Restauracja KOM wzbogaca menu
Data wysłania: 2010-02-02 21:45 Autor: Czytelnik IP automat
Aktualność: KOM to warszawska restauracja, której właścicielami są Wiesława Szczep, Kai Schoenhals i Katarzyna Figura. Oryginalne i pachnące egzotyką menu wzbogacono ostatnio o nowe propozycje. Goście od teraz będą mogli znaleźć również coś bardziej swojskiego ale podanego w nowoczesny sposób.
W karcie dań pojawiły się:
- pierogi ruskie podawane z czerwoną soczewica i sosem imbirowym,
- burger z wołowiny z rukolą, sosem cesarskim i domowymi frytkami (39 zł),
- zupa marchewkowo- imbirowa (17 zł),
- tadżiny: z kaczki z daktylami oraz marynowanymi w soli morskiej cytrusami (47 zł) i z wieprzowiny i fig (47 zł).
Tadżin to marokańska potrawa z mięsa duszonego z warzywami w specjalnym glinianym garnku z pokrywką w kształcie stożka i pieczona w piecu. W KOM tadżiny nie piecze się w piecu, jedynie podaje się w charakterystycznym naczyniu, które zostało wykonane na specjalne zamówienie właścicieli restauracji w Kaszubskim Muzeum Ceramiki.
Zwiększył się również wybór win do 200 gatunków. Warto podkreślić, że wśród nich jest 8 wyselekcjonowanych z logiem restauracji KOM. Za butelkę wina domowego trzeba zapłacić 75 zł, a za kieliszek 13 zł.
W KOM uwagę przyciąga wystrój lokalu, z mozaiką na ścianach pokrytą tworzywem używanym przez NASA do powlekania powierzchni statków kosmicznych. Podłogi wyłożone są ponad stuletnimi płytkami przywiezionymi z Berlina, a na ścianach znajdują się stare rurki po kablach telefonicznych (przed wojną mieściła się w tym budynku Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna). Efektu dopełniają wydmuchiwane lampy o kształtach przypominających staromodny aparat telefoniczny. Wszystko to, ma na celu kojarzyć się z komunikacją.
Warszawa: restauracja KOM poszerza menu [2010-02-02 21:45 89.75.158.*] Restauracja KOM i Tomasz Prange - Barczyński zapraszają na Premierę cyklu Wine dinners "Nie-winne wieczory"
Mamy wielką przyjemność zaprosić Państwa na inauguracyjną kolację rozpoczynającą nowy cykl Wine Dinners Restauracji KOM. 23 lutego (wtorek), o godz. 19.00, na ul. Zielnej 37 (przy metrze świętokrzyska). zapraszamy w zimową kulinarno-winiarską podróż do Toskanii, krainy chianti, brunello, win z Monetpulciano i ujmującego vin Santo.
Proponujemy udział w niezwykłym spotkaniu z Tomaszem Prange - Barczyńskim i jego winnymi opowieściami, połączonymi z degustacją win i autorskimi propozycjami kulinarnymi Szefa Kuchni Rafała Sanetas. Całości dopełnią specjalnie dobrane do win i dań fragmenty włoskich oper - od Belliniego po Verdiego, dopełniając palety doznań smakowych naszych gości.
TOSKANIA
"Pod koniec XX w. Toskania stała się symbolem Arkadii" napisał nestor brytyjskich krytyków winiarskich, Hugh Johnson w swojej książce poświęconej legendarnemu regionowi środkowych Włoch. Dziś to kraina miodem i mlekiem płynąca, choć tę rolę, jak pisze Johnson, odgrywają w Toskanii wino i oliwa. Być może najlepsze na świecie. Zadaniem szefa kuchni mierzącego się z cucina toscana jest jedynie zredefiniowanie tego co najprostsze, oparte na doskonałych lokalnych produktach. Toskańskie wina zostały zaś stworzone by towarzyszyć toskańskiej kuchni i odwrotnie. To mariaż niemal idealny. . W drodze towarzyszyć nam będą arie z włoskich oper - od Belliniego, po Verdiego. odpowiedz »
Warszawa: restauracja KOM poszerza menu [2010-02-02 21:47 89.75.158.*] restauracja KOM zaprasza na Walentynkowy Weekend, 13-14 luty Menu Walentynkowe 2010
Lampka wina musującego na powitanie
Przekąska Carpaccio z tuńczyka z grillowanymi świeżymi szparagami, cytryną, dressingiem chilli, kolendrą i sorbetem imbirowym
Danie główne Marynowany w rozmarynie i winie Bordeaux, pieczony stek wołowy, z ziemniaczaną gratiną w sosie balsamiczno-winnym, z pomidorami po prowansalsku i groszkiem cukrowym lub Domowej roboty szafranowy makaron "Włos Anielski" z tygrysim krewetkami, świeżym szpinakiem i karczochami w kremowym sosie z homara.
Deser Gino - gratina z truskawek, kiwi i bananów w białej czekoladzie podawana na lodach waniliowych własnej produkcji KOM.
Cena za 3 dania: 99 zł za osobę odpowiedz »
|