Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Forum grupa: Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Gdzie spędzić słodkie wakacje?Data wysłania: 2014-11-22 17:53 Autor: Czytelnik IP automatAktualność: a także polvorones - kruche ciasteczka np. z migdałami. W Katalonii wśród łakoci pierwsze miejsce zajmuje krem kataloński, czyli hiszpański odpowiednik francuskiego kremu brûlée. Przyrządzany jest z dodatkiem cynamonu i cytryny. Ciastka i desery w Indiach w swoim składzie mają zazwyczaj ryż lub mleko, a częstym dodatkiem są orzechy. Różnorodność słodyczy jest olbrzymia. Najpopularniejsze przysmaki składają się z khoi (odparowanego mleka, z którego można robić kulki), cukru, barwników i srebrnej, jadalnej powłoki. Na bazarach można kupić landu - żółte kuleczki z pureé z ciecierzycą, maczane w syropie oraz oblepione kawałkami migdałów czy orzechów. Inne smakowite kulki to rasagulla (serowe w syropie kardamonowym) i gulab dżamun (mleczne w syropie różanym). To, co mieszkańcy Indii lubią najbardziej to dżelabi - pomarańczowe chrupiące i ociekające syropem ciasteczka w różnych kształtach, które zazwyczaj spożywa się do herbaty lub na śniadanie. Typowe smakołyki indyjskie to barify - mleczne ciasteczka, do których czasami dodaje się wiórki kokosowe i orzechy oraz kulfi - lody orzechowe (niestety bardzo kaloryczne). Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o wspaniałej belgijskiej czekoladzie. Jest to wręcz symbol tego niewielkiego kraju. W Belgii znajduje się ok. 2000 sklepów wyłącznie z czekoladą i 12 fabryk czekolady. Krótko mówiąc - raj dla łasuchów! W Brukseli pełno jest sklepików z ręcznie robionymi czekoladkami o niesamowitych kształtach i smakach, w których nie sposób się nie zakochać. Z kakaowego przysmaku słynie także Brugia - średniowieczne miasto na północy Belgii. Tam również znajdziemy mnóstwo sklepów z wyśmienitą czekoladą i pralinami wypełnionymi gęstą orzechową masą. Wszystkich rodzajów belgijskich czekoladek nie da się wymienić. Można tu pałaszować te wypełnione likierem lub karmelem, marcepanem czy kandyzowanymi owocami. Mimo, iż trudno w to uwierzyć, Belgowie nie żyją jedynie czekoladą. Uwielbiają też żelki i marcepan o różnych smakach odkrajany z kilkukilogramowych batonów. Słodkie wypieki w Grecji składają się przede wszystkim z owoców, miodu i migdałów. Koniecznie trzeba skosztować galaretek lukumi wytwarzanych z miąższu winogron obtaczanych w cukrze pudrze. Niepowtarzalnym smakiem zachwycają też pączki drożdżowe, które po usmażeniu zanurza się w syropie. Skleja on nie tylko składniki, ale też ręce jedzącego. Co tu dużo mówić - palce lizać! Na szczególną uwagę zasługuje grecka chałwa, do której często dodaje się migdały i orzechy. Nosi nazwę salonikos i jest często zapiekana - plasterek chałwy owija się w folię aluminiową i krystalizuje w piekarniku. Gdy jest już gotowa, podaje się ją z lodami i owocami. Greckie ciasteczka są wyjątkowo słodkie. W Boże Narodzenie przygotowuje się melomakarona, które aż lepią się od miodowego syropu. Inny przysmak Greków to migdałowe kuleczki aromatyzowane wodą pomarańczową lub różaną - amygdalota. W Święta podaje się również maślane ciastka kourabiedes, które obsypuje się sowicie cukrem pudrem. Będąc w Grecji warto skosztować pasteli - słodkich sezamowych batoników czy lukumades - gotowanego w oliwie ciasta zalanego miodem. Jest to jednak prawdziwa bomba kaloryczna. Najsłodsze ciasto greckie nosi nazwę galaktobureko. Przekładane jest masą z jajek i mleka, pieczone i zalane cukrowym syropem. Podróżnicy ze Sky4Fly.pl podkreślają, że światowe łakocie są gwarancją smaku, którego nie da się porównać z żadnym innym. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na prawdziwą belgijską czekoladę, czy na turecką baklavę musimy być przygotowani na to, że nie będziemy mogli odmówić sobie kolejnej porcji smakołyku. Warto jednak przestać liczyć kalorie i poczuć się jak w niebie za sprawą malutkich ciasteczek czy chałwy. Słodkiego, miłego podróżowania!
|
Forum gorące tematy
Forum gorące tematyW kraju absurdów: po Włoszczowej przyszedł czas na Miechów, Opoczno, Grodzisk Mazowiecki...
EFH wybuduje czterogwiazdkowy hotel na warszawskim Ursynowie
Karpacz: certyfikat bezpieczeństwa posiada już 11 obiektów noclegowych
Turysto z Gdańska do Wierchomli przylecisz w 2,5 godziny
Boeing: Dreamliner wreszcie gotowy
W centrum Sofii można płacić za parkowanie SMSem
Ruszyła jesienna kampania Pizza Hut
Światowy Salon Turystyczny w Paryżu
Targi Kielce chcą przyciągnąć wystawców
SAS musi zapłacić Norwegian 175 mln koron norweskich
TRIADA KTO MA PROBLEMY Z ROZLICZENIEM ?
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Exbus.org - przewóz osób Polska - Niemcy - Holandia - Belgia
Zielonogórski Hotel Amadeus walczy o 3 gwiazdki
Powiat kluczborski i oleski stworzy pierwszy w Polsce klaster turystyczny
Strajki na lotnisku Gatwick zepsują turystom długi weekend?
Rzecznik o tłoku w kolejach mazowieckich
Fałszywy policjant z Krakowa zatrzymany