Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Rusza pierwsza edycja "Wigilijnego Małopolskiego Smaku"
W grudniu odbędzie się pierwsza edycja imprezy, która pod hasłem "Wigilijny Małopolski Smak" ma wypromować bożonarodzeniowe produkty i dania pochodzące z małopolskiej wsi.
W dniach 5 - 6 grudnia na Nowym Świecie w Warszawie oraz od 18 do 21 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie będzie można zrobić świąteczne zakupy i posmakować Małopolski. Na stoiskach w Warszawie i w Krakowie pojawią się małopolskie świąteczne produkty oraz dania gotowe. Będzie można kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z plebiscytu "Małopolski Festiwal Smaku", jak choćby wędzony karp zatorski, który jest laureatem tegorocznej edycji tego konkursu.
- W 2009 roku odbyła się piąta edycja "Małopolskiego Festiwalu Smaku". Zwieńczona ona została wielką imprezą na krakowskim Placu Wolnica, która zorganizowana została na sam koniec wakacji. Udało nam się zgromadzić rekordową liczbę - prawie 100 tysięcy odwiedzających oraz 166 wystawców. Wydarzenie to było wielkim sukcesem. Właśnie z tego powodu Województwo Małopolskie postanowiło zacząć promować także świąteczne małopolskie przysmaki - to stąd decyzja o organizacji pierwszej edycji "Wigilijnego Małopolskiego Smaku". Mamy nadzieję, że spotka się ona z zainteresowaniem ze strony mieszkańców Warszawy i Krakowa oraz turystów - wyjaśnia Elżbieta Kantor, Dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
Tradycja kulinarna Małopolski jest coraz częściej powodem, dla którego przyjeżdża w ten region coraz więcej turystów - "Małopolski Festiwal Smaku", a teraz także "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy, które mają służyć popularyzacji turystyki kulinarnej. Małopolska ma już teraz 33 pozycje na ciągle powiększającej się "Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych". Dwa pierwsze polskie produkty regionalne, korzystające z europejskiej ochrony - bryndza i bundz - pochodzą właśnie z Małopolski. W listopadzie wpisaną na tę listę, po trzech latach starań, kiełbasę lisiecką produkowaną w gminach Liszki i Czernichów w Powiecie Krakowskim.
Impreza organizowana jest pod patronatem Województwa Małopolskiego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Długie weekendy listopadowe również
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Zmieniamy tablice rejestracyjne?
Lublin: otwarto centrum promocji regionu
Gdynia: zatrzymano mężczyznę, który okradał luksusowe hotele
Greckie wyspy najpiękniejszymi w Europie
Londyn: Zawieszone wszystkie loty!
Polrest w 2008 zanotował stratę w wysokości 1,93 mln zł
Rzeszów: w podziemiach będzie IT oraz winiarnia
opłaty serwisowe w biletach lotniczych
Inter Partner Assistance dla klientów linii lotniczych Ryanair
Wakacje dłuższe, ale nadal nieoficjalnie!
Strajk na Fiumicino. Odwołano loty z Rzymu, w tym do Warszawy
easyJet i Sky Europe wspólnie?
Kraków: nowy Dworzec Główny znajdzie się pod ziemią?
Wizz Air uruchomia loty Londyn - Kijów
Polska w oczach sąsiadów ze wschodu
Air France i Disneyland - wspólna oferta
Linie Egypt Air dołączyły do Star Alliance
Bush zniósł wizy dla 7 krajów. Ale nie dla Polski
25 listopada - dzień otwartych drzwi w krakowskich muzeach