TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

"Jedz, oceniaj i wygrywaj..." - Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu

Data wysłania: 2012-08-21 20:09 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Już niebawem przez 3 dni Poznaniacy będą mogli skosztować dań kuchni włoskiej, każde w wyjątkowej cenie 10 złotych. W dniach 21-23 października odbędzie się bowiem I Festiwal Smaków Włoskich.

Główną ideą I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu jest ocena specjałów kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskich restauratorów. Uczestnikami mogły zostać restauracje funkcjonujące na terenie całego Poznania serwujące włoskie potrawy. Każda restauracja biorąca udział w Festiwalu zaprasza przez 3 dni na specjalne festiwalowe danie w cenie 10 zł, które podlegać będzie ocenie Wielkopolan, turystów, jak również profesjonalnych ekspertów kulinarnych. W tym roku do rywalizacji przestępują poznańskie restauracje serwując następujące dania:

1. Cafe Bordo, ul. Żydowska 28
Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem

2. Fidelio, ul. Garbary 50
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym

3. La Lucciola, ul. Głogowska 50
Krewetki tiger z makaronem tagliatelle

4. Girasole, ul. Żydowska 27
Tagliatelle verdi (zielone tagliatelle), borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe świeże zioła

5. Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św. Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70
Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory

6. Roma, ul. Półwiejska 24
Makaron al. dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim

7. Umberto, ul. Żydowska 28
Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią

8. Villa Magnolia, ul. Głogowska 40
Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami

Restauracje biorące udział w Festiwalu oceniane będą przez profesjonalne jury, w którego skład wchodzą przedstawiciele środowiska kucharskiego oraz mediów branżowych. Ze względów obiektywnych skład jury zostanie ujawniony dopiero w ostatnim dniu festiwalu w momencie przyznawania tytułu "Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010". Zwycięska restauracja oprócz atrakcyjnych nagród otrzyma specjalną naklejkę, która będzie widniała na drzwiach frontowych lokalu.

Poznańskie lokale będą również walczyć o drugą statuetkę festiwalową, czyli nagrodę publiczności. Goście, którzy skosztują potraw biorących udział w Festiwalu w ciągu jego trwania otrzymają w restauracjach ankietę, w której dokonają oceny zarówno restauracji, jak i konkursowej potrawy. W tej kategorii wygra ta restauracja, która zbierze najwięcej pozytywnych opinii gości. Dla oceniających przewidziano również atrakcyjne nagrody, a wyniki zostaną opublikowane na oficjalnej stronie Festiwalu.

    • i festiwal smaków włoskich 

      [2012-08-21 20:09 193.203.48.*]

      -1'   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję