TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Doskonalenie Kadry Szkół Zawodowych z Branży HoReCa

Data wysłania: 2011-07-07 13:00 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Z opinii przedstawicieli i przedstawicielek przedsiębiorstw z branży hotelarsko-gastronomicznej jasno wynika, że istnieje przepaść między tym, czego uczniowie i uczennice uczą się w szkołach zawodowych, a tym czego wymaga od nich praca w rzeczywistych warunkach. Jeśli do tego dodamy również brak czasem nawet podstawowej wiedzy na temat kuchni oraz standardów obsługi konsumenckiej w Europie mamy pełen obraz typowych problemów przeciętnego absolwenta i absolwentki szkoły zawodowej.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych w zawodach kucharz i kelner często nawet mimo najszczerszych chęci nigdy nie mieli okazji przetestować i zweryfikować swojej wiedzy podczas pracy w prawdziwej restauracji czy hotelu. Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa daje im możliwość podniesienia kwalifikacji podczas dwutygodniowych zagranicznych praktyk zawodowych w restauracji/hotelu w kraju europejskim z dobrze rozwinięta branżą HoReCa.

W dniach 27-28 czerwca br. w Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim odbyła się konferencja, pt.: "Doskonalenie Kadry Szkół Zawodowych z Branży HoReCa" zorganizowana przez Fundację na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy "Nowe Media". Która jest kolejnym już etapem realizacji Projektu.

Podczas konferencji stworzone zostały dwa programy 14-dniowych praktyk zawodowych - osobny dla kucharzy i osobny dla kelnerów. Projekty te zrealizowane zostaną przez 90 uczestników i uczestniczek Projektu, którzy są aktywnymi zawodowo pedagogami z całego kraju.

Do udziału w tym wydarzeniu zaproszono przedstawicieli i przedstawicielki zarówno szkół zawodowych oraz przedsiębiorstw hotelarsko-gastronomicznych różnej wielkości. Ekspertkami odpowiadającymi za moderację dyskusji podczas konferencji zostały Hanna Szymanderska - autorka wielu książek i poradników kulinarnych, Renata Gut - Koordynatorka Gastronomii w Hotelu Sheraton w Warszawie, Grażyna Uścioska - Współwłaścicielka Restauracji Moonsfera w Warszawie oraz mgr inż. Małgorzata Świech-Twarowska - Dyrektorka Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Podstawą dyskusji nad stworzeniem programów doskonalenia zawodowego były raporty z przeprowadzonych od marca do maja bieżącego roku spotkań diagnozujących. Spotkania te miały na celu zbadanie wiedzy 90 uczestników Projektu, by można było ocenić braki zasięg różnic między tym, czego uczniowie i uczennice uczą się w szkole i tym, czego wymaga od nich praca w rzeczywistych warunkach.

Wystąpienia prelegentów - Aleksandry Dołgao z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Mirosława Rynducha - Szefa Kuchni w Hotelu Termy Medical Warmia Parki w Pluskach oraz dr inż. Krzysztofa Lendziona z Fundacji Nowe Media stały się przyczynkiem do burzliwych dyskusji. Uczestnicy i uczestniczki Konferencji wspólnie z ekspertkami podzielili się na dwie grupy i zajęli się tworzeniem programu praktyk zagranicznych dla nauczycieli kucharstwa i kelnerstwa. Dyskusja trwała aż do godzin wieczornych kończąc pierwszy dzień Konferencji.

Podczas drugiego dnia zarysy programów doskonalenia zostały doprecyzowane i zamknięte, a uczestnikami i uczestniczkami konferencji zajęła się dr Marta Doroba - specjalistka z zakresu społecznego funkcjonowania kobiet i mężczyzn, która przedstawiła raport oceniający wiedzę uczestników i uczestniczek Projektu na ten temat.

Po zakończeniu prelekcji dr Doroba przeprowadziła warsztaty z zakresu równego traktowania i równych szans kobiet i mężczyzn, w których uczestnicy i uczestniczki konferencji wzięli czynny udział. Warsztaty zakończyły się wręczeniem certyfikatów potwierdzających uczestnictwo.

Konferencja "Doskonalenie Kadry Szkół Zawodowych z Branży HoReCa" była okazją do upowszechnienia tematyki związanej ze szkolnictwem zawodowym. Dzięki niej realizatorom Projektu udało się spojrzeć na Projekt oczami nauczycieli przedmiotów zawodowych jak i przedsiębiorców. Stworzone programy praktyk zostaną zrealizowane przez uczestników Projektu, a po jego zakończeniu udostępnione innym zainteresowanym.

    • Szkolenia w branży HoReCa 

      [2011-07-07 13:00 80.52.226.*]

      wreszcie!!!- wszyscy narzekali na PRL- orbisowskie hotele, ale tam przynajmniej obsługa wiedziała o co chodzi, a teraz - ze szkoły wychodza totalnie niezainteresowani i powielaja postawe totalnie niezainteresowanych podczas szkolen juz na stanowisku pracy - a potem dziwią sie, z nie mogą znależć pracy - gdyż pracodawca zmęczony taka postawą obstawił etaty"swoimi ludżmi" Więc biedacy myslą, ż w Niemczech i Anglii jest łatwiej o pracę - i tu dopiero... niespodzianka....Zamkniete koło   odpowiedz »

    • Szkolenia w branży HoReCa 

      [2011-07-12 20:33 31.134.56.*]

      A ja wolę takiego matołka surowego ze szkoły która może coś go nauczyła ale nie ma naleciałości, złych nawyków np: Orbisowskich ale jest jeden warunek musi być pasjonatą w kuchni czy w hotelu. Nie wymagajmy od szkolnictwa, że wyprodukuje nam IDEALNYCH pracowników. To jest nie możliwe. Paraktyki zawodwej prowadzonej nie na zasadzie skrobania ziemniaków i mycia garów nie zastąpi żadna szkoła i nauczyciele bez wiedzy praktycznej. To od nas resturatorów i hotelarzy zależy jaką kadrę wypuścimy po praktykach u nas. Jeżeli młodym nie damy szansy na samodzielność w czasie praktyki tylko będą non stop na "szmacie" albo przerzucać papiery to nigdy nie dorobimy się "wyszkolonej młodej kadry". Życzę udanego projektu zawsze to coś co może zmieni perspektywę oceniania uczniów i firm które robią z uczniów niewolników do pracy na szmacie.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję