Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Psycholog/Pedagog/Socjoterapeuta/ 28.02-2.03
- Poszukiwana pielęniarka/ratownik med.
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- rozszerzenie oferty, przewodnictwo
- Kraków- specjalista d/s turystyki
- Doradca Klienta d/s turystyki PRUSZKÓW
- Rezydent Hotelowy GRECJA
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Pracownik Obsługi Agencyjnej
- Praca na Kaszubach, recepcja, kuchnia, bar port
Zobacz także
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla restauracji?
Renesans gastronomii na Pomorzu Zachodnim
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z VAT
Nowe gwiazdki Michelin w Polsce
Lepsza kondycja branży horeca?
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Restauracje walczą z wysokim VAT-em!
Setki właścicieli i pracowników francuskich restauracji przejechało w żółwim tempie ulicami Paryża, domagając się od Unii Europejskiej obniżenia podatku VAT od serwowanych posiłków. Zdaniem restauratorów taka zmiana ożywi koniunkturę w branży i spowoduje wzrost zatrudnienia w gastronomii.
Demonstracja restauratorów miała bardzo interesujący przebieg - kuchmistrze wystawiali swe odziane w białe czapy głowy z okien i przez zrolowane dachy samochodów i wymachiwali transparentami z napisem "Niższy VAT - więcej miejsc pracy".
Protest został zorganizowany w związku z zaplanowanym na 6 grudnia 2005 roku spotkaniem unijnych ministrów finansów. Francuscy restauratorzy proponują, aby obniżyć stawkę VAT na spożywane w lokalach posiłki - z obecnych 19,6 do 5,5%. Jeśli nie nastąpi obniżka VAT, nie będziemy w stanie spłacać naszych podatków - powiedział Andre Daguin, szef związku restauratorów Umih. Zdaniem przedstawicieli branży, proponowana redukcja stawek VAT zaowocuje stworzeniem 40 tysięcy nowych miejsc pracy oraz umożliwi wzrost płac i przeznaczenie większej ilości środków na inwestycje.
Obecnie sprawująca przewodnictwo w UE Wielka Brytania zaproponowała na razie inne rozwiązanie - kompromisowe, w postaci ograniczenia zasięgu obniżki VAT do usług lokalnych, niemających wpływu na funkcjonowanie jednolitego rynku unijnego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział prawo i podatki:
MSiT chce 10 strategii dla
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Starsze aktualności:
Turystyka z gorszą obsługą
TUI stawia na sztuczną
Można składać oferty w Programie wsparcia
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
B&B HOTELS wchodzi na nowe
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Włochy: powstały lody o oryginalnym smaku
Kanał Gliwicki doczeka się modernizacji?
Turystyka biznesowa nadzieją dla krakowskich hoteli?
Czy Chiny postanowią przejąć Tajwan drogą inwestycji oraz gospodarczej zależności?
Lotnisko w Gdańsku pobiło rekord!
Laptopy, telefony, aparaty fotograficzne czy discmany będą prześwietlane na lotniskach
Pierwsza oferta publiczna akcji PLL LOT do końca lutego 2009
Górale poirytowani: to Kaszubi zdzierają z turystów
PART przygotowuje strategię rozwoju turystyki dla Przemyśla
Agencje turystyczne mają swoją organizację
Będą loty z Łodzi do ukraińskiego miasta Czerniowce
Szansa na inwestycje turystyczne w Bielsku
Kolejna edycja Dnia Otwartych Drzwi Muzeów Krakowskich już w niedzielę