Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Znamy zwycięzcę II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka"
"Pokuta" i "Czerwone kozaczki" to zwycięskie drinki II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka". Konkurs otworzył obchody, przypadającego na ten rok, 500-lecia receptury likieru.
12 stycznia 2010 roku w Klubie Charyzma w Poznaniu 14 barmanów rywalizowało w konkursie na najlepszy drink z dodatkiem Benedyktynki, ziołowego likieru wytwarzanego przez benedyktynów z Lubinia w Wielkopolsce. Każdy z uczestników przygotował po jednym drinku rozgrzewającym (hot drink) oraz orzeźwiającym (short drink). Liczył się pomysł, technika, czas wykonania drinka oraz kompozycja smakowa i dekoracja. Do ścisłego finału zakwalifikowało się czterech zawodników: trzech poznaniaków: Radosław Krause, Patryk Wojciechowski i Krystian Krawczyk oraz Michał Sowa z Bydgoszczy. To oni od 20.00 rozgrzewali i orzeźwiali swoimi drinkami publiczność Charyzmy. Pomysłowość smakowych zestawień podkreślały już same nazwy drinków - "Zemsta mnicha" - drink z domieszką chili, "Opus Dei" - z syropem waniliowym, "Ziołowy żuraw" - z truskawką i żurawiną, "Flaming" - z amaretto, czy "Before the Night" - z czekoladą.
- Benedyktynka ma bardzo wyrazisty smak, zatem skomponowanie drinka, w którym aromat likieru nie zdominuje całości kompozycji jest niezwykle trudne. Wysoki poziom konkursu potwierdza, że w Polsce jest coraz więcej pasjonatów sztuki barmańskiej - mówił Adam Hołoga, główny sędzia konkursu.
Najlepszym artystą koktajli z Benedyktynką został Krystian Krawczyk z poznańskiej "Brovarii", autor drinków o nazwie "Pokuta" i "Czerwone kozaczki". Pierwszy, oprócz Benedyktynki, zawiera sok brzoskwiniowy i z marakui oraz limonkę i wódkę Nemiroff. Drugi to z kolei Benedyktynka z dodatkiem grenadyny i żurawinowego Nemiroffa. Zwycięzca nie ukrywał zaskoczenia i cieszył się z nagrody - weekendu dla dwóch osób nad morzem w Chłopach. Pozostali finaliści także otrzymali nagrody, a wśród wszystkich uczestników rozlosowano profesjonalny kurs barmański.
Konkurs był okazją do pokazania Benedyktynki jako oryginalnego w smaku i szlachetnego dodatku do drinków lub koktajli. W 2010 roku mija 500 lat od sporządzenia przez Bernardo Vincellego pierwszej mikstury z rumu, ziół i korzeni nazwanej Benedyktynką. Powstający w Lubiniu likier, wywodzący się z tej tradycji, bazuje na 21 starannie wyselekcjonowanych ziołach, a jego skład i sposoby wytwarzania znane są jedynie dwóm zakonnikom. Z okazji jubileuszu planowane są m.in. kolejne odsłony konkursów barmańskich oraz kulinarny konkurs na potrawy z Benedyktynką.
Finaliści II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka":
I miejsce - Krystian Krawczyk - Poznań, Brovaria - drinki "Czerwone kozaczki" i "Pokuta"
II miejsce - Radosław Krause - Poznań - drinki "Zemsta mnicha" i "Ziołowy żuraw"
III miejsce - Patryk Wojciechowski - Poznań, Klub Charyzma - drinki "Toxic orange II" i "Opus Dei"
IV miejsce - Michał Sowa - Bydgoszcz, Buena Vista Club - drinki "Before the Night" i "Flaming"
Zwycięskie drinki Krystiana Krawczyka z poznańskiej Brovarii:
W kategorii hot drink:
Czerwone kozaczki
1 cl benedyktynka premium
2 cl nemiroff cranberry
2 cl grenadina
cząstki cytrusów
gorąca woda
W kategorii short drink:
Pokuta
10 cl benedyktynka classic
2 cl nemiroff cranberry
2 cl syrop brzoskwiniowy
2 cl syrop marakuja
2 cl sok z limonki
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dla turystów:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Lotnisko Chopina pobiło swój
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Budowa Hiltona w Łodzi. Będzie sprawa sądowa?
LOT Roztocze: do nabycia kolekcjonerska edycja dukatów
Beskidy: dom wczasowy popadnie w ruinę, bo nie można go sprzedać?
Egipt: aleja sfinksów za miesiąc dostępna dla turystów
Indie są najciekawsze dla turystów 40-latków
Wrocław: hotel w miejscu CK Agora
Unia ograniczy tatrzańską turystykę?
Szlak Tradycyjnego Rzemiosła na trasach Małopolski i Podkarpacia
Zostań testerem strony internetowej PURO Hotel
Strona Niemieckiej Centrali Turystyki wygrała
LOT wkrótce będzie latał pod marką Lufthansy. Przejęcie jest nieuniknione?
Brudny, ale tani dworzec w Krakowie!
Powstało Prywatne Muzeum Kurpiowskie
Kielce: będzie stok narciarski zamiast skoczni
Mediolan: Expo 2015 podwoi przychody hoteli i restauracji?
Emirates: nowe połączenia do Amsterdamu i Tokio
Polacy mają zbyt lekki stosunek do chorób tropikalnych przywożonych z wakacji?
Szlak pielgrzymkowy Europy Środkowej
Kurs praw do akcji Grupy Kościuszko spadł na otwarciu
Mistrzostwa Polski w Grillowaniu
K R A K Ó W ---> U S T K A - przywrócono połączenie