Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Regionalna kuchnia sposobem na turystów!
Region warmińsko-mazurski przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W promowaniu regionalnego jadła i napitku władze widzą szansę turystycznego rozwoju województwa.
Przystąpienie do organizacji otwiera drogę zakładom przetwórczym i zakładom gastronomicznym do promowania swoich produktów za pomocą specjalnego logo organizacji dziedzictwa kulinarnego. Dzięki temu mogą być rozpoznawane w całej Europie.
W warmińsko-mazurskim takimi regionalnymi produktami, które otrzymają certyfikaty Unii Europejskiej może być miód pitny oraz sielawa.
Według Bożeny Wrzeszcz Zawady, wicemarszałek województwa, przystąpienie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRD) pomoże promować region i przyciągnąć tam turystów, którzy są znudzeni kupowaniem w supermarketach. Kartą przetargową będą właśnie oryginalne, regionalne produkty gastronomiczne.
Sieć ESRD obejmuje kilka krajów europejskich, a najbardziej rozpowszechniona jest w Szwecji, Niemczech i Hiszpanii.
Linda Katz, koordynator Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego mówi: Naszym celem jest, aby turyści podróżujący po całej Europie w każdym regionie rozpoznali i podążyli za znanym logo do restauracji i sklepów sprzedających lokalne i regionalne specjalności
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Zakopane straci status uzdrowiska?
Bezpieczniej nad Jeziorem Żywieckim
Travelplanet otwarło Centrum Last Minute w Bydgoszczy
Gessler nie zostawił suchej nitki na "papieskich kremówkach"
Warszawa: kontrole wycieczkowych autokarów przy Torwarze i Dworcu Wschodnim
Aktorzy Teatru Narodowego Yidishpiel z Izraela gościli w Holiday Inn Kraków City Center!
Air Canada: pilot podczas lotu przeszedł załamanie nerwowe
Wrocław: drogę na lotnisko zbuduje firma Skanska
Droga ekspresowa Zwardoń - Żywiec
Dobre wyniki finansowe easyJet w I połowie roku finansowego
Groźne Alpy po opadach śniegu!