Zakaz palenia zagraża gastronomii?
Data wysłania: 2010-02-10 12:09 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: W Sejmie odbędzie się w dniu dzisiejszym drugie czytanie projektu tzw. ustawy antytytoniowej. Niektórzy właściciele barów, pubów i restauracji uważają, że ustawa ta przyniesie im straty.
Projekt przewiduje bowiem ograniczenie możliwości palenia w miejscach publicznych, w tym także m.in. całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych. Ponad 50 proc. właścicieli restauracji, pizzerii, pubów i kawiarni obawia się spadku liczby klientów i tym samym obrotów przynajmniej o 1/4 (dane pochodzą z badania TNS OBOP, przeprowadzonego wśród 600 właścicieli punktów gastronomicznych dla Konfederacji Pracodawców Polskich.). Badanie ujawniło także, że restauratorzy zwracają uwagę również na negatywny wpływ zakazu palenie jaki może on mieć na poziom zatrudnienia w lokalach.
Przedsiębiorcy proponują rozwiązanie, które dawałoby restauratorom, mającym lokale mniejsze niż 100 mkw., wybór czy chcą tworzyć lokal dla palących, czy niepalących. Natomiast jeśli chodzi o restauracje większe niż 100 mkw. właściciel mógłby zdecydować czy tworzyć strefę dla palaczy, oddzieloną od strefy bezdymnej. Jak podsumowuje Adam Ambrozik, ekspert Konfederacji Pracodawców Polskich - Uważamy, że tylko takie precyzyjne rozwiązania mają szansę być realnie stosowane, a z drugiej strony to byłyby rozwiązania, które usankcjonowałyby obecny stan obecny uregulowany przez rynek. Jeżeli ustawodawca chce pomóc rynkowi to niech usankcjonuje w sposób jednoznaczny i precyzyjny to co dzisiaj jest.
Natomiast Stowarzyszenie Polskich Barmanów jest zdania, że proponowane zakazy będą martwym prawem. Ryszard Berent, prezes stowarzyszenia wyjaśnia, że egzekwowanie tego typu przepisów przy dużych imprezach masowych jest skomplikowane ponieważ trudno upilnować, czy egzekwować od organizatorów i gości zakaz gdy w jednej minucie 800, albo 1000 osób wychodzi w tym samym czasie na papierosa.
Jednak zadaniem Magdaleny Petryniak, koordynującej kampanie społeczne Polska bez dymu i Lokal bez papierosa - Nie mamy sygnałów o spadku obrotów czy liczby klientów od restauratorów, którzy dobrowolnie wprowadzili już w swoich lokalach zakaz palenia. Stwierdził ona ponadto, że w Irlandii, w rok po wprowadzeniu zakazu palenia obroty gastronomii spadły tylko o 3 proc. W innych krajach, w których wprowadzono całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomicznych w ogóle nie odnotowano spadku obrotów.
[usunięto] [2010-02-10 12:09 81.219.244.*] [wypowiedź została usunięta] odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 14:03 188.33.75.*] Popieram w 100 % jeśli ktoś chce wąchać smród, to niech najpierwsprawdzi, że komuś to nie przeszkadza ! zakaz powinien być! Ale nie tylko na papierze, należy z pełną surowością go egzekwować !!!! odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-11-09 21:06 83.18.146.*] bzdura, sam nie pale ale wiem czym młodzież to zastapi. Za mało doświadczenia chyba masz gosciu odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 14:17 83.27.31.*] Istnieje wolny wybór. Idź do lokalu gdzie się nie pali albo gdzie jest miejsce dla niepalących. Tęsknota za rządami, w których władza reprezentuje interesy jednej grupy jest przeogromna. To geny po komunizmie. Kiedy zrozumiemy co oznacza demokracja? Jeśli miejsce dla niepalących jest zasmrodzone to po to są organa nadzoru, aby podejmowały działania. odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 13:09 87.205.41.*] Wszelkie wyjątki, odstępstwa i możliwości wyboru są naruszeniem równości konkurencji na rynku. I wówczas faktycznie część (ta wolna od dymu) lokali może mieć problemy. Np. bar w lobby hotelu gdy obok byłby pub z możliwością palenia. odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 13:18 95.51.3.*] Smród to jedno, a czynniki rakotwórcze to drugie. Bo przecież można wprowadzić do obrotu perfumy o zapachu nikotyny i co wtedy?? Znowu zostanie ustalony zakaz przedaży?? Chodzi o czynniki rakotwórcze, szczególnie dla biernych palaczy, które 2 razy bardziej szkodzą właśnie im. odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 13:24 83.26.100.*] To co Magdalena Petryniak pisze, to tylko o pomstę do nieba woła! Jaki to przykład z Irlandii, gdzie wychodzenie do restauracji a raczej pubów jest na porzadku dziennym. Do naszych restauracji goście przychodzą raz w tygodniu lub rzadziej. Tak a'propos to spadek 3% obrotów + wieksze podatki od budowli (którymi chce nas uraczyć rząd) to prosta linia do upadłości wg szacunku ok 25% restauracji, to z kolei spowoduje ilość bezrobotnych ok 87 tys ludzi. Dziś w Polsce mamy 50 tys restauracji, gdzie zatrudnienie znajduje ok 350 tys ludzi. Zamknięcie tylu miejsc pracy - gratulacje dla wybitnych ekonomistów kierujących naszym krajem. jGazz odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 13:56 188.33.75.*] Lobby palaczy, producentów i wyrobów tyoniowych jest niezmiernie silne. Ale z tymi stratami z racji niepalenia, to chyba przesada. W życiu nie zostawię ani grosza w lokalu,w którym śmierdzi dymem. To miejsce w którym brak klasy i poziomu. Ja osobiście jeśli mam wybór - wejść do lokalu, w którym się pali lub nie wejść wcale - wolę niewejść i nie, któego skorzystać z usług, za które mam zapłacić i wąchać dym, którego nie znoszę. Odkąd pojawiły się lokale dla niepalących, zdecydowanie częściej umawiam się tam z moimi znajomymi, którzy podzielają moje poglądy. Ciastko z kawą bez dymu jest zdecydowaniesmaczniejsze niż to okopcone . odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 14:14 83.27.31.*] Temat zastępczy. Tyle w tej sprawie. Jeśli mamy gospodarkę rynkową to rynek ma decydować. Natomiast rząd jest od tego aby chronić interesy innych grup (tu niepalących) ale nie na zasadzie, że opowiada się po jednej stronie. Zatem prawo i obowiązek właściciela do umożliwienia dostępu do obiektu zarówno palącym jak i niepalącym. odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 18:12 195.94.208.*] Tak mnie się coś wydaje, że zdrowie niepalących, to tylko pretekst. Ciekawe ile osób z urzędniczej klasy prózniaczej i znajomych królika upasie się przy tym prawie? Przecież trzeba będzie informować, propagować, uświadamiać, wdrażać, kontrolować, egzekwować, karać, monitorować, analizować, referować adaptować, reformować ...itd jak to przy każdym prawie. Kupa roboty, a kadry takie szczupłe... odpowiedz »
Projekt tzw. ustawy antytytoniowej [2010-02-10 19:46 83.175.153.*] Zastanawia mnie dlaczego nasi posłowie nie debatują nad naprawdę ważnymi rzeczami ? Ustawa o zakazie palenia w lokalach gastronomicznych to nic innego jak głupia moda która przyszła z zachodu.Pomijam fakt że wszędzie gdzie została wprowadzona nie sprawdziła się i przyniosła więcej szkód niż zysków. Na szczęście nasz parlament jak podają w TVN zmienił zdanie i prawdopodobnie ten głupi pomysł nie wypali. odpowiedz »
Zakaz palenia zagraża gastronomii? [2010-02-11 10:46 89.73.143.*] Moim zdaniem media wykrzywiają obraz całej sytuacji. Trąbią wszędzie, jak bardzo zakaz palenia wpłynie na obroty restauracji, klubów pubów. Krzyczą, ile to ludzi zostanie w związku z tym zwolnionych z pracy, itd. Podkreślają, że nie można regulować sytuacji zakazami, itd.
Problem z tym, że nikt nie pokazał sytuacji właściwie. Cała walka z tą ustawą nie jest walka o godność palacza.
To walka o godność i możliwość nie-palenia dla osób, które nie chcą palić biernie.
Aktualnie osoby te nie mają żadnego wyboru. Co z tego, że jest ich 80%. Muszą palić biernie, albo zrezygnować z bawienia się.
A to nie jest normalne. odpowiedz »
Zakaz palenia zagraża gastronomii? [2010-11-04 22:52 83.31.216.*] http://zakaz-palenia.pl odpowiedz »
Zakaz palenia zagraża gastronomii? [2010-12-02 16:04 89.78.41.*] Zakaz palenia nie zagraża gastronomii. Całe zamieszanie wynika z niewiedzy. W innych krajach gdzie zakaz funkcjonuje, w kawiarniach, pubach i barach są specjalne kabiny dla palaczy, które idealnie sprawdzają się w przypadku braku oddzielnego pomieszczenia mogącego służyć jako kawiarnia. W niektórych polskich kawiarniach pojawiły się już kabiny, jednak należy tutaj uważać na firmy krzaki, oferujące zwykłe klatki dla palaczy skąd dym i tak się ulatnia. Przed zamówieniem kabiny należy sprawdzić certyfikaty i rekomendacje a nie ufać ładnym oczom sprzedawcy.... odpowiedz »
Zakaz palenia zagraża gastronomii? [2010-12-25 19:23 83.8.114.*] Bzdury. Skoro nie można palić, a ludzie będą chcieli się zabawić, pójść do restauracji, kawiarni, to muszą się po prostu przyzwyczaić do zakazu, albo palić na zewnątrz. Dlaczego mam wdychać dym i siedzieć w przy stoliku, przy którym nie wolno palić, podczas, gdy np. o dwa dalej już wolno palić. Dym i tak przenikał do części sali dla niepalących. To były nonsensy. Często spotykałam się z arogancj i egoizmem palcych, którzy uważali, że palenie to ich przywilej i nie liczą się osoby, które nie palą (taką osobę mam także w rodzinie). Ciszy mnie ta decyzja sejmu :) odpowiedz »
|