TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Opublikowano wymagania Komisji Europejskiej dla ekologicznych hoteli

Komisja Europejska opublikowała listę wymagań jaką mają spełnić hotele i kempingi, chcące legitymować się oznakowaniem EU Ecolabel. To dobrowolna inicjatywa, która ma zachęcać unijnych przedsiębiorców do oferowania usług bardziej przyjaznych dla środowiska.


Jak tłumaczą unijni urzędnicy, inicjatywa została ustanowiona, aby informować klientów, które produkty, czy usługi są przyjazne środowisku. Unijne certyfikaty ekologiczne były przyznawane już wcześniej innym produktom i usługom, ale dopiero teraz Komisja Europejska stworzyła grupę usług dotyczących zakwaterowania turystycznego. Przyznane certyfikaty będą ważne przez 5 lat.

Lista kryteriów obejmuje 22 kryteria podstawowe i 45 fakultatywnych. Zgodnie z kryteriami, właściciele hoteli i kempingów ubiegający się o certyfikat muszą wyposażyć swoje obiekty m.in. energooszczędne urządzenia, jak np. klimatyzatory lub bojlery, powinni też zainstalować termoregulatory oraz systemy automatycznego wyłączania i włączania np. światła (w tym czujniki, które wyłączają oświetlenie po wyjściu gości z pokoju). Wszystkie urządzenia powinny być regularnie poddawane konserwacji, przynajmniej raz w roku, lub częściej, jeżeli wymagają tego przepisy lub odpowiednie instrukcje producenta.

Komisja zaleca także inwestycje w wodooszczędną armaturę sanitarną, w tym spłuczki. W ekologicznych obiektach zabronione jest np. stosowanie spłukiwania ciągłego w pisuarach. W przypadku kranów i pryszniców, średnie natężenie przepływu wody w kranach łazienkowych i prysznicach nie może przekraczać 8,5 l/min. Zwolnione z tego wymogu są wanny, deszczownice łazienkowe i prysznice z funkcją hydromasażu.

Zarządzający obiektami, zgodnie z unijnymi wytycznymi, powinni starać się zminimalizować liczbę prań, czyli wymieniać pościel i ręczniki rzadziej niż codziennie, a częstsze wymiany powinny mieć miejsce tylko na wyraźnie życzenie gości.

Hotele i kempingi powinny też generować możliwie najmniejszą ilość odpadów. W obiektach oznaczonych etykietą Ecolabel nie powinno się udostępniać artykułów toaletowych jednorazowego użytku, chyba że goście o nie poproszą. W pokojach, restauracjach ani barach nie powinno być jednorazowych naczyń, a w łazienkach jednorazowych ręczników. Ubiegający się o certyfikat zobowiązani są także wprowadzić plan zmniejszania powstawania odpadów spożywczych.

W przypadku żywności o długim terminie przydatności, np. kawy czy cukru, nie powinno się używać pojedynczych opakowań. Produkty takie mogą być pakowane pojedynczo tylko jeśli dostępne są w hotelowym sklepie lub automacie z napojami i żywnością, wówczas jednak powinny być to produkty ekologiczne lub produkty sprawiedliwego handlu. W przypadku żywności łatwo psującej się, hotele i kempingi powinny tak zarządzać dostawami, żeby nie wyrzucać nadmiaru żywności.

Komisja podkreśla też, że pracownicy ośrodków turystycznych muszą być zatrudnieni legalnie, zgodnie z obowiązującymi w danym kraju przepisami, a zarządzający obiektem jest zobowiązany zapewnić im odpowiednie szkolenie, także w zakresie stosowania procedur mających na celu ochronę środowiska.

Z dokładnymi kryteriami oznakowania ekologicznego można zapoznać się poniżej.


Możesz także pobrać plik: turinfo_20170224_celex_32017d0175_pl_txt.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
hotel ekologia certyfikat eu ecolabel komisja europejska hotelarstwo kamping hotel


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję