Ogłoszenia
Ogłoszenia
- MANAGER SIECI AGENCYJNEJ
- Pilot / Rezydent Biura w ZEA - Dubaj
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- Praca PILOT WYCIECZKI
- Zatrudnię pilota na wycieczkę szkolną do Grecji
- Event Manager - samodzielny profesjonalista
- Szukam partnera do tworzenia filmów o podróżach
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- Pilot wycieczek szkolnych (Bielsko-Biała i...
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa


Potrawy regionalne podbiją serca turystów?
W Kurozwękach na konferencji "W krainie świętokrzyskich smaków" odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną.
Kucharze z 13 świętokrzyskich restauracji przygotowali po cztery dania - trzy z nich wybrali z listy przygotowanej przez Świętokrzyski Urząd Wojewódzki, a jedną wymyślili sami.
Dania oceniało jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, prezesa Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, a konkursowych przysmaków próbowali jeszcze m.in. kucharz Grzegorz Komedarek, znany z roli Grzesia w serialu "Złotopolscy", oraz Hanna Szymanderska, autorka publikacji kulinarnych.
Najlepiej oceniono kielecką restaurację Monte Carlo, która zaserwowała żeberka wieprzowe duszone w słodkiej kapuście. Za zwycięstwo w konkursie lokal otrzymał piec konwekcyjno-parowy warty około 20 tys. zł. Receptura na tę potrawę pochodzi z okolic Jędrzejowa, od babci mojego szefa kuchni Aleksandra Lubińskiego - zdradził nam Grzegorz Romański, właściciel Monte Carlo. Zapowiedział, że potrawa na stałe zagości w menu restauracji.
W Polsce widać już, ze coraz częściej stawiamy na dania regionalne, z bogatą tradycją. Jeszcze niedawno w naszych hotelach można było zjeść potrawy ze wszystkich krajów, tylko nie polskie. Przykłady innych województw pokazały, że przez żołądek można trafić do serca turysty - stwierdziła Agata Wojda, rzeczniczka wojewody świętokrzyskiego.
Komentarze
Tagi:
Dział centra informacji i promocji:
Bon turystyczny powróci, ale dla
Kraków zaprasza na
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce już za
Nowe centrum konferencyjne w
Polacy dalej zainteresowani
Koniec konfliktu Anex Tours i JoinUp! z
UFG radzi jak sprawdzić
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Wakacyjne plany Polaków na ten
NRA: w 2008 roku posiłki przez internet zamówi 18% klientów amerykańskich restauracji
Dzieci i młodzież rozpoczęła wakacje
36 tys. kibiców na PŚ w Zakopanem
Kolejarze twierdzą, że tłoku w święta nie dało się uniknąć
5000 osób zatrzymano na promie, ze względu na podejrzenie świńskiej grypy
Marszałek podważył raport Urzędu Wojewódzkiego ws rozbudowy lotniska w Goleniowie
Paryskie lotniska oferują turystom darmowe lekcje tańca
UJ pomoże w promocji Małopolski
Hotel Dosłońce: 5000 klientów w ciągu kilku godzin
Protest przeciwko lotnisku na Krywlanach
Organizator i przewoźnik nieszczęśliwego wyjazdu do Bułgarii złamali prawo
Na bielskich Błoniach otwarto park linowy
Zakopane: niesnaski między władzami a restauracją