TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Gessler kreuje śląskie smaki

Data wysłania: 2012-11-08 14:24 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Kreatorka smaków i restauratorka Magda Gessler często podkreśla jak bardzo lubi i ceni kuchnię śląską. Dlatego otwarcie restauracji w Katowicach było tylko kwestią czasu. 7 listopada w jednej z katowickich kamienic, przy ul. Warszawskiej 5, nastąpiła inauguracja restauracji Kryształowa. Jej historia sięga 1857 roku. Większość mieszkańców miasta pamięta ją jako siedzibę słynnej kawiarni Kryształowa czynnej do 2009 roku.

W Kryształowej serwowane będą dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Starannie dobrane menu zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości. Szeroki wybór dań i deserów sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie. Prawdziwi smakosze z pewnością docenią kaczkę po polsku, faszerowaną kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą oraz gęsią nóżkę z kokardką z żurawiny. Oprócz dań z drobiu goście będą mogli spróbować filet z suma szpikowany słoniną na sosie z pieczonej cebuli z karmelem i piwem. Specjalnością kuchni ma być sztufada z dzika z kopytkami w sosie leśnym oraz sałata z króliczym combrem, musem z suszonych moreli i ziołową grzanką. Dla poszukiwaczy tradycyjnych śląskich smaków Magda Gessler poleca roladę Śląską z wędzonką i ogórkiem kiszonym. Na amatorów deserów czekają m.in. czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granite i klasyczna domowa szarlotka na ciepło z kremem waniliowym. Dla tych, którzy nie znajdą czasu żeby osobiście spędzić czas w tym wyjątkowym miejscu, restauracja umożliwia zamawianie potraw na wynos. Każdy także może złożyć zamówienie na tort urodzinowy lub ciasto.

Wystrój restauracji przeszedł całkowitą metamorfozę. Do dekoracji zostały użyte m.in. wyszywane ręcznie hafty, koronki śląskie i pasy dekoracyjne z elementami roślinnymi. Dodatkowo wystrój restauracji został wzbogacony o haftowane gobeliny przedstawiające białe kwiaty maku. Te piękne i rzadkie rośliny mają symboliczne znaczenie, to ich ziarna na wróżbę zwycięstwa, posiadali żołnierze wielkiego Ślązaka - Wojciecha Korfantego.

Największa sala Śląska dysponuje ok. 50 miejscami siedzącymi. Jej ściany zdobią haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Kolejną salę - Kryształową, również bardzo przestronną, przeznaczoną dla ok.40 osób wyróżniają wielkie lustra, szklane kinkiety i kryształowe żyrandole. Sala VIP to idealne miejsce na spotkania biznesowe jak i uroczystości rodzinne dla ok.30 osób. W całej restauracji można organizować zarówno prywatne imprezy, np. komunie, wesela, chrzciny, jak i spotkania biznesowe oraz szkolenia i imprezy integracyjne. Ustawienie sal pozwala z powodzeniem organizować przyjęcia koktajlowe na 250 osób oraz zasiadane dla 120 gości.

Magda Gessler, z wykształcenia malarka, znana jest ze swojego zamiłowania do kolorów i wyrazistych barw. Tym razem także postawiła na ciepłą tonację wystroju, które zestawiła z elementami klasycznego wzornictwa. W sali Kryształowej dominuje drewniana podłoga, w kolorze orzecha. Całość uzupełniają szklane i kryształowe elementy dekoracyjne. W większej sali Śląskiej, głównym motywem przewodnim są drewniane, białe ławy, wyścielone tkaninami z motywami regionalnymi.

Historia Kryształowej sięga połowy XIX wieku. Wtedy to jej właścicielem został Salomon Goldstein. Pierwszy gruntowny remont kamienicy miał miejsce w 1890 roku. Budynek w którym znajduje się restauracja został wzbogacony o balkony i wykusze. Kolejny właściciel Edward Freudenthal powiększył kamienicę o witryny na parterze. Następny, Liborius Otto, otworzył w niej pierwszą kawiarnię "Otto". W latach 20. XX wieku kawiarnia z kryształowymi żyrandolami, mahoniową boazerią i marmurowymi stolikami cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Katowic. Za czasów kolejnego właściciela Stanisława Beszczyńskiego - pod koniec lat 20. - do kamienicy dobudowano balkony według projektu znanego architekta Jana Widuchy. Nazwę zmieniono na "Lotos" dopiero po wojnie, by nie kojarzyła się z niemiecką przeszłością. Swoją obecną nazwę Kryształowa otrzymała w 1950 roku, dzięki projektowi Wojewódzkiej Rzemieślniczej Spółdzielni Pracy Malarzy. Potem jej właścicielami byli m.in. przedsiębiorstwa "Delicje", "Społem" oraz osoba prywatna. Kawiarnia Kryształowa została zamknięta w 2009 roku.
Czy dzięki Magdzie Gessler Kryształowa wpisze się w nową kulinarną historię Katowic? Będzie można się przekonać już wkrótce.

    • Magda Gessler wykreowała Kryształową 

      [2012-11-08 14:24 83.238.170.*]

      Głównym kryterium wyboru restauracji w Katowicach jest 'dużo (zjeść) za mało (pieniędzy)'. Zobaczymy jak się powiedzie... Chyba to jest za wielkie zadęcie.   odpowiedz »

    • Magda Gessler wykreowała Kryształową 

      [2012-11-14 14:17 77.254.15.*]

      Byłem w weekend. Sporo ludzi (pewnie efekt nowości). Wystrój, zastawa, obrusy, kieliszki - drogie i ma być widać, że drogie. Jedzenie też drogie a za dodatki się płaci. Smacznie zrobiona wariacja na śląską kuchnię i dobra obsługa, zapewne przywieziona z innych lokali. Na jakiś czas będzie to miejsce do którego się idzie, ale w tej konwencji i przy tych cenach nie rokuję. Szkoda, że połowa lokalu nie została kawiarnią z cukiernią na wynos, a połowa restauracją.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję