TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Aktualności: wszystkie » gastronomia


:: PIĄTEK, 2021-10-29 ::
 Wyłoniono Turystyczne Skarby Małopolski
Przy okazji małopolskich obchodów Światowego Dnia Turystyki, które odbyły się 28 października w Oświęcimiu, poznaliśmy laureatów konkursu Turystyczne Skarby Małopolski. Uroczystość była także okazją do... więcej »


:: ŚRODA, 2021-10-27 ::
 UOKiK przyjrzy się działaniu aplikacji do zamawiania jedzenia
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny w postępowaniach sprawdzi zasady, na jakich działają aplikacje do zamawiania jedzenia firm Glovo oraz Uber Eats. Ze skarg wynika m.in., że przedsiębiorcy mają problemy z... więcej »
 Duży problem bułgarskiej gastronomii
Odkąd bułgarskie władze wprowadziły obowiązek posiadania certyfikatów covidowych przy korzystaniu z m.in. hoteli, czy restauracji, tamtejsza gastronomia pogrążyła się w jeszcze większym kryzysie. O zaostrzeniu... więcej »
:: WTOREK, 2021-10-26 ::
 Przedsiębiorcy bez instrumentów do walki z czwartą falą pandemii
Przedsiębiorcy nie są gotowi na czwartą falę pandemii koronawirusa. Podstawowym problemem jest brak regulacji, które pozwalają przedsiębiorcom np. na weryfikację, którzy pracownicy są zaszczepieni, a którzy... więcej »
:: CZWARTEK, 2021-10-21 ::
 Czechy i Słowacja zaostrzają restrykcje sanitarne
Rządy w Pradze i Bratysławie podjęły decyzje o zaostrzeniu ograniczeń sanitarnych. Czeski rząd zdecydował o przywróceniu, od poniedziałku, 25 października obowiązku noszenia maseczek w zamkniętych... więcej »
:: ŚRODA, 2021-10-20 ::
 Bułgaria: do restauracji, czy hotelu tylko z certyfikatem covidowym
Bułgarskie władze sanitarne wprowadzają obowiązek posiadania certyfikatów covidowychprzy wszystkich aktywnościach w zamkniętych pomieszczeniach - ogłosił tamtejszy minister zdrowia Stojczo Kacarow. Jak... więcej »
:: CZWARTEK, 2021-10-14 ::
 Uzupełnienie odpływu pracowników wyzwaniem dla turystyki
Wyzwania edukacji turystycznej i jej rola w rozwoju turystyki - to główny temat konferencji, która odbyła się w Szkole Głównej Hotelarstwa i Turystyki Vistula. W debacie udział wzięli: Andrzej Gut-Mostowy -... więcej »
:: ŚRODA, 2021-10-13 ::
 Branża piwowarska zaniepokojona planami podwyżki akcyzy
Branża piwowarska zaniepokojona planami corocznych podwyżek akcyzy na alkohol. Poniżej publikujemy stanowisko Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie. Związek Pracodawców... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2021-10-11 ::
 Turystyka w Zachodniopomorskiem złapała oddech. Przedsiębiorcy boją się czwartej fali pandemii
Dla zachodniopomorskich przedsiębiorców prowadzących działalność w zachodniopomorskim pasie nadmorskim mijający sezon letni (maj-koniec września 2021) był lepszy niż zakładano - przekonuje Północna Izba... więcej »
:: ŚRODA, 2021-09-29 ::
 Obostrzenia przedłużone
W Dzienniku Ustaw opublikowano nowelizację rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Ważność rozporządzenia została... więcej »
:: WTOREK, 2021-09-28 ::
 IGGP: Razem możemy więcej
Przedsiębiorcy chcą uniknąć kolejnych lockdownów. Ten temat zostanie poruszony na konferencji, współorganizowanej przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej. Konferencja "Razem Możemy Więcej"... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2021-09-27 ::
 Gdański Holiday Inn z nowym szefem kuchni
Hotel Holiday Inn Gdańsk-City Centre. przedstawił nowego szefa kuchni. Został nim Piotr Domański, laureat nagrody Osobowość Roku. Domański swoją przygodę z gastronomią rozpoczął ponad 20 lat temu w Niemczech,... więcej »
:: PIĄTEK, 2021-09-24 ::
 Sfinks raportuje dobre wyniki
Sprzedaż gastronomiczna w sieciach Sphinx i Chłopskie Jadło w sierpniu br. kształtowała się na poziomie tylko o 13% niższym niż w sierpniu 2019 r. przy jednoczesnym 16% spadku liczby lokali. Dzięki odbiciu... więcej »
:: ŚRODA, 2021-09-15 ::
 Zbiorowy pozew na finiszu
Obecnie prawie 400 lokali dołączyło do pozwu Izby Gospodarczej Gastronomi Polskiej walczącej o odszkodowanie od Skarbu Państwa za lockdowny. Jeszcze przez dwa tygodnie restauratorzy mogą dołączać do pozwu,... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2021-09-13 ::
 Holenderska horeca protestuje
Według nowych regulacji od 25 września, aby odwiedzić bar lub restaurację, konieczne będzie posiadanie certyfikatu zaszczepienia przeciw koronawirusowi lub negatywnego testu. Organizacja Koninklijke Horeca... więcej »
:: CZWARTEK, 2021-09-09 ::
 W Bułgarii protesty po wznowieniu obostrzeń
Od 7 września wprowadzono nowe restrykcje epidemiczne w Bułgarii. Wobec braku odszkodowań za nie i dużej liczby problemów z dotychczasową pomocą bułgarska branża turystyczna, gastronomiczna, hotelarska,... więcej »
:: WTOREK, 2021-08-31 ::
 Rząd przedłuża ograniczenia
Rząd przedłuża dotychczasowe ograniczenia. We wtorek, 31 sierpnia wchodzi w życie nowelizacja rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z... więcej »
 Tour Salon coraz bliżej
W dniach 24-26 września odbędzie się kolejna edycja targów Tour Salon i towarzyszących im targów Caravans Salon Poland oraz Festiwalu Podróżniczego Śladami Marzeń. Tegoroczna edycja targów odbędzie się pod... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2021-08-30 ::
 W przypadku lockdownu przedsiębiorcy będą mogli obsługiwać zaszczepionych?
Przy wprowadzeniu ewentualnego lockdownu, firmy turystyczne, hotele czy restauracje będą mogły świadczyć usługi dla zaszczepionych, lub ozdrowieńców? Osoby niezaszczepione będą mogły być wysyłane na bezpłatne... więcej »
 Rzecznik MŚP widzi szansę na wycofanie się rządu z niekorzystnych dla przedsiębiorców zmian
Ponad 42 000 osób podpisało petycję Rzecznika MŚP przeciw negatywnym zmianom podatkowym w Polskim Ładzie. Po protestach przedsiębiorców rząd rozważa trzykrotne zmniejszenie składki zdrowotnej. Dialog z rządem... więcej »
:: ŚRODA, 2021-08-25 ::
 Blogerzy odwiedzą Dolny Śląsk
Dwudziestu blogerów i influencerów odwiedzi Dolny Śląsk w ramach kampanii #SzlakMaSmak, którą organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Kampania #SzlakMaSmak to pierwsze takie działanie... więcej »
:: CZWARTEK, 2021-08-19 ::
 Pyszne.pl wprowadza kartę debetową dla klientów korporacyjnych
Pyszne.pl wprowadza dodatek do swojej usługi Takeaway Pay: Takeaway Pay Card. Usługa Takeaway Pay, stworzona we współpracy z globalną platformą płatniczą Ayden, pozwala firmom na zapewnienie swoim pracownikom... więcej »
:: ŚRODA, 2021-08-18 ::
 Przedsiębiorcy będą mogli zweryfikować, czy pracownicy zostali zaszczepieni?
Minister zdrowia Adam Niedzielski zapowiedział rozwiązania pozwalające pracodawcom na sprawdzenie, czy pracownik został zaszczepiony. Takie rozwiązanie będzie szczególnie istotne dla firm z branż związanych z... więcej »
:: CZWARTEK, 2021-08-12 ::
 Nowe ministerstwo dla turystyki?
Po odejściu Jarosława Gowina rację bytu traci ministerstwo skrojone pod byłego wicepremiera. Jak podaje Interia czekają nas w tej materii pewnie zmiany. Z dotychczasowego resortu obejmującego: budownictwo,... więcej »
:: ŚRODA, 2021-08-11 ::
 Andrzej Gut-Mostowy podaje się do dymisji
Odpowiedzialny za turystykę, wiceminister rozwoju, pracy i technologii Andrzej Gut-Mostowy podaje się do dymisji. Jak powiedział Gut-Mostowy, podczas konferencji prasowej zorganizowanej wspólnie z wiceminister... więcej »
Starsze Nowsze
Najnowsze


Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję