TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Podhalañskie potrawy na Festiwalu Smaku

O zakwalifikowanie do III Ma³opolskiego Festiwalu Smaku walczy³o 18 z 22 zg³oszonych producentów z powiatów nowotarskiego i tatrzañskiego. Podczas wrze¶niowego fina³u Podhale zaprezentuje: ciasto flisackie, ³ytek cielêcy, oscypek oraz herbatê zio³ow±.


W sk³ad komisji konkursowej weszli: autorka ksi±¿ek kulinarnych - Hanna Szymanderska, uczestnik programu "Europa da siê lubiæ" - Theofilos Vasidis, szef kuchni z warszawskiego hotelu Polonia - Jerzy Pasikowski oraz prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Regionu Ma³opolskiego - Zbigniew Kurleto. - Decyzje by³y trudne, bo wszystko pyszne. Ka¿dy z nas mia³ swojego faworyta w niemal ka¿dej kategorii - o¶wiadczy³ Jerzy Pasikowski, który cieszy³ siê z wygranej w swojej kategorii Andrzeja Józefczyka z Kro¶cienka, bowiem uzna³ on, miody z Pienin za najlepsze. Reprezentuj±ca organizatora (Urz±d Marsza³kowski Województwa Ma³opolskiego) Magdalena Gdowska, zafascynowana by³a jagniêcin±. - Moje do¶wiadczenia z miêsem baranim nie by³y przyjemne, ta podana tutaj to co¶ wspania³ego - oznajmi³a.

Na podstawie przepisów uzyskanych podczas tego konkursu, Hanna Szymanderska zamierza napisaæ ksi±¿kê "Nasze domowe jedzenie". - Kraj, który nie pielêgnuje tradycji, zginie. Polsce to nie grozi. Jestem na tym konkursie po raz trzeci i z roku na rok produktów i potraw jest wiêcej i to coraz lepszych - stwierdzi³ Theofilos Vasidis. Pojawi³y siê tak¿e uwagi na temat oprawy imprezy. - Mo¿na te dania ³adniej zaprezentowaæ i podaæ, a tak¿e rozszerzyæ informacjê o produkcie - powiedzia³ Zbigniew Kurleto. W kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" zwyciê¿y³o ciasto flisackie zg³oszone do konkursu przez Stowarzyszenie Flisaków Pieniñskich ze Sromowiec Wy¿nych. Faworytem w¶ród "potraw gotowych" zosta³ ³ytek cielêcy, przygotowany przez Krystynê Lassak z Zakopanego. Najlepszym "serem" okaza³ siê oscypek W³adys³awa Barnasia z Czerwiennego. Na festiwalu nie zabraknie tak¿e herbaty zio³owej pani Stanis³awy Krupy ze Sromowiec Wy¿nych.

Piêæ lokalnych spotkañ pó³fina³owych, odbywa siê w najwiêkszych miastach Ma³opolski, podczas których komisja konkursowa ocenia produkty w nastêpuj±cych kategoriach: miêsnej, mlecznej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórstwo owoców i warzyw, gotowe dania i potrawy, inne produkty oraz najatrakcyjniejsze danie restauracyjne. Publiczno¶æ uczestnicz±ca w kiermaszach mo¿e tak¿e wskazaæ te produkty, które najbardziej jej smakuj±. Pó³fina³y mia³y ju¿ miejsce w Krakowie, Nowym S±czu i O¶wiêcimiu. Ostatni odbêdzie siê 2 wrze¶nia w Klikowej ko³o Tarnowa. Zwyciêzcy wezm± udzia³ w Wielkim Finale Ma³opolskiego Festiwalu Smaku, który odbêdzie siê 15-16 wrze¶nia w Krakowie.




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
III Ma³opolskiego Festiwalu Smaku Podhale powiat nowotarski powiat tatrzañski ciasto flisackie ³ytek cielêcy oscypek herbata zio³owa komisja konkursowa Hanna Szymanderska autorka ksi±¿ek kulinarnych Theofilos Vasidis uczestnik programu Europa da siê lubiæ szef kuchni warszawski hotel Polonia Jerzy Pasikowski prezes Polskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Regionu Ma³opolskiego Zbigniew Kurleto Urz±d Marsza³kowski Województwa Ma³opolskiego Magdalena Gdowska Stowarzyszenie Flisaków Pieniñskich ze Sromowiec Wy¿nych Krystyna Lassak Zakopane W³adys³aw Barna¶ Czerwienne Stanis³awa Krupa Sromowce Wy¿ne Kraków Nowy S±cz O¶wiêcim Klikowa ko³o Tarnowa potrawy ma³opolski podhalañskie festiwal z regionalne w


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê