TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

We Włoszech brakuje rąk do pracy

Data wysłania: 2014-01-23 19:44 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W kraju pizzy i najlepszych lodów brakuje tysięcy piekarzy - pizzaioli oraz profesjonalnych cukierników i lodziarzy. Informacje te wynikają z danych przedstawionych przez Krajowe Stowarzyszenie Handlu i Rzemiosła.

Na chętnych czekają setki miejsc pracy. Jednak Włosi nie szukają osób szybko przygotowywanych do wykonywania zawodu lecz prawdziwych artystów i ekspertów w swojej dziedzinie. Właściciele małych zakładów rzemieślniczych, które zajmują się produkcją i sprzedażą lodów oraz lokalne cukiernie są zmuszeni do dołączenia do restauratorów, którzy w ostatnich latach bezskutecznie poszukują piekarzy pizzy. Jest to powód zamknięcia wielu lokali.

Z danych dotyczących zatrudnienia w 2013 roku wynika, że we Włoszech, kraju gdzie żyje ponad 3 miliony bezrobotnych, bardzo ciężko jest znaleźć ekspertów sztuki kulinarnej, którzy będą dumą kraju. Zgodnie z opublikowanym raportem w ubiegłym roku aż 13 % wolnych miejsc czekających na cukierników i producentów lodów pozostało wolnych. Brak dobrych i wykwalifikowanych pracowników jest poważnym problemem wielu z 13 tysięcy cukierni i lodziarni.

W przypadku lokali, w których produkowane i sprzedawane są lody nie chodzi o pracę sezonową. Z opublikowanego raportu wynika, iż we Włoszech lody spożywa się cały rok. Największy poziom konsumpcji notuje się na północy kraju, która zwyczajowo jest zimniejsza i tam właśnie zauważono najmniejsza różnicę sprzedaży pomiędzy latem i zimą.

Brak wykwalifikowanego personelu doskwiera również w innych branżach gospodarki kraju. Na brak pracowników skarżą się zakłady rzemieślnicze, fryzjerzy, krawcy czy firmy budowlane. Jest to jeden z paradoksów włoskiego kryzysu i bezrobocia.

    • We Włoszech jest praca w gastronomii 

      [2014-01-23 19:44 80.48.48.*]

      U nas nie jest inaczej. Znaleźć szefa kuchni, czy samodzielnego kucharza, szczególnie w niewielkim mieście - to cud. Przychodzą niedouczeni - mądrzą się co to nie potrafią, a nie znają podstawowych zasad HACAP. Cenią się jak profesjonalni kucharze. A tak naprawdę to nie potrafią zachować higieny.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję