Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Zobacz także
Nowy trend szansą dla obiektów
Turysta może pozwać organizatora przed sąd właściwy dla swojego miejsca zamieszkania?
Sąd UE kwestionuje pomoc dla KLM
Sąd UE: Pomoc dla Air France nieważna
TSUE:Pasażerowie mają prawo do odszkodowania, nawet jeśli nie stawili się na odprawę
Zasady dodatkowego wynagrodzenia nie mogą dyskryminować pracujących w niepełnym wymiarze
Nie będzie zmian w podatku VAT w usługach restauracyjnych i cateringowych
Jak podała Gazeta Podatkowa, do 31 grudnia 2010 roku Polska może stosować obniżoną stawkę VAT na usługi restauracyjne.
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 9 maja 2009 roku: seria L, nr 116/18, opublikowano dyrektywę Rady 2009/47/WE z dnia 5 maja 2009 r., która zmieniała dyrektywę 2006/112/WE odnośnie stawek obniżonych podatków od wartości dodanej. Zmiany dotyczą w pewnym zakresie polskiego VAT, chociaż nie w każdym przypadku będą skutkować zmianą polskich regulacji.
W dyrektywie w sprawie VAT usługi restauracyjne były objęte obniżoną stawką na zasadzie wyjątków, zaś jeden z nich dotyczył właśnie Polski. W art. 128 ust. 2 dyrektywy, Polska zyskała możliwość stosowania stawki obniżonej, która wynosiła co najmniej 7% w okresie do 31 grudnia roku 2010.
Minister Finansów na podstawie owej delegacji, umieścił w rozporządzeniu w sprawie wykonania niektórych przepisów o VAT, usługi gastronomiczne, usługi związane z podawaniem napojów, usługi stołówkowe, a także usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (usługi cateringowe) jako te, które będą korzystały ze stawki 7%. Stawka nie dotyczy natomiast: sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, napojów alkoholowych - mieszanin piwa oraz napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, sprzedaży kawy oraz herbaty (razem z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a ponadto sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów, które są opodatkowane stawką 22%.
Zmiana w dyrektywie 2006/112/WE, która usługi restauracyjne oraz cateringowe, z możliwością wyłączenia dostawy napojów (alkoholowych oraz bezalkoholowych), umieszcza bezpośrednio w załączniku nr III, wg. ekspertów powoduje, że wszystkie kraje członkowskie mogą bezterminowo w stosunku do wymienionych usług stosować stawki obniżone.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Zima paraliżuje niemieckie lotniska i drogi
Wakacje życia na dziewiczych australijskich wyspach
Wyspa Rugia złocistą plażą Bałtyku
Jet Air: rusza trasa z Gdańska do Hamburga
Singapore Airlines wycofują niektóre loty azjatyckie
Hiszpania: samolot Air Europa zamiast na lotnisku wylądował na plaży
II Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych - podsumowanie
British Airways: Las Vegas wraca do siatki połączeń
ONZ: turystyka odczuje negatywne skutki zmian klimatu
Również Lubuskie ma unijną ambasadę
Warto podczas wakacji mieć ubezpieczenie od nieszczęść i kradzieży
Katowice: zbyt mała oferta noclegowa
Nowy numer telefonu restauracji Turbot
Nocleg w chałupie bez łazienki atrakcją Żywiecczyzny
Austrian Airlines ponownie poprawia swoje wyniki
Organizacja rozkładów lotów na Okęciu zniesiona