TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Inne związane z branżą

Testing - nowy zwyczaj w warszawskich restauracjach

Data wysłania: 2005-11-22 15:46 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W stołecznych restauracjach pojawił się nowy zwyczaj - testing- możliwość zamówienia zestawu degustacyjnego, składającego się z kilku potraw podanych w mniejszych porcjach. Dla niezdecydowanego klienta zamówienie takiego zestawu to proste i przyjemne rozwiązanie. Dla lokalu gastronomicznego natomiast to nie tylko uatrakcyjnienie karty, ale również możliwość przetestowania, które potrawy cieszą się zainteresowaniem wśród gości, a z których lepiej zrezygnować.

Obecnie takie właśnie zestawy degustacyjne wprowadziło do swojej oferty już kilka warszawskich lokali - restauracja Puszkin serwująca kuchnię polską i rosyjską, włoska restauracja Rusticoni i nowo otwarta restauracja w Fabryce Trzciny.

We wszystkich lokalach zestawy te cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród klientów.

Zestaw degustacyjny w restauracji Puszkin figuruje w menu pod nazwą Jesienne Menu Degustacyjne. Za 100 zł gość dostaje pięć zestawów różnych dań mięsnych (np. na przystawkę - jest to pasztet z dziczyzny, następnie na stół wjeżdża sałatka bojarska z rydzami i bliny z czerwonym kawiorem). Za 80 zł można zamówić wersję wegetariańską zestawu, z takimi daniami jak np. carpaccio z buraka czy faszerowane warzywami bakłażany. Dania są niewielkie, przypominają porcje dla dzieci.

Pomysł na wprowadzenie oferty degustacyjnej do restauracji Puszkin przywiozła ze swojej podróży do Nowego Jorku szefowa lokalu. - Odwiedziła tam restaurację Gramercy Tavern, która oferuje gościom takie testing menu - opowiada Tomasz Domagała, menedżer Puszkina. Dodaje, że podobne menu można spotkać w restauracji Obłomow w Moskwie.

We włoskiej restauracji Rusticoni zestaw degustacyjny pojawił się wraz z nowym kucharzem Riccardo Nardi. Karta lokalu wzbogaciła się o menu degustacyjne obliczone na dwie osoby. - Za określoną z góry cenę (120-170 zł) gość otrzymuje przystawki (wędliny włoskie), dwa pierwsze dania, na które składają się makarony po pół porcji oraz dwa drugie dania (mięso i ryba) oraz dwa desery.

Zestaw degustacyjny można również zamówić w nowo otwartej restauracji w Fabryce Trzciny. Figuruje on w menu pod hasłem Kącik Warszawski. Gość za cenę 72 zł od osoby może spróbować sześciu dań, wśród których znalazły się takie potrawy jak kapusta z suszonymi śliwkami i mięsem, pierogi leniwe, czy zrazy wołowe z pyzami. Zestaw uzupełnia kieliszek tradycyjnej polskiej wódki gorzkiej.

    • Rusticoni- zestaw degustacyjny 

      [2005-11-22 15:46 999.999.999.*]

      Niestety w restauracji Rusticoni taki zestaw jest podawany tylko i wylacznie na jedna osobe :(, ponoc takie maja zastrzezenie od szefa.   odpowiedz »

    •  

      [2010-04-20 11:17 84.10.98.*]

      A ja jadłam menu degustacyjne w restauracji Studio Buffo. Za 79 zł można skosztować trzech przystawek w wersji mini, trzech różnych mięs z dodatkiem dwóch sałatek, do tego mini deser i napój (z kilku do wyboru, w tym lampka wina). Moim zdaniem bardzo przyjemna forma degustacji - porcje nie za duże, a smaki zróżnicowane. I do tego menu nawiązuje do spektaklu Wielki Apetyt, granego "za ścianą" - w Teatrze Studio Buffo.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję