Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Co goście hotelowi lubią zjeść na śniadanie?
Czy obsługa hotelowa w Polsce odpowiada na żywieniowe potrzeby gości? Jakie produkty cieszą się największą popularnością na śniadaniowym stole? Co doradziliby goście pracownikom hotelowych restauracji?
Odpowiedzi na te pytania przynosi raport HRS "Dane na talerzu, czyli pierwszy ogólnopolski raport o śniadaniach hotelowych".
Badanie pokazało, że goście hotelowi nie lubią pośpiechu - 59% spędza na śniadaniu od 15 do 30 minut, a co czwarty ankietowany przeznacza na poranny posiłek od 30 minut do godziny. Najczęstszą formą podawania śniadania jest bufet - taki sposób serwowania zadeklarowało 95% hotelarzy.
Najważniejsza jest kawa
Zarówno obsługa, jak i odwiedzający hotele nie mieli problemów ze wskazaniem najważniejszych produktów w menu śniadaniowym - wśród napojów zwyciężyła kawa, natomiast największą popularnością pośród dań cieszą się potrawy z jajek. Pytani o to, jakie produkty najczęściej wybierają na śniadanie, goście oprócz jajek (które wybrało 88% ankietowanych) wskazali także parówki i kiełbaski (58%), sałatki (57%) oraz samodzielnie przyrządzane kanapki (56%).
Trendy wpływają na menu
Badanie wykazało, że hotelarze wychodzą naprzeciw potrzebom gości i dostosowują menu do panujących trendów. Większość badanych przedstawicieli branży potwierdziła, że w oferowanym menu śniadaniowym przewidzieli propozycje dla: dzieci, wegetarian, wegan, osób nietolerujących glutenu lub laktozy. Niemal połowa ankietowanych zadeklarowała obecność produktów odpowiednich dla osób odżywiających się ekologicznie. Jak wynika z badania, oferty dietetyczne w hotelowych bufetach rozwijają się, a korzysta z nich co dziesiąty badany gość. Hotelarze jednak pozostają czujni i w zdecydowanej większości mają możliwość przygotowania śniadania pod indywidualne zamówienie gościa.
Obsługa podstawą idealnego śniadania
Za co odwiedzający hotele najbardziej doceniają śniadania? Goście za największą zaletę porannych hotelowych posiłków uznali duży wybór różnorodnych potraw oraz brak konieczności uczestnictwa w ich przygotowaniu. Pytani o najważniejsze cechy obsługi zajmującej się wydawaniem śniadań, ponad połowa ankietowanych wskazała reagowanie na bieżące potrzeby gości. Co czwarty badany za najbardziej istotny uznał natomiast uprzejmy stosunek do jedzących śniadania.
Podczas trzytygodniowego badania na ankietę dla branży hotelarskiej odpowiedziało 269 hotelarzy (w 41% odpowiadającymi byli dyrektorzy hoteli), natomiast kwestionariusz dla gości wypełniły 764 osoby.
Co wpływa na zmiany w menu śniadaniowym? Ile kilogramów kawy rocznie zużywają hotele, by rozbudzić zaspanych gości? Cały raport firmy HRS, wzbogacony wypowiedziami szefów kuchni, blogerów i dietetyków, można znaleźć pod adresem www.hrs.com
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział hotele, pensjonaty:
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
LOT pracuje nad nową siatką połączeń
Nowy dyrektor operacyjny andel`s by Vienna House Cracow
Powstanie unijny system kontroli granicznej?
Ruch pasażerski na polskich lotniskach w listopadzie
Emirates podpisują umowę code-share z Alaska Airlines
Kto został laureatem 8 edycji konkursu Wine & Food Noble Night 2015?
O ile tańsze mogą być domy wakacyjne po sezonie?
Turcja i Egipt wrócą do łask polskich turystów?
Ciąg dalszy strajku pilotów Lufthansy
Agencja Turystyczna Zawadzkie wstrzymuje działalność
Nowy projekt na rynku turystycznym
W maju odbędą się targi Market Tour w Szczecinie
Hotel wprowadza nowe uniformy dla obsługi
Ile turyści wydają w Hiszpanii?
Jakie biuro podrózy otworzyc??