TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

PKP PLK przygotuje na Euro2012 900 km torów?

2009-01-15

PKP PLK zapowiedziało, że do roku 2012 zmodernizuje 900 km torów oraz infrastruktury kolejowej. Już wiadomo, że PKP nie uda się zdążyć z remontem części tras, które miały być już gotowe przed Euro 2012.

r e k l a m a


Członek zarządu PKP Agnieszka Safuta-Pawlak, zapewniła, że ten fakt nie utrudni komunikacji kolejowej w czasie samych mistrzostw.

Pasażerowie mają odczuć największą poprawę na odcinku biegnącym z Warszawy do Gdańska. Podróż zamiast 4 i pół godziny potrwa 3 godziny. Ponadto, przed Euro 2012, ma zostać dokończona modernizacja odcinków Warszawa - Łódź, Warszawa - Terespol oraz odcinek E30, który łączy granice niemiecka oraz ukraińską.

Według Agnieszki Safuty-Pawlak, jeszcze tego roku powinno stać się zauważalne przyspieszenie prac modernizacyjnych, bowiem większość z długotrwałych procedur związanych z projektowaniem została już ukończona. Ale z drugiej strony, dość dużą przeszkodą w realizacji dalszych planów może stać niewydolność polskich biur projektowych.

PKP PLP, w 2008 r. wykonały 90 proc. zaplanowanych inwestycji. Wykorzystały przy tym 102 proc. środków unijnych. To ponad stuprocentowe wykorzystanie ów dotacji wynikło z różnic w kursie euro.



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
PKP PLK modernizacja infrastruktury kolejowej remont części tras kolejowych utrudnienia w komunikacji kolejowej Euro2012 Agnieszka Safuty-Pawlak Warszawa-Łódź Warszawa-Terespol odcinek E30 niewydolność polskich biur projektowych dotacje unijne kurs euro




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję