Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro franchisingowe BP ITAKA.
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
Zobacz także
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla restauracji?
Renesans gastronomii na Pomorzu Zachodnim
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z VAT
Nowe gwiazdki Michelin w Polsce
Lepsza kondycja branży horeca?
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Restauracje walczą z wysokim VAT-em!
Setki właścicieli i pracowników francuskich restauracji przejechało w żółwim tempie ulicami Paryża, domagając się od Unii Europejskiej obniżenia podatku VAT od serwowanych posiłków. Zdaniem restauratorów taka zmiana ożywi koniunkturę w branży i spowoduje wzrost zatrudnienia w gastronomii.
Demonstracja restauratorów miała bardzo interesujący przebieg - kuchmistrze wystawiali swe odziane w białe czapy głowy z okien i przez zrolowane dachy samochodów i wymachiwali transparentami z napisem "Niższy VAT - więcej miejsc pracy".
Protest został zorganizowany w związku z zaplanowanym na 6 grudnia 2005 roku spotkaniem unijnych ministrów finansów. Francuscy restauratorzy proponują, aby obniżyć stawkę VAT na spożywane w lokalach posiłki - z obecnych 19,6 do 5,5%. Jeśli nie nastąpi obniżka VAT, nie będziemy w stanie spłacać naszych podatków - powiedział Andre Daguin, szef związku restauratorów Umih. Zdaniem przedstawicieli branży, proponowana redukcja stawek VAT zaowocuje stworzeniem 40 tysięcy nowych miejsc pracy oraz umożliwi wzrost płac i przeznaczenie większej ilości środków na inwestycje.
Obecnie sprawująca przewodnictwo w UE Wielka Brytania zaproponowała na razie inne rozwiązanie - kompromisowe, w postaci ograniczenia zasięgu obniżki VAT do usług lokalnych, niemających wpływu na funkcjonowanie jednolitego rynku unijnego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział prawo i podatki:
Modlin inwestuje i zwiększy
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Starsze aktualności:
Branża piwowarska liczy na
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc
Tajlandia dofinansuje leczenie
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Włochy: powstały lody o oryginalnym smaku
Kanał Gliwicki doczeka się modernizacji?
Turystyka biznesowa nadzieją dla krakowskich hoteli?
Czy Chiny postanowią przejąć Tajwan drogą inwestycji oraz gospodarczej zależności?
Lotnisko w Gdańsku pobiło rekord!
Laptopy, telefony, aparaty fotograficzne czy discmany będą prześwietlane na lotniskach
Pierwsza oferta publiczna akcji PLL LOT do końca lutego 2009
Górale poirytowani: to Kaszubi zdzierają z turystów
PART przygotowuje strategię rozwoju turystyki dla Przemyśla
Agencje turystyczne mają swoją organizację
Będą loty z Łodzi do ukraińskiego miasta Czerniowce
Szansa na inwestycje turystyczne w Bielsku
Kolejna edycja Dnia Otwartych Drzwi Muzeów Krakowskich już w niedzielę