TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Gault&Millau wyróżnił polskie restauracje

W ubiegłą niedzielę (29 listopada) w Warszawie odbyła się uroczysta premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni.


Nagrody, podobnie jak w zeszłym roku przyznano w pięciu kategoriach:

  • szef kuchni tradycyjnej,
  • kobieta szef,
  • młody talent,
  • szef jutra,
  • szef roku

Tytuł najlepszego szefa kuchni tradycyjnej przyznano Bartoszowi Budnikowi, znanemu z prowadzenia slowfoodowej restauracji we Wzgórzach Dylewskich, młodym talentem okrzyknięto Wiktora Iwańskiego z restauracji Aruana w hotelu Narvil, szefem jutra został Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses, a szefem roku - Wojciech Amaro.

W żółtym przewodniku znalazło się 390 restauracji, 100 hoteli i 120 produktów regionalnych. Do ich oceny posłużono się punktacją i symbolami czapki kucharskiej - miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów na 20, zostały opisane w przewodniku.

Wśród 10 najlepszych restauracji w kraju znalazły się:
  • Atelier Amaro, Warszawa, cztery czapki Gault&Milau,
  • Senses, Warszawa, cztery czapki Gault&Milau,
  • Concept 13 - Warszawa - trzy czapki Gault&Milau,
  • Copernicus - Kraków - trzy czapki Gault&Milau,
  • A Nóż Widelec, Poznań - trzy czapki Gault&Milau,
  • La Rotisserie - Warszawa - trzy czapki Gault & Millau,
  • L'Enfant Terrible, Warszawa, trzy czapki Gault & Millau,
  • Mercato, Gdańsk, trzy czapki Gault & Millau,
  • Metamorfoza, Gdańsk, trzy czapki Gault & Millau,
  • Wodna Wieża - Steampunk Restaurant, Pszczyna, trzy czapki Gault & Millau


Przewodnik Gault & Millau Polska 2015 jest dostępny w sprzedaży od 1 grudnia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
gastronomia przewodnik Gault&Milau najlepsze restauracje szefowie kuchni warszawa poznań kraków gdańsk




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję