TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Czy sprzedaż kebabów jest usługą gastronomiczną?

2015-04-07

Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu wydał interpretację indywidualną, z której wynika, że sprzedaż kebabu z budki nie jest usługą.

r e k l a m a


Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna. W prowadzonym punkcie (przyczepa gastronomiczna) sprzedawane są gotowe wyroby, tj. kebaby, sałatki oraz frytki, przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Proces sprzedaży polega na tym, że wyrób przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, które nabywane są od różnych dostawców.

"W punkcie gastronomicznym sprzedawane są wyroby gotowe, tj. kebaby, sałatki, dania z mrożonek gotowych. Kebab przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, nabywanych od różnych dostawców. Kebab sporządzany jest z gotowego mięsa mrożonego, które pracownicy opiekają na rożnie. W momencie sprzedaży bułka bądź placek tortilla podgrzewane są w piecu, dodawane są upieczone mięso, surówka (przygotowana przed rozpoczęciem sprzedaży w danym dniu z różnych warzyw), pomidor, ogórek, kapusta, sałata, cebula, sos. Produkt wkładany jest w jednorazowe opakowanie. Dania z mrożonek gotowych poddawane są obróbce termicznej (smażone w głębokim oleju) i wydawane w opakowaniach jednorazowych. Sałatki wykonywane są z półproduktów i wydawane w plastikowych pojemnikach. Wszystkie przygotowywane towary, jako gotowe i podgrzane produkty, przeznaczone są do niezwłocznej konsumpcji przez klienta. W lokalu są 3 miejsca siedzące przeznaczone do oczekiwania na produkt lub ewentualnej szybkiej konsumpcji na miejscu. Wnioskodawca zaznacza, że w lokalu nie ma obsługi kelnerskiej oraz nie ma możliwości zamówienia posiłku do stolika. Informacja o produktach znajduje się na tablicy, a nie na karcie dań" - argumentował wnioskodawca.

Wnioskodawca powołał się na klasyfikację statystyczną według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jego sprzedaż kebaba miała być nie usługą gastronomiczną a dostawą gotowego produktu i w związku z tym miałaby być obłożona 5-procentową stawką podatku VAT

Z taką interpretacją zgodziła się Izba Skarbowa. "Reasumując, w przedstawionym stanie faktycznym, w świetle przedstawionej przez Wnioskodawcę klasyfikacji statystycznej towarów będących przedmiotem wniosku (10.85.1 według PKWiU z 2008 r.), sprzedaż w sposób przedstawiony w opisie sprawy produktów opisanych w stanie faktycznym - opodatkowana jest stawką VAT w wysokości 5%, zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z art. 146 pkt 2 oraz poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług" - postanowił dyrektor Izby Skarbowej.

Warto pamiętać, że interpretacja indywidualna jest wiążąca tylko i wyłącznie dla podmiotu, który o nią wystąpił.

Więcej - Interpretacja indywidualna sygn. ILPP2/4512-1-154/15-2/MN



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
interpretacja indywidualna izba skarbowa podatek vat klasyfikacja wyrobów i usług


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję