Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rainbow Tours Kraków Doradca Klienta
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Specjalista ds. turystyki - Trzebinia
- Pracownik Glampingu
- Doradca klienta w biurze podróży najlepsze zarobki
- Przedstawiciel na Destynacji w sezonie 2025
- Rezydent Turystyczny na Sezon 2025
- specjalista ds. organizacji wyjazdów
- Specjalista ds. Turystyki - Gdynia
- Pilot wycieczek - Turcja
Nie będzie zmian w podatku VAT w usługach restauracyjnych i cateringowych
Jak podała Gazeta Podatkowa, do 31 grudnia 2010 roku Polska może stosować obniżoną stawkę VAT na usługi restauracyjne.
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 9 maja 2009 roku: seria L, nr 116/18, opublikowano dyrektywę Rady 2009/47/WE z dnia 5 maja 2009 r., która zmieniała dyrektywę 2006/112/WE odnośnie stawek obniżonych podatków od wartości dodanej. Zmiany dotyczą w pewnym zakresie polskiego VAT, chociaż nie w każdym przypadku będą skutkować zmianą polskich regulacji.
W dyrektywie w sprawie VAT usługi restauracyjne były objęte obniżoną stawką na zasadzie wyjątków, zaś jeden z nich dotyczył właśnie Polski. W art. 128 ust. 2 dyrektywy, Polska zyskała możliwość stosowania stawki obniżonej, która wynosiła co najmniej 7% w okresie do 31 grudnia roku 2010.
Minister Finansów na podstawie owej delegacji, umieścił w rozporządzeniu w sprawie wykonania niektórych przepisów o VAT, usługi gastronomiczne, usługi związane z podawaniem napojów, usługi stołówkowe, a także usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (usługi cateringowe) jako te, które będą korzystały ze stawki 7%. Stawka nie dotyczy natomiast: sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, napojów alkoholowych - mieszanin piwa oraz napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, sprzedaży kawy oraz herbaty (razem z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a ponadto sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów, które są opodatkowane stawką 22%.
Zmiana w dyrektywie 2006/112/WE, która usługi restauracyjne oraz cateringowe, z możliwością wyłączenia dostawy napojów (alkoholowych oraz bezalkoholowych), umieszcza bezpośrednio w załączniku nr III, wg. ekspertów powoduje, że wszystkie kraje członkowskie mogą bezterminowo w stosunku do wymienionych usług stosować stawki obniżone.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Starsze aktualności:
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
IATA: Jednolita europejska przestrzeń powietrzna to
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Wymóg uzyskania pisemnej zgody pasażera stanowi warunek zwrotu kosztów w formie
eSky zawalczy o rynek
Turystyka z gorszą obsługą
Zima paraliżuje niemieckie lotniska i drogi
Wakacje życia na dziewiczych australijskich wyspach
Wyspa Rugia złocistą plażą Bałtyku
Jet Air: rusza trasa z Gdańska do Hamburga
Singapore Airlines wycofują niektóre loty azjatyckie
Hiszpania: samolot Air Europa zamiast na lotnisku wylądował na plaży
II Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych - podsumowanie
British Airways: Las Vegas wraca do siatki połączeń
ONZ: turystyka odczuje negatywne skutki zmian klimatu
Również Lubuskie ma unijną ambasadę
Warto podczas wakacji mieć ubezpieczenie od nieszczęść i kradzieży
Katowice: zbyt mała oferta noclegowa
Nowy numer telefonu restauracji Turbot
Nocleg w chałupie bez łazienki atrakcją Żywiecczyzny
Austrian Airlines ponownie poprawia swoje wyniki
Organizacja rozkładów lotów na Okęciu zniesiona
instruktor narciarstwa zjazdowego
Europe Senior Tourism w Hiszpanii. Ruszył program skierowany do turystów-seniorów