TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Gastronomia - będzie czyściej i bez przekrętów?

Data wysłania: 2012-08-09 10:54 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Idąc śladami śląskiej Inspekcji Handlowej w lokalach gastronomicznych w miejscowościach turystycznych nierzadko napotkamy rozmrażane i ponowne zamrażane, przeterminowane, nieprawidłowo segregowane, podawane w brudnych naczyniach produkty. Te i inne przewinienia odkryli pracownicy Katowickiego Inspektoratu podczas jednej z rutynowych kontroli.

Pierwsze wyniki sporządzonych badań pokazują, że nie jest najlepiej. Jako pierwszy pod lupę trafił lokal gastronomiczny w Goczałkowicach-Zdroju, cieszący się popularnością wśród turystów i kuracjuszy. Okazało się, że tamtejsze pierogi z kapustą i grzybami zawierają o połowę mniej farszu, niż zadeklarował szef kuchni i na dodatek są bez grzybów.

Oszukiwanie na prawdziwym pochodzeniu produktów w restauracjach to żadna nowość. W tym samym lokalu dania z oscypkiem były podrobione serkiem Mini, którego ponad 200 zamrożonych sztuk odkryto w kuchni. Inspektorzy znaleźli także niedoważone potrawy, przeterminowane surowce oraz źle przechowywane produkty, np. mięso i nabiał z sosami, zupami i ciastem.

W przypadku takich uchybień Inspektorat ma prawo nałożyć mandat na placówkę. W tym wypadku było to zaledwie 200 złotych, wszczęto jednak postępowanie administracyjne i skierowano sprawę do sanepidu. Z kolei podczas trwania Euro 2012 kontrola zaledwie pięciu lokali wystarczyła, by ukarać dziewięć osób mandatami o łącznej wartości 2,4 tys, złotych.

    • Ciąg dalszy kontroli w lokalach gastronomicznych 

      [2012-08-09 10:54 83.31.74.*]

      Pierogi z kapustą i grzybami bez grzybów... Ha ha ha, to ciekawe co dawali. Zmielony karton z pieprzem - dla koloru?   odpowiedz »

    • Ciąg dalszy kontroli w lokalach gastronomicznych 

      [2012-08-09 14:54 80.52.226.*]

      A ja wczorak kupowałem w Intermarche i ponieważ moje było już ważone i opakowane i raz jeszcze ważone aby przykleić metkę - obsługa "tarowła" wagę o 16 gram, tyle, że miasto ma 35tys osób i jest sezon letni- więc o 40% więcej osób . To dopiero jest "zysk" - i nikogo nie obchodzi - bo to przecież jest"poważny" przedsiębiorca. A to , że krwią cieknące mięso jest podawane z rąk do rąk,obsługa, wózki, kasy i wszystko podotykane - to też - :normalka" w supermarketach. O co ten hałas - znowu SANEPID podkreślił, że w Polsce są równi i RÓWNIEJSI!

      to tak jak Policja - podczas włamnia - podejrzanym jst - obrabowany!!!!!, resztę umarza się ze względu mna "brak dowodów".Łatwiej zarobić na mandatach za parkowanie podczas gdy miejsc parkingowych - brak.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję