TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Znani szefowie kuchni uzdrawiają menu

Data wysłania: 2012-12-12 16:05 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W 2012 r. został opublikowany trzeci już raport World Menu Report na temat trendów związanych z jedzeniem poza domem. Badania pokazują, że 66% konsumentów na całym świecie, jedząc poza domem, poszukuje propozycji zdrowszych dań. W Polsce grupa ta stanowi 49% wszystkich gości. Goście polskich lokali oczekują tego, co najlepsze jednocześnie w dwóch aspektach - zdrowszych propozycji dań w menu oraz przyjemności czerpanej z jedzenia poza domem (86%).

Bazując na wynikach World Menu Report 3, Unilever Food Solutions zachęca szefów kuchni, aby wzięli odpowiedzialność za zdrowie swoich gości i "uzdrowili" menu, by zapobiegać epidemii otyłości. Jako pierwsi wyzwanie podjęli Konrad Birek oraz Grzegorz Labuda.

Grzegorz Labuda to doświadczony i uznany szef kuchni, autor książek kucharskich, w tym "Wykwintnej kuchni polskiej", wydanej przez kancelarię prezydencką. Przekształcił on recepturę jednego ze swoich dań z dorsza, by była bardziej zdrowa, a nadal apetyczna i smaczna.

Konrad Birek TO szef kuchni wywodzący się ze słynnej rodziny polskich kucharzy. Znany jest m.in. z programu "Kawa czy herbata". Wspólnie ze swoim ojcem wydał książkę "Birkowie od kuchni". Przekształcił on recepturę dania: grillowana pierś kurczaka z warzywami. Teraz danie ma o połowę mniej kalorii i o 3/4 mniej tłuszczu.

    • Restauracje zmieniają receptury swoich dań 

      [2012-12-12 16:05 83.8.152.*]

      Coś niesamowitego !! Zamiast promować polską kuchnię i naturalne polskie potrawy, nastała w mediach moda propagowania obcych, zagranicznych, śmieciowych (patrz np. dania z owoców morza-dania biedoty włoskiej-z biedy jedzono to co wpadło do sieci) potraw. Najzdrowsze dla danej regionalnej populacji są dania które w danej części świata od wieków były jedzone. Organizmy przyzwyczaiły się do tych dań i np.tam gdzie jest zimno jedzono tłusto i dla nich to jest zdrowe.
      Chwalmy starą kuchnię polską dla tej części Europy a nie wprowadzajmy na siłę udziwnionych potraw z innych regionów !! Chyba że jako ciekawostkę !!! Zdrowe będą nawet tłuste i kaloryczne potrawy jeżeli nie będą zawierały tych wszystkich dodatków zwiększających masę i sztucznie, chemicznie trwałość produktu !!!   odpowiedz »

    • Znani szefowie kuchni uzdrawiają menu 

      [2014-02-13 04:09 83.8.114.*]

      Brawo popieram. Jak Panowie Szefowie Kuchni chcecie zdrowo gotowac? Skoro chemia , natybiotyki , szczepionki, pestycydy itp itd sa w miesie ! a owocow
      i warzyw zdrowych juz nie ma a sa za to ladne , rowne, bez ssmaku ..genetycznie zmodyfikowane !
      Mam duzo doswiadczenia zawodowego i chcialbym Was sie zapytac ...czym karmicie swoich gosci??
      Bo napewno nie zdrowa kuchnia ..
      .ALE TO NIE JEST NASZA WINA TYLKO PRODUCENTOW , USTAWODAWCOW KRAJOWYCH JAK I TYCH EUROPEJSKICH DALEJ CALEJ ISNTYTUCJI SANEPID LUB (HAACAP)
      WSZYSTKICH TYCH , KTORZY PRZYCHODZA DO NAS NA KONTROLE SPRAWADZAJA CZYSTOSC , TEMPERATURY A NIE WIDZA W IMIE PRAWA , ZE PRODUKTY ,
      POLPRODUKTY TO GOWNO KTORE JEST DOZWOLONE DO SPRZEDAZY ;-((
      Przepraszam za moze zbyt emocjonalna wypowiedz , ale jak widze to wszystko to wstydze sie przygotowywac i sprzedawac to ludzia .
      Przykro mi rowniez , ze wiekszosc spoleczenstwa tak latwo sie pogodzila z tym ze chemia 90% zawitala na Nasze stoly .
      Pozdrawiam Wszystkich Kucharzy.   odpowiedz »

    • Znani szefowie kuchni uzdrawiają menu 

      [2014-02-13 04:09 83.8.114.*]

      Brawo popieram. Jak Panowie Szefowie Kuchni chcecie zdrowo gotowac? Skoro chemia , natybiotyki , szczepionki, pestycydy itp itd sa w miesie ! a owocow
      i warzyw zdrowych juz nie ma a sa za to ladne , rowne, bez ssmaku ..genetycznie zmodyfikowane !
      Mam duzo doswiadczenia zawodowego i chcialbym Was sie zapytac ...czym karmicie swoich gosci??
      Bo napewno nie zdrowa kuchnia ..
      .ALE TO NIE JEST NASZA WINA TYLKO PRODUCENTOW , USTAWODAWCOW KRAJOWYCH JAK I TYCH EUROPEJSKICH DALEJ CALEJ ISNTYTUCJI SANEPID LUB (HAACAP)
      WSZYSTKICH TYCH , KTORZY PRZYCHODZA DO NAS NA KONTROLE SPRAWADZAJA CZYSTOSC , TEMPERATURY A NIE WIDZA W IMIE PRAWA , ZE PRODUKTY ,
      POLPRODUKTY TO GOWNO KTORE JEST DOZWOLONE DO SPRZEDAZY ;-((
      Przepraszam za moze zbyt emocjonalna wypowiedz , ale jak widze to wszystko to wstydze sie przygotowywac i sprzedawac to ludzia .
      Przykro mi rowniez , ze wiekszosc spoleczenstwa tak latwo sie pogodzila z tym ze chemia 90% zawitala na Nasze stoly .
      Pozdrawiam Wszystkich Kucharzy.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję