TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Klienci zapłacą za niedojedzone resztki?

Data wysłania: 2013-08-21 11:13 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Marnowanie jedzenia w restauracjach jest poważnym problemem, zwłaszcza w obliczu tego, że tysiące ludzi na świecie głoduje.

W Chinach wyliczyli, że rocznie w ich restauracjach marnuje się tyle jedzenia, że mogłoby się nim wyżywić 200 mln osób przez cały rok. Zatem chińscy urzędnicy postanowili ukrócić ten proceder. Władze miasta Zhuhai wychodząc z założenia, że klienci nie zjadają wszystkiego bo restauracje podają zbyt duże porcje, postanowiły karać finansowo restauratorów, u których będzie notowane największe marnotrawstwo. Do podobnego rozwiązania przymierzają się władze Pekinu.

Restauratorzy zapowiadają, że przerzucą te kary na klientów, którzy zostawiają jedzenie na talerzach. Tak zrobiono w japońskiej restauracji Hachiko w Sapporo. Specjalnością tego lokalu jest tsukko meshi czyli ryż z ikrą łososia. Ci, którzy nie dojedzą muszą liczyć się z koniecznością zapłaty tzw. dotacji. Właściciel restauracji uważa, że ta opłata jest wyrazem szacunku dla ciężkiej i ryzykownej pracy rybaków.

Pomysł wprowadzania opłat za nie dojadanie posiłków jest sprawą mocno kontrowersyjną. Posiłek, za który klient płaci w restauracji staje się jego własnością i ma on prawo zrobić z nim cokolwiek, nawet wyrzucić. Poza tym, może się okazać, że zakupiony posiłek jest po prostu niesmaczny i trudno w takiej sytuacji obarczać niezadowolonego klienta dodatkową opłatą. Być może wśród zdyscyplinowanych Azjatów ma on szansę powodzenia, w Polsce próba wprowadzenia takiego rozwiązania skończyłaby się niejedną awanturą.

    • Dodatkowe opłaty w restauracjach? 

      [2013-08-21 11:13 31.61.131.*]

      Ci azjaci sa coraz glupsi.....nawet od nas.   odpowiedz »

    • Dodatkowe opłaty w restauracjach? 

      [2013-08-21 18:36 80.52.226.*]

      Nie dadzą zarobić producentom żywności! marnowanie żywności - jest najlepszą rzeczą od wynalazku żarówki. Przecież im większe zapotrzebowanie - tym więcej miejsc pracy!

      A rzucanie śmieci gdzie popadnie, szczególnie petów?! - przecież też kreuje miejsca pracy - wyrobnika papierosów, sprzątacza, kierowcy oraz w sortowni, itp. LudzieEEE - wyrzucajcie i śmieciiii i żarcieeee!!!!!Tym pomożecie nam - bezrobotnym braciom!!!!!   odpowiedz »

      • Dodatkowe opłaty w restauracjach? 

        [2013-08-22 12:20 83.5.124.*]

        W każdej restauracji powinno być pakowanie na wynos. Nie mam ochoty lub mi się odniechciało - proszę mi spakować. Wówczas nie ma marnotrawstwa, chyba, że niedobre to wówczas obciążyłabym restauratora.   odpowiedz »

        • Dodatkowe opłaty w restauracjach? 

          [2013-08-28 11:36 79.185.122.*]

          Zgadzam się i w dobrych lokalach właśnie tak jest,czyli na życzenie klienta kelner pakuje jedzenie na wynos,nie widze w tym absolutnie niczego dziwnego,a już tym bardziej bezsensem jest płacić za niedojedzone resztki.

          Pozdrawiam   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję