TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Paryskie hotele i restauracje tracą klientów

Skutki piątkowych zamachów w Paryżu będą długofalowe i szczególnie dotkną lokalnej branży hotelarskiej i gastronomicznej. Jej przedstawiciele informują, iż klienci masowo odwołują rezerwacje w ich obiektach.


"Począwszy od soboty jest fala następujących po sobie odwołań rezerwacji w sektorze hotelarstwa na najbliższe 2-3 miesiące" - mówi Didier Le Calvez, dyrektor hotelu Bristol w Paryżu i przewodniczący Umih Prestige, zrzeszenia hoteli luksusowej klasy.

Didier Le Calvez dodaje, po styczniowych zamachach na redakcje tygodnika "Charle Hebdo" i koszerny sklep w Paryżu branża odczuwała ich piętno przez następnych kilka miesięcy. Podobna sytuacja nastąpi teraz. Według wstępnych wyliczeń, obroty paryskich hotelarzy mogą się obniżyć nawet o 50%.

Skutki zamachów odczują także paryscy restauratorzy. Vincent Lemaitre, właściciel kilku restauracji potwierdził, iż począwszy od soboty odnotowano 50% spadek liczy rezerwacji.

"Za wcześnie jest podawać liczby, ale jest pewne, że skutki ekonomiczne będą duże dla całego sektora, tak jak to było w styczniu" - powiedział Didier Chenet, szef branżowego zrzeszenia GNI-Synhorcat.

W dniu wczorajszym, tj. 16 listopada Minister Kultury Francji - Fleur Pellerin zaapelował, by obywatele Francji powrócili do codziennego życia i stawili opór terroryzmowi poprzez wizyty w restauracjach, barach, poprzez uczestnictwo w koncertach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
francja paryż skutki zamachów rezerwacje. hotelarstwo gastronomia obywatele


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję