TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Znamy zwycięzcę II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka"

"Pokuta" i "Czerwone kozaczki" to zwycięskie drinki II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka". Konkurs otworzył obchody, przypadającego na ten rok, 500-lecia receptury likieru.


12 stycznia 2010 roku w Klubie Charyzma w Poznaniu 14 barmanów rywalizowało w konkursie na najlepszy drink z dodatkiem Benedyktynki, ziołowego likieru wytwarzanego przez benedyktynów z Lubinia w Wielkopolsce. Każdy z uczestników przygotował po jednym drinku rozgrzewającym (hot drink) oraz orzeźwiającym (short drink). Liczył się pomysł, technika, czas wykonania drinka oraz kompozycja smakowa i dekoracja. Do ścisłego finału zakwalifikowało się czterech zawodników: trzech poznaniaków: Radosław Krause, Patryk Wojciechowski i Krystian Krawczyk oraz Michał Sowa z Bydgoszczy. To oni od 20.00 rozgrzewali i orzeźwiali swoimi drinkami publiczność Charyzmy. Pomysłowość smakowych zestawień podkreślały już same nazwy drinków - "Zemsta mnicha" - drink z domieszką chili, "Opus Dei" - z syropem waniliowym, "Ziołowy żuraw" - z truskawką i żurawiną, "Flaming" - z amaretto, czy "Before the Night" - z czekoladą.

- Benedyktynka ma bardzo wyrazisty smak, zatem skomponowanie drinka, w którym aromat likieru nie zdominuje całości kompozycji jest niezwykle trudne. Wysoki poziom konkursu potwierdza, że w Polsce jest coraz więcej pasjonatów sztuki barmańskiej - mówił Adam Hołoga, główny sędzia konkursu.

Najlepszym artystą koktajli z Benedyktynką został Krystian Krawczyk z poznańskiej "Brovarii", autor drinków o nazwie "Pokuta" i "Czerwone kozaczki". Pierwszy, oprócz Benedyktynki, zawiera sok brzoskwiniowy i z marakui oraz limonkę i wódkę Nemiroff. Drugi to z kolei Benedyktynka z dodatkiem grenadyny i żurawinowego Nemiroffa. Zwycięzca nie ukrywał zaskoczenia i cieszył się z nagrody - weekendu dla dwóch osób nad morzem w Chłopach. Pozostali finaliści także otrzymali nagrody, a wśród wszystkich uczestników rozlosowano profesjonalny kurs barmański.
Konkurs był okazją do pokazania Benedyktynki jako oryginalnego w smaku i szlachetnego dodatku do drinków lub koktajli. W 2010 roku mija 500 lat od sporządzenia przez Bernardo Vincellego pierwszej mikstury z rumu, ziół i korzeni nazwanej Benedyktynką. Powstający w Lubiniu likier, wywodzący się z tej tradycji, bazuje na 21 starannie wyselekcjonowanych ziołach, a jego skład i sposoby wytwarzania znane są jedynie dwóm zakonnikom. Z okazji jubileuszu planowane są m.in. kolejne odsłony konkursów barmańskich oraz kulinarny konkurs na potrawy z Benedyktynką.

Finaliści II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego "Benedyktynka":
I miejsce - Krystian Krawczyk - Poznań, Brovaria - drinki "Czerwone kozaczki" i "Pokuta"
II miejsce - Radosław Krause - Poznań - drinki "Zemsta mnicha" i "Ziołowy żuraw"
III miejsce - Patryk Wojciechowski - Poznań, Klub Charyzma - drinki "Toxic orange II" i "Opus Dei"
IV miejsce - Michał Sowa - Bydgoszcz, Buena Vista Club - drinki "Before the Night" i "Flaming"

Zwycięskie drinki Krystiana Krawczyka z poznańskiej Brovarii:
W kategorii hot drink:
Czerwone kozaczki
1 cl benedyktynka premium
2 cl nemiroff cranberry
2 cl grenadina
cząstki cytrusów
gorąca woda

W kategorii short drink:
Pokuta
10 cl benedyktynka classic
2 cl nemiroff cranberry
2 cl syrop brzoskwiniowy
2 cl syrop marakuja
2 cl sok z limonki




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
zwycięzca konkurs II Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Benedyktynka dla barmanów drinki Pokuta Czerwone kozaczki Charyzma Adam Hołoga Krystian Krawczyk Radosław Krause Patryk Wojciechowski Michał Sowa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję