TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Zielony Przewodnik Michelin po Toskanii w polskiej wersji językowej

Najpopularniejsze atrakcje Włoch - ojczyzny Leonarda da Vinci, Michała Anioła, Dantego oraz Galileusza zostały opisane pierwszy raz w polskiej wersji językowej w Zielonym Przewodniku Michelin po Toskanii.


Zdaniem niektórych historyków sztuki stolica Toskanii - Florencja jest prawdziwym sercem regionu. To właśnie tam znajduje się najsłynniejszy posąg świata - Dawid, autorstwa Michała Anioła. Według innych, najważniejszym miejscem regionu jest miasteczko San Gimignano, nazywane także "Manhattanem średniowiecza", które znane jest z domów charakteryzujących się oryginalnymi czworokątnymi wieżami. Nikt natomiast nie ma wątpliwości, że w Toskanii przed wiekami rozkwitała europejska kultura, która podziwiana jest obecnie przez turystów z całego świata.

Florencja, Lukka, Piza, San Gimiliano i Siena są miejscami oznaczonymi w Zielonym Przewodniku najwyższym wyróżnieniem turystycznym, tzn. trzema gwiazdkami. Stanowią one jednak tylko przedsmak wszystkich opisanych atrakcji. Autorzy wymieniają ponadto warte zobaczenia miejsca poza utartymi już szlakami turystycznymi, takie jak np. opactwo na Monte Oliveto Maggiore oraz średniowieczne miasteczko Massa Marittima. W przewodniku możemy odnaleźć również najlepsze kurorty nadmorskie (plaże piaszczyste, kamieniste i wyspy), a także uzdrowiska, których w Toskanii jest najwięcej wśród wszystkich włoskich regionów.

Mało tego, w tym roku Florencja pierwszy raz pojawiła się w Czerwonym Przewodniku Michelin Main Cities of Europe 2009, który opisuje najlepsze lokale gastronomiczne na całym świecie. Restaurację Enoteca Pinchiori wyróżniono trzema gwiazdkami, a to świadczy o prawdziwym kunszcie kucharzy.

W Czerwonych Przewodnikach Michelin trzy gwiazdki oznaczają "kuchnię wartą podróży", zaś w Zielonych Przewodnikach to samo oznaczenie - zabytki, które trzeba zobaczyć. Jak powiedziała Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska, nieocenione bogactwo kulturowe regionu, a także tegoroczny sukces florenckiej kuchni, powinny być wystarczającymi argumentami, aby odwiedzić ten rejon Włoch.

Sezon turystyczny w Toskanii, dzięki łagodnemu klimatowi trwa prawie przez cały rok. Autorzy doradzają czytelnikom najbardziej korzystny przebieg podróży, zależnie od ilości czasu. Na wieś najlepiej wybrać się wczesną wiosną, która sprzyja aktywnemu wypoczynkowi oraz agroturystyce. W lecie, w miasteczkach całej Toskanii mają miejsce tradycyjne festiwale, a także koncerty na świeżym powietrzu. Smakosze, a w szczególności miłośnicy wina oraz trufli powinni wybrać się do Toskanii pod koniec lata, kiedy to najlepiej degustuje się regionalnych produktów. Łagodna zima pozwoli natomiast polskim turystom odetchnąć od mrozów, zaś w miejscowych muzeach oraz hotelach skorzystać ze zniżek.

Przewodnik po Toskanii można kupić w salonach EMPIK na terenie całej Polski, na trzech polskich lotniskach (w Warszawie, Krakowie, Katowicach), a także w sprzedaży wysyłkowej Wydawnictwa Bezdroża. Do tej pory na rynku znalazły się Zielone Przewodniki z serii Udany Weekend po Pradze, Paryżu, Barcelonie, Londynie, Rzymie i Dublinie, a także Zielone Przewodniki opisujące Włochy, Francję, Chorwację oraz Wielką Brytanię.

Przewodnik po Toskanii liczy 351 stron, opisuje 81 obiektów wyróżnionych gwiazdkami, zawiera 142 zdjęcia oraz grafiki, 23 mapy i plany, ma 239 mm wysokości, 116 mm szerokości oraz15 mm grubości, kosztuje 39,90 zł.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Zielony Przewodnik Michelin polska wersja językowa Michelin Dante Galileusz Leonardo da Vinci Michał Anioł Włochy Toskania Florencja Manhattan średniowiecza San Gimiliano Lukka Siena Piza Monte Oliveto Maggiore szlaki turystyczne Masa Marittima Czerwony Przewodnik Michelin Main Cities of Europe 2009 lokale gastronomiczne Ewa Konopka Grupa Michelin Europa Środkowo-Wschodnia Grupa Helion Azja Brzdroża po toskanii najlepszy atrakcje w do przewodniki


Dział gastronomia:

GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym wzrostem

Długie weekendy listopadowe również popularne

Komu pomaga podróżowanie?

HoReCa wychodzi z kryzysu?

Sierpień będzie lepszy od lipca?

Dział biura turystyczne:

POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji Polski

Rego-Bis podnosi gwarancję

Miasta upominają się o opłatę turystyczną

Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy turystycznej

Polska promowana w USA



Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję