Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Zobacz także
Listopad trochę rozczarował, a grudzień nie wygląda najlepiej
Projekt opłaty turystycznej niepokoi branżę hotelarską
Renesans gastronomii na Pomorzu Zachodnim
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z VAT
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Podniesienie VAT zaszkodzi hotelom i restauracjom
W czwartek, 3 września w hotelu Novotel Airport w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego (IGHP), która poświęcona była negatywnym dla gospodarki skutkom planowanych zmian stawek podatku VAT na usługi hotelowe i gastronomiczne.
Z raportu przygotowanego przez ekspertów Deloitte Business Consulting i przedstawionego na konferencji wynika, że podniesienie stawki VAT na usługi hotelarskie i gastronomiczne z 7% do 22% spowoduje spadek przychodów oraz rentowności firm z branży. Zmiana stawki podatku może również doprowadzić do obniżenia się wpływów budżetowych. Przejściowy wzrost dochodów państwa wynikający z wyższego opodatkowania usług zostanie zniwelowany możliwym spadkiem wpływów z tytułu podatku od osób prawnych. Podwyżka VAT może również spowodować wzrost bezrobocia oraz spadek ruchu turystycznego. Eksperci przyznają, że nie da się określić skali negatywnego wpływu na sytuację branży hotelarskiej.
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz podmioty z branży hotelowo-gastronomicznej apelują do premiera rządu i ministra finansów o przyjęcie oficjalnego stanowiska rządu w sprawie utrzymania stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne i hotelowe na poziomie 7% na najbliższe lata, a także o wprowadzenie do załącznika nr 3 nowej ustawy o podatku VAT pozycji o brzmieniu: "PKWiU ex 56 - usługi związane z wyżywieniem z wyłączeniem napoi alkoholowych".
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział hotele, pensjonaty:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Nastroje wśród kwaterodawców nie
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Spotkanie grupy B-4 w Nowym Jorku
Muzeum Dziedzictwa Kościelnego w Wilnie
Jutro rozpoczęcie karnawału w Rio de Janeiro
Travelport podpisał umowę ze Student Agency
Gdańsk: niedługo najlepiej oznakowane miasto w Polsce
Dynamiczny wzrost ruchu pasażerskiego na katowickim lotnisku
Nowe stawki opłat lotniskowych na Okęciu
Groźne pożary we włoskiej Apulii
Cztery dni bez ubrań, dokumentów i lekarstw dzięki Skyeurope
Grupa 87 Polaków musiała opuścić samolot ze względu na złe zachowanie!
Przegląd najlepszych lipcowych imprez w polskich górach
W centrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej powstaje Jurajski Gród
Brytyjskie turystki za karę mają przedłużony pobyt w Brazylii
Wrocław - PKP Intercity uruchomiło kolejne Centrum Obsługi Klienta
Z powodu mgły utrudnienia na krajowych lotniskach
Loty z Londynu do Popradu - nowe możliwości rozwoju dla Tatr!
Już "dwumilionowy" pasażer Centralwings
Restrukturyzacja w liniach Luxair przyniosła wzrosty