TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa - pierwsze doświadczenia

Data wysłania: 2011-09-13 21:54 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Wiele wątpliwości i niepewności towarzyszyło organizatorom pierwszych praktyk zagranicznych ramach Europejskiego Programu Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Praktyki zawodowe są jednym z najważniejszych etapów Projektu. To dzięki nim będzie można poddać weryfikacji Program Doskonalenia Zawodowego dla Nauczycieli w zawodach kucharz, kelner i pokrewnych powstały podczas Konferencji "Doskonalenia Kadry Szkół Zawodowych z Branży HoReCa".

Pierwszych piętnaścioro uczestników Projektu realizuje właśnie Program Doskonalenia Zawodowego we Włoszech w górskiej miejscowości Madesimo. W tej grupie uczestników znajduje się sześciu kelnerów i dziewięciu kucharzy. Mają oni okazję pracować z właścicielami czterogwiazdkowego hotelu. Opiekun kucharzy - szef kuchni restauracji hotelowej może poszczycić się posiadaniem gwiazdki Michelin. Wiedza takich opiekunów jest nieoceniona.

Zarówno na grupę kucharską, jak i kelnerską czeka wiele wyzwań. Od podstaw poznają oni specyfikę pracy na prawdziwej sali konsumenckiej i kuchni działającej restauracji. Daje im to niepowtarzalną okazję znalezienia się sytuacjach, jakie staną się przed nimi po zakończeniu nauki w szkole.

- Nigdy jeszcze nie uczestniczyłam w tak bogatym Projekcie w sensie dydaktycznym i merytorycznym oczywiście. Tyle wiedzy, ile zdobyłam dzisiaj przez jeden dzień nie wyczytałabym w dziesięciu nawet książkach na temat kuchni włoskiej. - mówi Mariola Pietrzik, uczestniczka Programu.

Każdy z kucharzy realizując program doskonalenia zawodowego poznaje zarówno kuchnię zimną i gorącą restauracji jak i kuchnię deserową/cukiernię, czy specyfikę organizacji imprez okolicznościowych. Kelnerzy z kolei poznają metody serwisu śniadań, lunchu i kolacji. Mają również okazję zmierzyć się z pracą w barze restauracyjnym oraz poznają podstawy somelierstwa.

Dzięki współfinansowaniu z Projektu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego nauczyciele nie płacą za przejazdy, noclegi i wyżywienie.

    • Szkolenia w branży HoReCa 

      [2011-09-13 21:54 46.112.82.*]

        odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję