TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nie będzie zmian w podatku VAT w usługach restauracyjnych i cateringowych

Jak podała Gazeta Podatkowa, do 31 grudnia 2010 roku Polska może stosować obniżoną stawkę VAT na usługi restauracyjne.


W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 9 maja 2009 roku: seria L, nr 116/18, opublikowano dyrektywę Rady 2009/47/WE z dnia 5 maja 2009 r., która zmieniała dyrektywę 2006/112/WE odnośnie stawek obniżonych podatków od wartości dodanej. Zmiany dotyczą w pewnym zakresie polskiego VAT, chociaż nie w każdym przypadku będą skutkować zmianą polskich regulacji.

W dyrektywie w sprawie VAT usługi restauracyjne były objęte obniżoną stawką na zasadzie wyjątków, zaś jeden z nich dotyczył właśnie Polski. W art. 128 ust. 2 dyrektywy, Polska zyskała możliwość stosowania stawki obniżonej, która wynosiła co najmniej 7% w okresie do 31 grudnia roku 2010.

Minister Finansów na podstawie owej delegacji, umieścił w rozporządzeniu w sprawie wykonania niektórych przepisów o VAT, usługi gastronomiczne, usługi związane z podawaniem napojów, usługi stołówkowe, a także usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (usługi cateringowe) jako te, które będą korzystały ze stawki 7%. Stawka nie dotyczy natomiast: sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, napojów alkoholowych - mieszanin piwa oraz napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, sprzedaży kawy oraz herbaty (razem z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a ponadto sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów, które są opodatkowane stawką 22%.

Zmiana w dyrektywie 2006/112/WE, która usługi restauracyjne oraz cateringowe, z możliwością wyłączenia dostawy napojów (alkoholowych oraz bezalkoholowych), umieszcza bezpośrednio w załączniku nr III, wg. ekspertów powoduje, że wszystkie kraje członkowskie mogą bezterminowo w stosunku do wymienionych usług stosować stawki obniżone.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Gazeta Podatkowa stawka VAT usługi restauracyjne usługi cateringowe Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej usługi gastronomiczne usługi związane z podawaniem napojów usługi stołówkowe usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1 2% sprzedaż napojów bezalkoholowych sprzedaż kawy i herbaty sprzedaż napojów bezalkoholowych gazowanych zmiany w podatku 2010 catering a podatek na 2009 cateringu od zmiana




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję