TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Część pracowników gastronomii ma podrabiane książeczki sanitarno-epidemiologiczne?

Do pracy w lokalach gastronomicznych wymagane jest posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Okazuje się, że bez żadnego problemu można nabyć fałszywy dokument - alarmuje Dziennik.


W internecie aż roi się od ogłoszeń o uzyskaniu takiej książeczki. Wystarczy zadzwonić, umówić się na spotkanie, zapłacić 80 zł i już można pracować w restauracjach, barach, lodziarniach i pubach. Robienie wszystkich badań i wizyta u lekarza nie jest wiele droższa, kosztuje ok. 110 zł, ale wymaga poświecenia czasu na badania i wizytę u lekarza.

Pracodawcy w praktyce nie sprawdzają oryginalności książeczek. Często jest tak, że w ogóle nie sprawdzają posiadania dokumentu. Sanepid zaś szczegółowo bada książeczki tylko wtedy, jak dojdzie do jakiegoś zatrucia. W efekcie trudno określić skalę problemu.

Trudno więc ocenić, ilu w polskich lokalach gastronomicznych jest chorych pracowników, którzy nie powinni mieć kontaktu z żywnością.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
książeczka sanitarno-epidemiologiczna sanepid kontrola kontrole sanepid kupienie kupić badanie do pracy w gastronomii praca kału moczu Jan Bondar zaświadczenie od lekarza badania sanitarno epidemiologiczna książeczki epidemiologiczne sanepidu na książeczkę wymagania gastronomia pracowników ksiazeczka warszawa sanepidowska gdzie sanitarno-epidemiologiczne przepisy


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję