Nowy Czerwony Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe 2011"
Data wysłania: 2011-03-31 00:52 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: 4 kwietnia 2011 r. ukaże się kolejna, trzydziesta już edycja Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe", opisującego najlepsze hotele i restauracje w Europie. Zestawienie obejmuje także dwa Polskie miasta - Warszawę i Kraków.
W 30. edycji Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2011" znalazło się 36 restauracji z Warszawy i Krakowa. W tym roku przewodnik omawia 19 restauracji ze stolicy i 17 lokali krakowskich. Dla porównania, w ubiegłorocznym wydaniu przewodnika przewagę miał Kraków z 17 restauracjami, natomiast Warszawa miała ich 15. W tym roku to stolica przejęła gastronomiczną palmę pierwszeństwa. Liczba warszawskich lokali opisanych w przewodniku powiększyła się, natomiast liczba krakowskich restauracji pozostała bez zmian. Inspektorzy Michelin wyróżnili 6 nowych restauracji w Warszawie, w przewodnika zniknęły dwie restauracje, zaś jedna straciła symbol Bib Gourmand.
Jak mówi Ewa Konopnicka, rzecznik prasowy Michelin Polska - Już sama obecność w przewodniku jest dla restauratorów wielkim wyróżnieniem, dlatego nawet pomimo tego, iż żadna z polskich restauracji nie została uhonorowana jeszcze prestiżowymi gwiazdkami Michelin, polska gastronomia może być z siebie dumna.
Wybór miejsc przedstawionych w przewodniku będzie dostępny przez portal Viamichelin.com (ponad 400 milionów odwiedzających rocznie) za pomocą przewodników w formie książkowej, które zostały opublikowane w milionach egzemplarzy, a także poprzez aplikację na iPhone, która pozwala znaleźć odpowiednią restaurację niedaleko od miejsca, w którym użytkownik się znajduje. Europe iPhone obejmuje restauracje opisane przez wszystkie przewodniki Michelin po krajach europejskich, w tym te, które zawiera przewodnik "Main Cities of Europe". Aplikacje dostępne są również we Francji, Włoszech, Niemczech, Hiszpanii i Portugalii oraz w Wielkiej Brytanii (każda w cenie €7.99).
Przewodnik "Main Cities of Europe 2011" przedstawia łącznie 1557 hoteli (z których 110 pojawi się w przewodniku po raz pierwszy) oraz 1771 restauracji (wśród nich aż 199 debiutuje w wydawnictwie). W skład omówionych lokali wchodzi 239 wyróżnionych symbolem Bib Gourmand, który symbolizuje miejsce, w którym można zjeść dobre jedzenie w rozsądnej cenie (46 nowych restauracji). Poza tym zaprezentowane są 15 trzygwiazdkowe restauracje, 58 dwugwiazdkowe (6 nowych) oraz 284 wyróżnionych jedną gwiazdką (spośród nich 39 debiutuje w zestawieniu), a także 23 puby z dobrym jedzeniem i 34 tapas barów.
Od ponad wieku kolekcja przewodników Michelin prezentuje wybór najlepszych restauracji, hoteli i pensjonatów na całym świecie. 26 przewodników w kolekcji opowiada o 23 krajach na trzech kontynentach i omawia ponad 45 000 adresów na całym świecie.
Nowa edycja Czerwonego Przewodnika Michelin [2011-03-31 00:52 188.33.57.*] To brednie , podobnie jak sz,p, Nowicki, wystarczy przejść po restauracjach które chwali, a widać jakimi pobudkami kieruje się przy ich ocenie. odpowiedz »
|