TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Szałarma czy siałarma?

2005-12-20

W wielu restauracjach, serwujących arabskie dania można zamówić szałarmę, lub siałarmę. Jest to specjalna odmiana kebaba, z arabskimi przyprawami.

r e k l a m a


Właściciel olsztyńskiej restauracji Eridu - Arab wyjaśnia, nazwa "siałarma" pochodzi z języka tureckiego (słowo - shorma). Jest fonetycznym zapisem tureckiej nazwy, co ma ułatwić gościom zamawianie tego dania.

W krakowskich restauracjach potrawa funkcjonuje pod twardszą nazwą "szałarma".

Profesor Irena Kamińska-Szmaj, językoznawca z poradni językowej Uniwersytetu Wrocławskiego uważa, iż wprowadzanie do języka polskiego nowych słów jest dobre - nawet w tym przypadku, kiedy właściciele restauracji serwujących arabskie dania nazywają potrawy "po swojemu", chcąc odróżnić danie od tradycyjnego, znanego już w Polsce kebaba.



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
arabskie restauracje szałarma siałarma dania kuchnia arabska Irena Kamińska-Szmaj arabski kebab potrawy kebeb restauracja Eridu w Olsztynie Olsztyn szalarma shorma


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję