TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Podhalańskie potrawy na Festiwalu Smaku

2007-08-21

O zakwalifikowanie do III Małopolskiego Festiwalu Smaku walczyło 18 z 22 zgłoszonych producentów z powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego. Podczas wrześniowego finału Podhale zaprezentuje: ciasto flisackie, łytek cielęcy, oscypek oraz herbatę ziołową.

r e k l a m a


W skład komisji konkursowej weszli: autorka książek kulinarnych - Hanna Szymanderska, uczestnik programu "Europa da się lubić" - Theofilos Vasidis, szef kuchni z warszawskiego hotelu Polonia - Jerzy Pasikowski oraz prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego - Zbigniew Kurleto. - Decyzje były trudne, bo wszystko pyszne. Każdy z nas miał swojego faworyta w niemal każdej kategorii - oświadczył Jerzy Pasikowski, który cieszył się z wygranej w swojej kategorii Andrzeja Józefczyka z Krościenka, bowiem uznał on, miody z Pienin za najlepsze. Reprezentująca organizatora (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego) Magdalena Gdowska, zafascynowana była jagnięciną. - Moje doświadczenia z mięsem baranim nie były przyjemne, ta podana tutaj to coś wspaniałego - oznajmiła.

Na podstawie przepisów uzyskanych podczas tego konkursu, Hanna Szymanderska zamierza napisać książkę "Nasze domowe jedzenie". - Kraj, który nie pielęgnuje tradycji, zginie. Polsce to nie grozi. Jestem na tym konkursie po raz trzeci i z roku na rok produktów i potraw jest więcej i to coraz lepszych - stwierdził Theofilos Vasidis. Pojawiły się także uwagi na temat oprawy imprezy. - Można te dania ładniej zaprezentować i podać, a także rozszerzyć informację o produkcie - powiedział Zbigniew Kurleto. W kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" zwyciężyło ciasto flisackie zgłoszone do konkursu przez Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich ze Sromowiec Wyżnych. Faworytem wśród "potraw gotowych" został łytek cielęcy, przygotowany przez Krystynę Lassak z Zakopanego. Najlepszym "serem" okazał się oscypek Władysława Barnasia z Czerwiennego. Na festiwalu nie zabraknie także herbaty ziołowej pani Stanisławy Krupy ze Sromowiec Wyżnych.

Pięć lokalnych spotkań półfinałowych, odbywa się w największych miastach Małopolski, podczas których komisja konkursowa ocenia produkty w następujących kategoriach: mięsnej, mlecznej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórstwo owoców i warzyw, gotowe dania i potrawy, inne produkty oraz najatrakcyjniejsze danie restauracyjne. Publiczność uczestnicząca w kiermaszach może także wskazać te produkty, które najbardziej jej smakują. Półfinały miały już miejsce w Krakowie, Nowym Sączu i Oświęcimiu. Ostatni odbędzie się 2 września w Klikowej koło Tarnowa. Zwycięzcy wezmą udział w Wielkim Finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 15-16 września w Krakowie.



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
III Małopolskiego Festiwalu Smaku Podhale powiat nowotarski powiat tatrzański ciasto flisackie łytek cielęcy oscypek herbata ziołowa komisja konkursowa Hanna Szymanderska autorka książek kulinarnych Theofilos Vasidis uczestnik programu Europa da się lubić szef kuchni warszawski hotel Polonia Jerzy Pasikowski prezes Polskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego Zbigniew Kurleto Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Magdalena Gdowska Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich ze Sromowiec Wyżnych Krystyna Lassak Zakopane Władysław Barnaś Czerwienne Stanisława Krupa Sromowce Wyżne Kraków Nowy Sącz Oświęcim Klikowa koło Tarnowa potrawy małopolski podhalańskie festiwal z regionalne w


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję