji. Wybierając miejsce na mieście, by zjeść stek wołowy, mieszkańcy Polski kierują się głównie przekonaniem o wysokiej jakości serwowanego steku (33%), opinią znajomych (23%), ale też konkurencyjną ceną (19%). Co jeszcze o stekach myślą mieszkańcy Polski? Przede wszystkim 84% badanych uważa, że mięso na steki jest za drogie, co być może jest też powodem, dla którego wciąż względnie niewiele osób jada w Polsce steki. Z kolei 80% mieszkańców naszego kraju sądzi, że mięso na steki jest bogate w składniki odżywcze, a 52%, że stek jest dobrym mięsem dla osób na diecie. Jednocześnie połowa mieszkańców Polski jest zdania, że steki są ciężkostrawne, a 33% że czerwone mięso jest niezdrowe. Nie każdy prawdopodobnie wie, że wołowina jest źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B, szczególnie zalecanych w diecie dzieci i nastolatków. Co jest również ciekawe, 78% Polaków uważa, że najlepsze mięso na steki pochodzi z polskiej wołowiny, a 65%, że trudno zdobyć dobrej jakości mięso na steki. Warto przy tym wspomnieć, że w Polsce hodowla bydła mięsnego dopiero się rozwija, a rodzimi producenci nie mają jeszcze takiego doświadczenia jak farmerzy np. z Ameryki Południowej, jednak jakość wołowiny na polskim rynku systematycznie się poprawia. Według 53% mieszkańców Polski przygotowanie dania ze stekiem zajmuje dużo czasu, zaś 43% jest zdania, że stek po przyrządzeniu jest twardy.
|
Forum gorące tematy
Forum gorące tematyNowe przepisy dotyczące zdjęć paszportowych wprowadziły w wiele zamieszania
Pierwsza rocznica Premium Voyager
Kiełbasa oparta o polską recepturę zdobywa Jersey!
Włochy: debiut Czerwonej Strzały na trasie Mediolan-Rzym
Słynny Nikoszowiec coraz mniej dostępny dla turystów
SkyEurope jednak nie odlatuje z Polski!
Niespodziewane lądowanie w Jasionce zamiast w Krakowie
Dotacje z UE i inwestycje na Dolnym Śląsku
Rosyjska prokuratura zleciła kontrolę linii Aerofłot
Ruszyła 59 edycja Targów Tur Gastro - Hotel 2008!
Już niedługo Forum ProfitHotel
W Czechach powstaje ośrodek obsługujący autobusy Mercedes-Benz i Setra
Zgodnie z nowelizacją będzie więcej osób uprawnionych do posiadania paszportu dyplomatycznego