TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Łowcy Smaków - następne po Chłopskim Jadle

Data wysłania: 2008-06-14 09:25 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Sieć restauracji Chłopskie Jadło została sprzedana, a za pieniądze uzyskane z transakcji powstaną nowe restauracje Łowcy Smaków, które będą oferować dania nie tylko kuchni polskiej. Pierwszy lokal już działa, a niedługo restauracji Łowcy Smaków będzie więcej.

Małgorzata Majczak rozmawiała z Janem Kościuszko, pierwszym w Polsce Łowcą Smaków na temat planów dotyczących nowych restauracji. Restaurator zdradził między innymi ile będzie nowych obiektów i jaki będzie ich wystrój.

Dlaczego zapadła decyzja o sprzedaniu sieci restauracji Chłopskie Jadło? Czy spadło zainteresowanie tym brandem?

Jan Kościuszko - Na początku nie zakładano, że powstanie sieć restauracji. Otwieranie kolejnych lokali było w pewien sposób "wymuszone" przez klientów. Przed planowanym wejściem na giełdę zgłosiła się do mnie firma Sphinx Polska, jeden z największych sieciowych operatorów restauracyjnych w Polsce. Zapadła więc decyzja o sprzedaży restauracji Chłopskie Jadło i zainwestowaniu środków z tej transakcji w nową sieć. W ramach Grupy Kościuszko, równolegle do rozruchu Łowców Smaków, pozostaniemy także przy polskim, tradycyjnym jedzeniu, rozwijając dalej część produkcyjną i handlową, która w tym zakresie będzie działać pod nazwą Polskie Jadło.

Liczycie Państwo na otworzenie nowych restauracji. Ile ma ich być?

Jan Kościuszko - W tym roku powstaną w Krakowie trzy restauracje o nazwie Łowcy Smaków. Będą to lokale oparte o pomysł stworzenia kulinarnego teatru oraz bazujące na uprawianiu takich etnicznych kuchni, jak: hiszpańska, argentyńska, meksykańska, teksańska i włoska. Stawiam na oryginalność i dbałość o szczegóły, np. steki argentyńskie będą przygotowywane z argentyńskiego mięsa, zaś przy tworzeniu potraw teksańskich, będziemy korzystać z wiedzy i doświadczenia osób uprawiających ten rodzaj kuchni na co dzień.

W jaki sposób chcecie Państwo pozyskać klientów? W jakiej formule cenowej będzie utrzymywana nowa sieć restauracji?

Jan Kościuszko - W tej branży rządzą trzy podstawowe elementy: ciekawe wnętrze, doskonała kuchnia oraz znakomita atmosfera. Chodzi nam o to, aby te cechy zaistniały w jednym miejscu i jednym czasie. To właśnie jest recepta na sukces, zarówno Chłopskiego Jadła, jak i Łowców Smaków. Ceny są tu drugorzędne, choć oczywiście nie będziemy przesadzać komponując kartę menu w taki sposób, aby restauracje Łowcy Smaków były ogólnie dostępne, a średnie ceny sporych dań kształtowały się na poziomie od 19 do 25 zł.

Co szczególnego będzie towarzyszyło otwarciu nowych restauracji? Czy może jakaś oryginalna kampania reklamowa?

Jan Kościuszko - Ruszyła już kampania w sporcie samochodowym, tak jak to miało miejsce również przy Chłopskim Jadle. Wtedy brand został w dużej mierze wypromowany poprzez rajdy. W tej chwili nasze samochody rajdowe jeżdżą w barwach Łowców Smaków. Dodatkowo planujemy kampanię billboardową oraz publikację komiksu, który od czerwca bieżącego roku będzie prezentowany na naszej stronie internetowej pod adresem: www.lowcysmakow.pl. Główna postać komiksu - El Comendante - jest kulinarnym obieżyświatem, który wprowadza kolejnych czytelników w tajemnice etnicznych kuchni. Komiks będzie także ilustracją karty dań. Zainteresowani przygodami El Comendante będą mogli kupić komiks również w księgarniach.

Jak będzie wyglądał wystrój nowych restauracji? Czy będzie on nawiązywał do poszczególnych regionów świata? A może będzie związany z postaciami rodem z komiksu?

Jan Kościuszko - Typowym motywem dekoracyjno - funkcjonalnym będzie samochód typu Jeep, wbity w ścianę, przy którym urządzimy stolik. Nie będziemy tworzyć w restauracji zabudowy hiszpańskiej czy włoskiej. Planuję pewnego rodzaju artystyczny nieład, mix w stylu kolonialnym. Wizualizację będziemy mogli przedstawić dopiero po powstaniu pierwszej restauracji, gdyż wszelką koncepcję realizuję dopiero po wejściu na teren budowy, bez wcześniejszych planów. Wystrój każdej nowej restauracji będzie się zmieniał, pozostaną tylko główne elementy, ponieważ zarówno wnętrze, jak i kuchnia są sztuką kreatywną, dlatego nie można zamykać się w założonych z góry normach.

Na jakich klientów Pan liczy? Czy będą to młodzi ludzie czy raczej starsi konsumenci?

Jan Kościuszko - Mówiąc językiem naszych specjalistów ds. PR mógłbym wskazać przedział 26-30 plus… Będą to ludzie, którzy zrozumieją dowcip zawarty w całej koncepcji, a także tacy, którzy docenią przede wszystkim naszą znakomitą i różnorodną kuchnię oraz dobrą muzykę. Jednak swoją ofertę kulinarną kierujemy do wszystkich klientów.

Kiedy i gdzie powstanie pierwsza restauracja?

Jan Kościuszko - Pierwsza restauracja pod szyldem Łowcy Smaków zostanie otwarta w Krakowie przy Placu Dominikańskim, nie później niż 1 września bieżącego roku.

Czy kuchnia firmowana Pana nazwiskiem, będzie jedyną taką restauracją w Polsce? Jak Pan uważa, czy w Krakowie jest jeszcze miejsce na powstawanie nowych lokali gastronomicznych?

Jan Kościuszko - Na razie planuję jedną restaurację, usytuowaną w okolicach rynku. W Krakowie, tak jak wszędzie indziej, nie ma miejsca na "bylejakość". Jeżeli powstanie restauracja z pomysłem, to z całą pewnością ma szanse na przetrwanie.

Czy planuje Pan dalszy rozwój poza branżą restauratorską?

Jan Kościuszko - Rozpoczynamy realizację programu "3 x 50", czyli dalsze rozwijanie własnej sieci sklepów pod nazwą Polskie Jadło oraz produkcję tej żywności i jej eksport.

    • Restauracje Łowcy Smaków 

      [2008-06-14 09:25 79.186.31.*]

      Gratuluje pomysłów i takiej pozytywności w całym tym przedsięwzięciu! Jak by to powiedział ktoś w moim wieku: Rispect! :)
      Pozdrawiam z poznania.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję