TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Kontrowersje wokół rewolucyjnej Magdy Gessler

Data wysłania: 2012-05-11 15:16 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
"Kuchenne Rewolucje" program, który prowadzi Magda Gessler cieszy się dużą popularnością wśród telewidzów. Charyzma restauratorki przyciąga przed odbiorniki tysiące Polaków, którzy z zapartym tchem śledzą metamorfozy jakie przeprowadza w lokalach gastronomicznych. Zdarza się nawet, iż klienci odwiedzając restaurację cytują, znane z telewizji, powiedzonka Gesslerowej.

Entuzjazmu fanów programu nie podzielają jednak restauratorzy. Wielu z nich zarzuca celebrytce nieznajomość specyfiki branży. Sugerują nawet, iż działa na ich niekorzyść. Na przykład w "Gazecie Wrocławskiej" można przeczytać artykuł, na łamach którego, właściciele restauracji z Karpacza, gdzie Magda Gessler przeprowadziła rewolucję, wypowiadają swoje negatywne opinie na temat całego zajścia. Według nich program to manipulacja, która niejednokrotnie niszczy dobre imię lokalu.

Magda Gessler odwiedziła lokal w Karpaczu zimą. Restauratorka zadecydowała, iż przeobrazi opustoszałą restaurację w śniadaniarnię, jednak właściciel nie zastosował się do jej wskazówek, dlatego nie podpisała się pod tamtejszą metamorfozą. Po wyemitowaniu odcinka pojawiło się wiele spekulacji w branży gastronomicznej. Menadżer restauracji, Robert Szczepaniak, w rozmowie z "Gazetą Wrocławską" powiedział, iż program "Kuchenne Rewolucje" ma na celu wyłącznie promocję samej Magdy Gessler, która niekiedy odbywa się kosztem odwiedzanych przez nią miejsc.

Według niektórych restauratorów z Karpacza, zmiany jakie celebrytka chciała wprowadzić w lokalu pokazanym w telewizji były po prostu bez sensu: "Otwarcie lokalu serwującego śniadania nie mogło się w Karpaczu udać, bo te posiłki oferuje swym gościom większość pensjonatów. Ten pomysł świadczy o nieznajomości Karpacza i specyfiki branży". Co więcej, według nich, sposób w jaki telewizja pokazuje prowadzenie restauracji, jest po prostu nieprawdziwy i poza kamerą nie sprawdziłby się, a widzowie niestety wierzą w to co widzą na ekranie.

Nieoficjalnie mówi się że, oskarżenia restauratorów z Karpacza, to już kolejny głos na temat manipulacji w programie i braku kompetencji prowadzącej. Wiele osób jest również zbulwersowanych, tym że pani Gessler w swoich restauracjach dolicza do potraw 10% obowiązkowego napiwku, który klienci muszą uiścić wraz z rachunkiem. Według nich taka praktyka nie powinna mieć miejsca. Pisaliśmy o tym w artykule Gessler zaskakuje klientów... napiwkiem. Co więcej, pod tekstem na naszym forum pojawiło się szereg wypowiedzi sugerujących, iż obowiązkowa danina idzie w ręce właścicieli, a nie kelnerów, którym właśnie należy się ów napiwek. Internauci sugerują, że już wkrótce celebrytka będzie pobierać również opłatę za stolik.

Górale z Podhala, podobnie jak restauratorzy z Karpacza, także nie polubili rewolucyjnych metod. Dla przypomnienia: Mają dość Gesslerowej?

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-11 15:16 83.17.100.*]

        odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-11 16:43 89.74.198.*]

      jeżeli w tym hotelu śniadanie kosztuje 25 zł a obiadokolacja 50 zł ( ceny z ich strony ) to wolę Monciak w sopocie / sniadanie 12 zł max , obiadokolacja 22-25 zł max - sorry ale co to KARPACZ ? wiocha na maxa   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-12 07:08 87.99.52.*]

      Może ta kudłata grubaska, założy coś na głowę...bo nie lubię włosów w zupie.   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-13 19:59 83.7.147.*]

      Ludzie ! Opanujcie się ! Przestańcie wciskać kit ! Protestuję przeciwko nazywaniu tej pani restauratorką. To zwykła komediantka, która w sposób obrażający ludzi zarabia kasę dla siebie i stacji, która ją zatrudnia. Poziom tej pani to normalka w czerwonej pajęczynie, z której się wywodzi. Doswiadczenia restauratorskie nabierała na Kubie w kabaracie (jako szansonistka). Jeżeli jej program w TVN ma widownię to tylko źle świadczy o tej widowni. Ale cóż, część naszego społeczeństwa nosi w sobie gen niewolnictwa i rozrywka z niskich poziomów im odpowiada (to ci sami, których ideologiczni przodkowie zapełniali areny walk gladiatorów i mordowanie chrześcijan w starozytnym Rzymie). Zakopiańczyk   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 10:16 83.3.176.*]

      W ostatnim odcinku już pojawiły się na dole napisy żeby chętni restauratorzy do programu się zgłaszali. Co brakuje głupich do programu?   odpowiedz »

      • Celebrytka w kuchni 

        [2012-05-14 11:00 83.26.19.*]

        Napisy są w każdym odcinku !!!   odpowiedz »

    • Kontrowersje wokół rewolucyjnej Magdy Gessler 

      [2012-05-14 10:41 89.67.146.*]

      Ale gażę ma niezłą za reklamę - ponad pół miliona zł za jedną reklamę.

      www.supertanielatanie.pl   odpowiedz »

    • [usunięto] 

      [2012-05-14 11:03 83.26.19.*]

      [wypowiedź została usunięta]   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 11:48 80.52.226.*]

      no coż, przecież wiadomo, żeTv i kino, media, sa w rekach finansjery - rasy wybranej, a przeciez i magda i jej brat sa tez z tej rasy,w
      więc dlaczego oburzenie? - im przeciez wszystko wolno i włosy w zupie i brak wiedzyi brak rzetelności. tu przeciez chodzi o to kto głosniej krzyczy i nawołuje i zbiera klakierów, a reszta - wysyła sms jak w innych programach.

      proste - jak nie będzie zgłoszeń - nie będzie programów.

      widocznie Polakom potrzebne takie programy, że komuś wszstko wolno i się udaje i otrzymują pomoc, której normalnemu człowiekowi brak. Nastepna bajka.   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 12:41 83.238.137.*]

      Może zdjęli by już z ekranu tą rozkołtunioną prostaczkę !!!   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 14:22 77.236.28.*]

      krzyczą pewnie najgłośniej ci, którym przytarła nosa.
      Kłaki w zupie to fatalna sprawa, ale brud w kuchniach knajp to jeszcze gorsza sprawa, mrożone ziemniaki, jak to kiedyś było w jakiejś knajpie, to też tragedia!   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 17:30 83.8.155.*]

      Restaurację prowadzę 27 lat
      Niektóre z pomysłów P.Gesler są po prostu idiotyczne .
      Np pieczenie codziennie jako główne danie indyka w całości - indyk piecze się 6-8 godzin i wcale nie ma tylu chętnych aby go codziennie jedli, w jednym z programów kazała restauratorowi z ryb których nie udało się sprzedać w danym dniu jako świeżych robić pulpety i sprzedawać w dniu następnym - ludzie ilu akurat konsumentów w tym dniu będzie chciało jeść te pulpety !!!. Pulpety konsumentowi pachną komunizmem i wątpie by byli na nie amatorzy.(
      Takich przykładów jest olbrzymia ilość.
      Pani ta nie ma w ogóle pojęcia o kalkulacjach - to jak Ona wycenia potrawę to można się tylko uśmiać, nie widziałem jeszcze w żadnym programie solidnej kalkulacji wszystkie ceny brane z kapelusza !!!
      To jak ta Pani traktuje właściceli czy restauratorów to prawdziwe chamstwo, Jak bym był na miejscu wielu z nich, to nie patrząc na konsekwencje wywaliłbym tą Panią po prostu za drzwi.
      Zgadzam się że P. Gesler w przeciwieństwie do P.Geslera nic nie wnosi dobrego do gastronomi a wydaje mi się że strasznie zaszkodziła branży gastronomicznej pokazując tylko wybrane dla efektu scenki. Jej twierdzenie że tylko krótka karta jest gwarancją świeżości dania świadczy tylko o nieznajomości technologii, gdyż z jednego półproduktu jakim jest np. filet schabowy można zrobić na poczekaniu dziesiątki wariacji dań. Tak samo zupy robione są na zamówienie a nie gotuje się dużego gara jednej zupy bo raczej wtedy będzie ona odgrzewana itd , itp,
      Można by książkę napisać. Niestety widz nie ma zielonego pojęcia o specyfice restauracji i można mu wszystko wmówić !!!   odpowiedz »

      • Celebrytka w kuchni 

        [2012-05-15 11:08 95.49.93.*]

        bo ten jej program nie jest o gotowaniu czy "naprawie restauracji" ale o emocjach związanych ze zmianami. TVN sprzedaje puste emocje. Nic ponad to...   odpowiedz »

      • Celebrytka w kuchni 

        [2012-05-16 13:39 178.42.124.*]

        To nie jest program dla restauratorów tylko dla Gości, którzy odwiedzają restauracje. Jednak jest wiele elementów nad którymi Restauratorzy powinni pracować: czystość i jakość potraw i usług. Jako praktyk gastronomii zgadzam się z ilością dań w karcie. Gdyby ilość dań odpowiadała sukcesowi restauracji prawdopodobnie lista miała by 150 pozycji w każdej restauracji. Oczywiście decyzja należy do właściciela restauracji. Zastanawiam się tylko gdzie chętniej kupujemy rybę. W smażalni gdzie wybór jest na poziomie 7 czy w restauracji która oferuje wybór 40 szt. Dodam ,że w tej drugiej obsługa twierdzi ,że wszystko jest świeże.   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 17:31 94.78.133.*]

        odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-14 17:32 94.78.133.*]

      Gessler jest b r u d n a. Brzydzę sie Nią.   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-15 16:04 46.134.66.*]

      zobaczymy co pokaże w Krakowie w swojej restauracji. To co serwowała w Warszawie to była Katastrofa   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-16 13:32 46.205.87.*]

      Ja jestem w gastronomii 14 lat, od 7 lat prowadzę 2 restauracje. Moja siostra pracuje u Pani Gessler w Manufakturze w Łodzi. Kelnerzy dostają część 10% daniny, w każdym miesiącu inną część, zależną chyba od humoru. Mimo to wmawia się im, że dostają 10%. Kolejny przykład - we włoskiej Marcello p.Gessler podaje się np. argentyńskie steki, które z kuchnią włoską mają niewiele wspólnego. Ale widocznie nie kłóci się to ze spójnością oferty lokalu :)
      Po za tym cenię Panią Gessler za charyzmę i osobowość telewizyjną. Ale obydwiema rękami podpisuję się, że złą robotę nam RESTAURATOROM robi!
      Emilia   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-16 13:36 77.253.216.*]

      Najciekawsze jest to, że Pani Gesler nie ma aż tylu restauracji. Większość nie jest jest czyjaś np: Food Zone a jej tylko nazwisko.   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-16 14:29 83.6.77.*]

        odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-16 14:41 83.6.77.*]

      ten program to schematyczna ściema! Zawsze ten sam scenariusz - najpierw pokazujemy syf i brud, a potem pani "znana restauratorka Magda Gesler, kreatorka smaków" rzuca k*** wami, trochę pochyli się nad kłopotami rodzinnymi i wszystko rozkwita jak na wiosnę. Najlepsi są ci klienci, którzy za darmo przychodzą zjeść, bo kierownik produkcji zaprosił ich jako statystów - i wszyscy "pieją, jak kury do mojego koguta". Chaniebne są te dwie wstawki, gdzie znana pani restauratorka osobistą ręką wlewa wino i wącha zupę. Taka reklama w takiej oglądalności kosztuje ze 100.000 zł, a pani znana restauratorka ma to w kontrakcie!
      Od 8 lat prowadzę restaurację. Od roku klienci dopytują się czy kotlety są ze świeżego mięsa, czy ryby są mrożone, oglądają pod lupą sztućce, bez sensu grymaszą. Po prostu jak restauracja nie przeszła "słynnych" rewolucji, to NA PEWNO jest tam brudno i wszystko stare i z zamrażarki.
      Każdy dziś dba o klienta, bo to nasze pieniądze. Dziś już nie ma miejsca dla brudasów i oszukańców, bo jest za duża konkurencja i z jakości nie wolno pogarszać. Każdy o tym wie.
      Ona nam robi kawał złej roboty.
      Jednocześnie sama kupuje wszystkie te polepszacze, które z taką pasją wyrzuca na wstępie każdego programu, a wiem to od handlowców.
      To nie jest tak, że tylko Geslerowa ma dobrze prowadzone restauracje i receptę na mądrość.   odpowiedz »

    • Celebrytka w kuchni 

      [2012-05-17 13:09 80.48.185.*]

      Nooo nareszcie refleksja. Nie znaczy, że rewolucje te nie udały się gdzieś. Ale trzeba zważać na specyfikę miejsca. Co do napiwków to Pani Gessler powinna zająć się edukacją konsumentów a nie sugerować restauratorowi żeby doliczał napiwek. Warto, żeby nauczyła całe rzesze klientów, żeby nie spożywali własnego alkoholu w lokalach a w hotelowej restauracji nie prosili o kieliszki bo właśnie chcieliby wypić winko, które kupili sobie w pobliskim markecie, albo przywieźli z domu.
      Ponadto trzeba zwrócić uwagę na fakt, iż rodacy nie są tacy restauracyjni-jeszcze. Dużo czasu upłynie, zanim zostawią gotowanie domowe na rzecz wizyt w restauracji a głównie za sprawą kasy. Restauracja musi mieć ceny i mówienie o cenie niskiej za pełny obiad na poziomie 25zł to niedorzeczność a za cenę 50-70 zł to uważam cena optymalna na średnią restaurację stać 20% rodaków i to raz w tygodniu, czy nie jest tak?????
      hotelarz 3*   odpowiedz »

    • Kontrowersje wokół rewolucyjnej Magdy Gessler 

      [2012-07-15 19:57 195.116.187.*]

      Dziwi mnie że restauratorzy zgłaszają się do programu ta baba promuje sie na plecach naiwniaków którzy myslą ze faktycznie im pomoże .Jej chodzi tylko o promowanie swoich wątpliwej jakości restauracji.Robi ludziom czarną robotę krytykując dotychczasowe prosperowanie restauracji.Ludzie przecież jej rady tylko Wam szkodzą . Sara   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję