TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Forum grupa: Gastronomia

Gastronomiczna przewaga Krakowa nad Warszawą - 17 do 15

Data wysłania: 2010-03-18 10:34 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
W Paryżu zaprezentowana została kolejna edycja Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2010", opisującego najlepsze hotele i restauracje w Europie, w tym w Warszawie i Krakowie.

W najnowszej edycji znalazły się 32 polskie restauracje z Warszawy i Krakowa. Oznacza to, że od ubiegłego roku grono polskich lokali wyróżnionych w przewodniku liczbowo pozostało bez zmian, jednak powiększyła się liczba restauracji krakowskich, a zmniejszyła warszawskich. W tym roku do przewodnika trafiło bowiem 17 restauracji z Krakowa i 15 z Warszawy (w ubiegłym roku było ich po 16 - szczegóły w załączonej liście).

Jedyna zmiana na liście warszawskich restauracji to wypadnięcie restauracji Biblioteka, która została zamknięta. Reszta restauracji pozostała bez zmian. Większe zamieszanie było wśród krakowskich lokali, spośród których wypadło z przewodnika aż cztery. Inspektorzy Michelin postanowili jednak wyróżnić kolejnych pięć restauracji z Krakowa. W ten sposób Kraków, z 17 restauracjami wyróżnionymi w Czerwonym Przewodniku Michelin, może pochwalić się gastronomiczną przewagą w Polsce.

Warszawa może się jednak pochwalić wyróżnieniem Michelin, którego nie ma nikt inny w Polsce. Warszawska restauracja U Kucharzy jest jedynym polskim lokalem (tak samo jak w ubiegłym roku), który oznaczono symbolem Bib Gourmand. Otrzymanie symbolu uśmiechniętego ludzika Michelin charakteryzuje restauracje oferujące wyśmienitą kuchnię w korzystnej cenie.

"Mimo, że żadna z polskich restauracji nie dostała na razie prestiżowych gwiazdek Michelin, należy podkreślić, iż sama obecność w przewodniku jest dla restauratorów wielkim wyróżnieniem" - mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.

29 edycja słynnego przewodnika Michelin po miastach europejskich, zawiera informacje na temat 44 miast w 20 krajach. Lokale warszawskie pojawiły się w edycji "Main Cities of Europe" już w 1997 roku. Kraków dołączył w 2008 roku. W tym roku grono wyróżnionych miast poszerzył austriacki Salzburg.

Napisany w języku angielskim przewodnik Michelin "Main Cities of Europe" zawiera, poza ocenami gastronomicznymi, dużo przydatnych informacji, w tym mapy miast pokazujące lokalizację hoteli i restauracji, słowa kluczowe opisujące style poszczególnych miejsc, praktyczne informacje o każdym z miast (zabytki warte odwiedzenia, porady jak poruszać się po mieście), a także informacje turystyczne.

W tym roku, w Europie oznaczenie Bib Gourmand otrzymało 231 restauracji natomiast gwiazdkami Michelin wyróżniono 341 restauracji. Pośród gwiazdkowych lokali 271 wyróżnionych jest jedną gwiazdką Michelin (w tym 41 nowych), 55 dwiema (5 nowych) i 15 trzema (w tym 1 nowa). Czytelnicy najnowszej edycji będą mogli zauważyć duży wzrost wysoko ocenianych restauracji w Budapeszcie, gdzie pojawiła się po raz pierwszy restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin oraz cztery nowe restauracje oznaczone symbolem Bib Gourmand. 58 nowych wyróżnień Bib Gourmand w tegorocznej edycji pokazuje jak duże znaczenie ma stosunek jakości do ceny. Bib Gourmand wyróżnia lokale oferujące najwyższej jakości produkty, zapewniające kameralną, rodzinną atmosferę oraz niższe ceny dań, czyli wyśmienitą kuchnię w przystępnej cenie. W sumie tegoroczna edycja przewodnika Michelin "Main Cities of Europe" zawiera opisy 3 257 miejsc, w tym 1 542 hoteli oraz 1 715 restauracji, we wszystkich kategoriach cenowych.

Nowością w najnowszej edycji przewodnika jest opracowana przez ViaMichelin aplikacja na iPhone, zawierająca wszystkie restauracje opisane w przewodniku. Aplikacja kosztuje 14,99 euro. Po ściągnięciu aplikacji, informacje są zapisywane na stałe w telefonie. Jest to ogromna korzyść dla osób które nie mają dostępu do Internetu lub są w podróży. Aplikacja ta umożliwia wyszukiwanie restauracji na podstawie nazwy lub imienia szefa kuchni. Aplikacja będzie dostępna w połowie czerwca. Pierwszy Czerwony Przewodnik Michelin powstał w 1900 roku, gdy bracia André i Edouard Michelin postanowili pomóc kierowcom w odnajdywaniu tanich noclegów i punktów serwisowania samochodów na terenie całej Francji. Mała, czerwona książeczka była rozdawana za darmo aż do 1920 roku. W trakcie dwóch wojen światowych zawieszono wydawanie przewodnika. Po II Wojnie Światowej wzbogacono edycje między innymi systemem oceniania gwiazdkami oraz stanowiskiem anonimowego recenzenta - inspektora Michelin.

Z małego 400-stronicowego czerwonego przewodnika rozdawanego bezpłatnie kierowcom przewodnik Michelin przekształcił się na przestrzeni lat w swego rodzaju biblię wyśmienitej kuchni w przystępnej cenie. Obecnie zawiera ponad 45 000 hoteli i restauracji w 23 krajach, sprawiając, że podróżowanie staje się łatwe i przyjemne. Przewodnik zawsze idzie w zgodzie z misją Grupy Michelin: "Lepsza droga do postępu". Michelin jest liderem technologicznym światowej branży opon. Grupa Michelin produkuje, sprzedaje i promuje produkty oraz usługi w dziedzinie mobilności, w tym przewodniki - Zielone - turystyczne i Czerwone - gastronomiczne oraz mapy, atlasy i usługi internetowe.

Czerwony Przewodnik Michelin jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie - numerem jeden zarówno pod względem ilości sprzedaży, jak też historii i reputacji. W tegorocznej edycji Przewodnika po miastach europejskich "Main Cities of Europe" znalazło się 32 polskie restauracje, w tym 17 z Krakowa i 15 z Warszawy. Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów w sposób oryginalny i twórczy. Występuje on w 9 wersjach językowych. W polskiej wersji Zielony Przewodnik Michelin doczekał się 18 pozycji wydanych przez Wydawnictwo Bezdroża.

    • Czerwony Przewodnik Michelin 

      [2010-03-18 10:34 89.73.136.*]

      No ba! Kraków jest przecież znacznie ciekawszym miejscem (na mapie gastronomicznej kraju) niż Warszawa :)   odpowiedz »

    • Czerwony Przewodnik Michelin 

      [2010-03-18 13:06 91.189.22.*]

      a gdzie lista restauracji?!?!   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję