Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Manager produktu
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Pilot na wycieczkę do Czech
- referent d/s turystyki
- Pilot na Sardynię 24-28.04.2025
- Rezydent biura podróży 2025 na Krecie
- Kierownik biura podróży Wakacje.pl King Cross
- SPECJALISTA DS. MARKETINGU
- Specjalista ds. turystyki


Podhalańskie potrawy na Festiwalu Smaku
2007-08-21O zakwalifikowanie do III Małopolskiego Festiwalu Smaku walczyło 18 z 22 zgłoszonych producentów z powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego. Podczas wrześniowego finału Podhale zaprezentuje: ciasto flisackie, łytek cielęcy, oscypek oraz herbatę ziołową.
r e k l a m a
W skład komisji konkursowej weszli: autorka książek kulinarnych - Hanna Szymanderska, uczestnik programu "Europa da się lubić" - Theofilos Vasidis, szef kuchni z warszawskiego hotelu Polonia - Jerzy Pasikowski oraz prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego - Zbigniew Kurleto. - Decyzje były trudne, bo wszystko pyszne. Każdy z nas miał swojego faworyta w niemal każdej kategorii - oświadczył Jerzy Pasikowski, który cieszył się z wygranej w swojej kategorii Andrzeja Józefczyka z Krościenka, bowiem uznał on, miody z Pienin za najlepsze. Reprezentująca organizatora (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego) Magdalena Gdowska, zafascynowana była jagnięciną. - Moje doświadczenia z mięsem baranim nie były przyjemne, ta podana tutaj to coś wspaniałego - oznajmiła.
Na podstawie przepisów uzyskanych podczas tego konkursu, Hanna Szymanderska zamierza napisać książkę "Nasze domowe jedzenie". - Kraj, który nie pielęgnuje tradycji, zginie. Polsce to nie grozi. Jestem na tym konkursie po raz trzeci i z roku na rok produktów i potraw jest więcej i to coraz lepszych - stwierdził Theofilos Vasidis. Pojawiły się także uwagi na temat oprawy imprezy. - Można te dania ładniej zaprezentować i podać, a także rozszerzyć informację o produkcie - powiedział Zbigniew Kurleto. W kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" zwyciężyło ciasto flisackie zgłoszone do konkursu przez Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich ze Sromowiec Wyżnych. Faworytem wśród "potraw gotowych" został łytek cielęcy, przygotowany przez Krystynę Lassak z Zakopanego. Najlepszym "serem" okazał się oscypek Władysława Barnasia z Czerwiennego. Na festiwalu nie zabraknie także herbaty ziołowej pani Stanisławy Krupy ze Sromowiec Wyżnych.
Pięć lokalnych spotkań półfinałowych, odbywa się w największych miastach Małopolski, podczas których komisja konkursowa ocenia produkty w następujących kategoriach: mięsnej, mlecznej, piekarsko-ciastkarskiej, przetwórstwo owoców i warzyw, gotowe dania i potrawy, inne produkty oraz najatrakcyjniejsze danie restauracyjne. Publiczność uczestnicząca w kiermaszach może także wskazać te produkty, które najbardziej jej smakują. Półfinały miały już miejsce w Krakowie, Nowym Sączu i Oświęcimiu. Ostatni odbędzie się 2 września w Klikowej koło Tarnowa. Zwycięzcy wezmą udział w Wielkim Finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 15-16 września w Krakowie.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt
Małopolska: Festiwal Samku trwa!
[2009-07-07 10:30 83.27.127.*]
Jeśli smakowało zapraszam na gubałówke aby można było samemu ocenić moje umiejętności kulinarne... Oto mój adres: Gubałówka 249 34-521 ząb tel:01820715-68 dziękuje bardzo i zapraszam ... Krystyna Lassak odpowiedz »
r e k l a m a
Małopolska: Festiwal Samku trwa!
[2010-02-09 20:27 83.8.35.*]
oscypki barnasia są cudowne dolnośląskie odpowiedz »
Dział gastronomia:
Komisja Europejska chce wesprzeć
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Dział targi, konferencje, workshop:
Influencerzy mają promować atrakcje
Druga edycja Responsible Incentive Travel
ECTAA dyskutowała o wyzwaniach w zakresie ochrony
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
Starsze aktualności:
Czego obawiają się Polacy jadący na
3/4 Europejczyków planuje wakacyjne
Ecco Travel oferuje specjalne
Strajk na lotnisku może wykluczyć odpowiedzialność za opóźniony
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
7,5 tysiąca funtów za oszukiwanie klientów restauracji
Business Superbrands dla Hotel SPA Dr Irena Eris
Business Traveler Awards również dla LOT-u
LOT i Centralwings ogłosiły konkurs na wydawcę pism pokładowych
Pomidor - nowa restauracja w Opolu
Ćwierć miliona pasażerów Sindbada
Badane są okoliczności zniszczenia świateł naprowadzających samoloty w Pyrzowicach
Hiszpańska turystyka znalazła się w recesji
Air France w tym roku mocno na minusie
Dowód osobisty lub paszport obowiązkowy również w Schengen
Polskie hotele mają najatrakcyjniejsze ceny w Unii Europejskiej?
Wyróżnienie dla VisitBritain podczas XIV targów turystycznych TT Warsaw
Smaki Południowej Afryki w Travel Channel
PKP kusi promocjami - Super Wagon, Auto-stop, Last Minute, Super Miejscówka, Tani Bilet, itd.
Kraków: już działa BikeOne - miejska wypożyczalnia rowerów
Tym razem to linie lotnicze czekały na pasażerów
Tunezja objazd-z jakim biurem?