POT promuje festiwale kulinarne
Data wysłania: 2012-08-23 11:21 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: Co roku w Polsce odbywają się dziesiątki imprez kulinarnych, nie wszystkie jednak kwalifikują się do czołówki. Poniżej prezentujemy festiwale i targi, które otrzymały prestiżowy certyfikat "Najlepszego Produktu Turystycznego", nagrodę Polskiej Organizacji Turystycznej dla wyjątkowych atrakcji w Polsce.
Festiwal Śląskie Smaki
Organizatorzy chylą czoło przed kuchnią śląską. Impreza odbywa się w różnych częściach województwa śląskiego. Ma na celu promocje regionalnych przysmaków. Z tej okazji organizowane są także konkursy kulinarne, degustacje lokalnych specjałów, pokazy i występy śląskich zespołów ludowych. Tegoroczny festiwal przypadł na 26 maja.
Międzynarodowe Targi Chleba
Impreza ma charakter wystawienniczo-promocyjno-festynowy. Do atrakcji należą m.in. degustacja rzadko spotykanych form chleba, występy zespołów folklorystycznych. W tym roku Międzynarodowe Targi Chleba przypadają na 28 i 29 września.
Małopolski Festiwal Smaku
Ideą festiwalu jest promowanie unikatowego dziedzictwa kulinarnego Małopolski. Kiermasz to doskonała okazja na zaprezentowanie się miejscowych producentów żywności, którzy mogą wypromować swoje autorskie przepisy kulinarne. Festiwal organizowany jest każdego lata w Krakowie, Oświęcimiu, Miechowie, Tarnowie, Nowym Sączu i Nowym Targu.
Żywe Muzeum Piernika
Tylko w Toruniu nie zabraknie piernikowych atrakcji. Goście odwiedzający muzeum mają niesamowitą okazję samodzielnie wypiekać pierniki, zmaganiom towarzyszą legendy oparte na historii miasta.
Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
W menu karczmy znajdziemy ponad kilkadziesiąt przysmaków Warmii i Mazur, takich jak: dzyndzałki (warmińskie pierożki), czernina, dania mięsne i rybne, zaklepka czy kapuśniak. Oprócz tego karczma organizuje liczne imprezy kulinarne, wspierając tym samym tradycyjną kuchnię Regionu. Festynom towarzyszą często jarmarki z udziałem artystów ludowych.
Jarmark Folkloru i Jadła Kresowego
W ramach festiwalu prezentowane są tradycyjne specjały kuchni mniejszości narodowych Euroregionu Niemen. A wszystko to odbywa się podczas licznych warsztatów sztuki kulinarnej, kiermaszy i koncertów. Jarmark to również znakomita okazja, aby posmakować tradycyjnych przysmaków pogranicza polsko-litewskiego - kiszek, pierożków tatarskich, litewskich serów, mięs, miodów i pieczywa.
Najlepszy produkt turystyczny dla gastronomii [2012-08-23 11:21 212.106.25.*] a gdzież moszna się dowiedzieć - nasze organizacje do tego powołane na wszystko co dotyczy wschodniej strony warczą jak na wilka - a przecież to nasze korzenie... mgm odpowiedz »
|