TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Gęsina wraca do łask

Data wysłania: 2010-11-12 18:57 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Mięso z gęsi jest w Polsce mało doceniane i zapomniane. A przecież w Niemczech potrawy z gęsiną to prawdziwy rarytas. Gęsinę cenili również nasi przodkowie - pieczona gąska była obowiązkowym daniem na szlacheckich stołach.

Obecnie trwa sezon na gęsi. Potem mięso można już kupić tylko mrożone. Polacy jadają mało gęsiny, bo nie tak dostępna jak np. kurczak czy kaczka. Tymczasem gęsina jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna. Zawiera aż 23% białka i niecałe 4% tłuszczu (dla porównania wieprzowina zawiera go blisko 30%). W dodatku gęsi tłuszcz należy do zdrowych i przyczynia się do obniżenia tzw. złego cholesterolu.

Drobiarze postanowili rozsławić gęsinę. Przygotowali kampanię telewizyjną mówiącą o zaletach tego mięsa. Kujawsko-pomorski Urząd Marszałkowski postanowił wyjść z akcją poza swój region. Stoiska zostaną rozreklamowane na Starym Kleparzu w Krakowie, Targowisku Miejskim w Sopocie oraz Hali Mirowskiej w Warszawie. W tych punktach będzie można odebrać gęsie tuszki zamówione wcześniej telefonicznie. Ceny gęsiny wahają się 5 - 35 zł/kg, w zależności od pochodzenia tuszki i tego, czy jest świeża, czy mrożona.

    • Gęsina nie tylko na św. Marcina 

      [2010-11-12 18:57 94.78.191.*]

      gęsina faina jest i bardzo smaczna ,prosze podac u kogo zamawiac w sopocie telefonem ale ostanio w biedronce sa po 10,80 zł/kg juz kupiłam cała gaske na świeta.   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję