TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Do belgijskich restauracji trafiła skażona żywność?

Belgijskie media alarmują w sprawie polskich jajek zakażonych salmonellą. Jaja trafiły do setek belgijskich restauracji.


Media donoszą, że jajka mogły trafić również do Skandynawii, Wielkiej Brytanii, a także na rynek w Luksemburgu i w Belgii. Służba sanitarna w Belgii dostała zawiadomienie o niebezpieczeństwie przez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, który nadzoruje Komisja Europejska.

Zakażone bakterią jaja trafiły do Belgii z Holandii i to władze holenderskie wykryły, że w polskich jajach znajduje się bakteria salmonelli enteritidis. Służby sanitarne próbują skontaktować się ze wszystkimi restauratorami, do których mogła trafić zakażona żywność.

Dystrybucją zakażonych jajek zajmują się firmy w Holandii, Belgii i Francji. Dostawa jaj oznakowana na 12 października, mogła trafić również do krajów skandynawskich, Beneluksu i Wielkiej Brytanii.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
żywność jaja belgia polska salmonella enteritidis restauracje skandynawia luksemburg Wielka Brytania




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję