TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Szałarma czy siałarma?

Data wysłania: 2005-12-20 21:14 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W wielu restauracjach, serwujących arabskie dania można zamówić szałarmę, lub siałarmę. Jest to specjalna odmiana kebaba, z arabskimi przyprawami.

Właściciel olsztyńskiej restauracji Eridu - Arab wyjaśnia, nazwa "siałarma" pochodzi z języka tureckiego (słowo - shorma). Jest fonetycznym zapisem tureckiej nazwy, co ma ułatwić gościom zamawianie tego dania.

W krakowskich restauracjach potrawa funkcjonuje pod twardszą nazwą "szałarma".

Profesor Irena Kamińska-Szmaj, językoznawca z poradni językowej Uniwersytetu Wrocławskiego uważa, iż wprowadzanie do języka polskiego nowych słów jest dobre - nawet w tym przypadku, kiedy właściciele restauracji serwujących arabskie dania nazywają potrawy "po swojemu", chcąc odróżnić danie od tradycyjnego, znanego już w Polsce kebaba.

    • ? 

      [2005-12-20 21:14 999.999.999.*]

      Co wynika z tego artykułu?   odpowiedz »

      • ? 

        [2009-12-12 01:42 94.42.58.*]

        to ze kebab ktory jest w polsce nie jest prawdziwym kebabem ktory jest w Egipcie.u nich to co my jemy nazywa sie Wlsnie szlarma   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję