Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Czy sprzedaż kebabów jest usługą gastronomiczną?
Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu wydał interpretację indywidualną, z której wynika, że sprzedaż kebabu z budki nie jest usługą.
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna. W prowadzonym punkcie (przyczepa gastronomiczna) sprzedawane są gotowe wyroby, tj. kebaby, sałatki oraz frytki, przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Proces sprzedaży polega na tym, że wyrób przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, które nabywane są od różnych dostawców.
"W punkcie gastronomicznym sprzedawane są wyroby gotowe, tj. kebaby, sałatki, dania z mrożonek gotowych. Kebab przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, nabywanych od różnych dostawców. Kebab sporządzany jest z gotowego mięsa mrożonego, które pracownicy opiekają na rożnie. W momencie sprzedaży bułka bądź placek tortilla podgrzewane są w piecu, dodawane są upieczone mięso, surówka (przygotowana przed rozpoczęciem sprzedaży w danym dniu z różnych warzyw), pomidor, ogórek, kapusta, sałata, cebula, sos. Produkt wkładany jest w jednorazowe opakowanie. Dania z mrożonek gotowych poddawane są obróbce termicznej (smażone w głębokim oleju) i wydawane w opakowaniach jednorazowych. Sałatki wykonywane są z półproduktów i wydawane w plastikowych pojemnikach. Wszystkie przygotowywane towary, jako gotowe i podgrzane produkty, przeznaczone są do niezwłocznej konsumpcji przez klienta. W lokalu są 3 miejsca siedzące przeznaczone do oczekiwania na produkt lub ewentualnej szybkiej konsumpcji na miejscu. Wnioskodawca zaznacza, że w lokalu nie ma obsługi kelnerskiej oraz nie ma możliwości zamówienia posiłku do stolika. Informacja o produktach znajduje się na tablicy, a nie na karcie dań" - argumentował wnioskodawca.
Wnioskodawca powołał się na klasyfikację statystyczną według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jego sprzedaż kebaba miała być nie usługą gastronomiczną a dostawą gotowego produktu i w związku z tym miałaby być obłożona 5-procentową stawką podatku VAT
Z taką interpretacją zgodziła się Izba Skarbowa. "Reasumując, w przedstawionym stanie faktycznym, w świetle przedstawionej przez Wnioskodawcę klasyfikacji statystycznej towarów będących przedmiotem wniosku (10.85.1 według PKWiU z 2008 r.), sprzedaż w sposób przedstawiony w opisie sprawy produktów opisanych w stanie faktycznym - opodatkowana jest stawką VAT w wysokości 5%, zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z art. 146 pkt 2 oraz poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług" - postanowił dyrektor Izby Skarbowej.
Warto pamiętać, że interpretacja indywidualna jest wiążąca tylko i wyłącznie dla podmiotu, który o nią wystąpił.
Więcej - Interpretacja indywidualna sygn. ILPP2/4512-1-154/15-2/MN
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 11:45 80.52.226.*]
ile za to dał? Poznań to dziwne miasto, prokuratura pozwala na narkotyzowanie a potem okradanie w domu publicznym i a tu taki kwiatek!
przecież prawie 50% polskich podmiotów to właśnie takie - a tylko w POznniu łaskawa izba skrabowa?
szkoda, ze w Giżycku niełaskawa. odpowiedz »Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 11:52 77.252.178.*]
Jak to się ma do pomysłu MF żeby usługę gastronomiczną z kawą czy alkoholem traktować jako złożoną i całość opodatkowywać 23% VAT? Polska izbowa... odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 17:14 80.52.137.*]
logiczny błąd (pomijając w powyższym rozumowaniu zdrowy rozsądek). Jeśli to nie usługa gastronomiczna tylko "sprzedaż gotowego produktu" to czemu konsument nie zjada mrożonego mięsa zagryzając surowym plackiem ? co gorąco polecam dyrektorowi izby skarbowej, bo jak widać nie widzi różnicy, więc powinien się o niej przekonać empirycznie. odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 17:18 80.52.226.*]
czyli ogladanie serialu londynczycy przyniosło dobry rezultat. ciekawe kto w to wchodzi z naszej panującej świty? odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 18:55 46.76.96.*]
Fajny dyrektor. Chyba minister go wywali, bo jak inne dyrektory pójdą w jego ślady, to znaczącą spadną dochody z VAT od sprzedaży naszej nowej narodowej potrawy ;-). odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-08 20:18 85.221.173.*]
Widział ktoś normalnie rozumującego urzędasa???? odpowiedz »
Jaki VAT na kebab?
[2015-04-15 14:56 83.8.90.*]
Ośmieszają się strasznie !!!
Jeżeli potrawy są przyrządzane na miejscu zarówno sałatki jak i dania przygotowywane termicznie to jest to działalność gastronomiczna opodatkowana VAT 8 %-potrawy i 23 % napoje i produkty handlowe.
W działalności gastronomicznej nie ma znaczenia czy jest kelner czy nie odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział prawo i podatki:
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Gdzie najbardziej wzrastają ceny hoteli?
Bliżej zniesienia wiz dla Ukraińców
Port lotniczy Rzeszów-Jasionka traci kolejnego przewoźnika
Hilton zbuduje nowy hotel w Małopolsce
Spotkanie na temat komunikacji w turystyce
PZOT podsumowuje 24 tydzień roku
Warszawa rozbuduje infrastrukturę targowo-konferencyjną
W centrum Gdańska powstanie nowy hotel
Best Western Plus Q Hotel otwarty w Krakowie
Dolny Śląsk bardziej popularny wśród turystów