Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Opublikowano wymagania Komisji Europejskiej dla ekologicznych hoteli
Komisja Europejska opublikowała listę wymagań jaką mają spełnić hotele i kempingi, chcące legitymować się oznakowaniem EU Ecolabel. To dobrowolna inicjatywa, która ma zachęcać unijnych przedsiębiorców do oferowania usług bardziej przyjaznych dla środowiska.
Jak tłumaczą unijni urzędnicy, inicjatywa została ustanowiona, aby informować klientów, które produkty, czy usługi są przyjazne środowisku. Unijne certyfikaty ekologiczne były przyznawane już wcześniej innym produktom i usługom, ale dopiero teraz Komisja Europejska stworzyła grupę usług dotyczących zakwaterowania turystycznego. Przyznane certyfikaty będą ważne przez 5 lat.
Lista kryteriów obejmuje 22 kryteria podstawowe i 45 fakultatywnych. Zgodnie z kryteriami, właściciele hoteli i kempingów ubiegający się o certyfikat muszą wyposażyć swoje obiekty m.in. energooszczędne urządzenia, jak np. klimatyzatory lub bojlery, powinni też zainstalować termoregulatory oraz systemy automatycznego wyłączania i włączania np. światła (w tym czujniki, które wyłączają oświetlenie po wyjściu gości z pokoju). Wszystkie urządzenia powinny być regularnie poddawane konserwacji, przynajmniej raz w roku, lub częściej, jeżeli wymagają tego przepisy lub odpowiednie instrukcje producenta.
Komisja zaleca także inwestycje w wodooszczędną armaturę sanitarną, w tym spłuczki. W ekologicznych obiektach zabronione jest np. stosowanie spłukiwania ciągłego w pisuarach. W przypadku kranów i pryszniców, średnie natężenie przepływu wody w kranach łazienkowych i prysznicach nie może przekraczać 8,5 l/min. Zwolnione z tego wymogu są wanny, deszczownice łazienkowe i prysznice z funkcją hydromasażu.
Zarządzający obiektami, zgodnie z unijnymi wytycznymi, powinni starać się zminimalizować liczbę prań, czyli wymieniać pościel i ręczniki rzadziej niż codziennie, a częstsze wymiany powinny mieć miejsce tylko na wyraźnie życzenie gości.
Hotele i kempingi powinny też generować możliwie najmniejszą ilość odpadów. W obiektach oznaczonych etykietą Ecolabel nie powinno się udostępniać artykułów toaletowych jednorazowego użytku, chyba że goście o nie poproszą. W pokojach, restauracjach ani barach nie powinno być jednorazowych naczyń, a w łazienkach jednorazowych ręczników. Ubiegający się o certyfikat zobowiązani są także wprowadzić plan zmniejszania powstawania odpadów spożywczych.
W przypadku żywności o długim terminie przydatności, np. kawy czy cukru, nie powinno się używać pojedynczych opakowań. Produkty takie mogą być pakowane pojedynczo tylko jeśli dostępne są w hotelowym sklepie lub automacie z napojami i żywnością, wówczas jednak powinny być to produkty ekologiczne lub produkty sprawiedliwego handlu. W przypadku żywności łatwo psującej się, hotele i kempingi powinny tak zarządzać dostawami, żeby nie wyrzucać nadmiaru żywności.
Komisja podkreśla też, że pracownicy ośrodków turystycznych muszą być zatrudnieni legalnie, zgodnie z obowiązującymi w danym kraju przepisami, a zarządzający obiektem jest zobowiązany zapewnić im odpowiednie szkolenie, także w zakresie stosowania procedur mających na celu ochronę środowiska.
Z dokładnymi kryteriami oznakowania ekologicznego można zapoznać się poniżej.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20170224_celex_32017d0175_pl_txt.pdf
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
[2017-03-08 11:55 80.52.226.*]
Eureka! Allellujah! bardzo madre specjalnie w kryzysie! zreszta KAŻdy dietetryk powie, że najzdrowsze jest suche pieczywo i zródlana woda! najlepiej jak przyjadą z saperką jak to wżdy bywało! odpowiedz »
Dział hotele, pensjonaty:
Listopad trochę rozczarował, a grudzień nie wygląda
Mobilne paczkomaty dla
Dział prawo i podatki:
Bułgaria i Rumunia wchodzą do strefy
Nowy przewoźnik na czarnej liście
Lotnisko w Białymstoku utknęło w
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Czy touroperator może zostać ukarany za nieprawidłowości z czasem pracy kierowców?
Pasażer wyproszony z samolotu bo, wyglądał na terrorystę
Ryanair poleci z Gdańska do Mediolanu
Wizz Tours wprowadza nową usługę
Ile Rainbow zarobił w styczniu?
Lux Express pojedzie do Bratysławy i Wiednia
LHG podpisuje umowę z Magnuson Hotels
Travelport będzie kontynuował współpracę z Aviacenter
Branża zaniepokojona spadkami sprzedaży
Ponad 40 proc. Polaków spędzi tegoroczne wakacje w miejscu zamieszkania
Czy Radosław Włoszek zostanie prezesem portu lotniczego w Balicach?
Kto się zaprezentuje na Roadshow 2017?
Jakie są prognozy dla szukających pracy w turystyce?
PIT organizuje szkolenia dla trenerów przewodnictwa i egzaminatorów kandydatów na pilotów
Ilu turystów wybrało wakacje nad polskim morzem?
Wrzesień na polskich lotniskach
Czy karmienie piersią w restauracji jest w porządku?
Bogdan Bruczko wraca do zarządu Sfinks Polska
Wrzesień: Które miasta są tańsze, a które są droższe?