Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Optymistyczne prognozy dla branży HoReCa
Światowe Dni Młodzieży, Polska jako miejsce urlopu oraz program 500+ to najważniejsze czynniki, które wpływają na bardzo optymistyczne prognozy przedstawicieli HoReCa na najbliższe miesiące. Wartość subindeksu barometru EFL dla branży gastronomicznej w II kwartale br. wzrosła o 7,5 pkt. w porównaniu do wskaźnika z początku roku i wyniosła aż 62,8 pkt. Jest to najwyższy odczyt od początku realizacja badania, czyli od półtora roku.
"Sytuacja w branży HoReCa, czyli na rynku usług hotelarskich i gastronomicznych, to pochodna przede wszystkim trzech czynników. Pierwszy związany jest z rokiem kalendarzowym - hotele i restauracje rozkręcają się w czasie sezonu wakacyjnego, który przecież jest przed nami. A zgodnie z prognozami ekspertów, wielu mieszkańców Polski zamiast wyjeżdżać do popularnych w ostatniej dekadzie destynacji takich jak Tunezja, Egipt, czy Turcja, zdecyduje się na wakacje w kraju. Po drugie, branża gastronomiczna ma swoje "pięć minut" w czasie dużych wydarzeń organizowanych właśnie w okresie letnim. W tym roku bez wątpienia najważniejszym wydarzeniem będą Światowe Dni Młodzieży w Krakowie. Po trzecie, HoReCa jest bardzo podatna na różnego rodzaju zmiany legislacyjne i regulacje powodujące spadek lub wzrost realnego dochodu gospodarstw domowych. Po wejściu w życie programu 500+ spodziewam się, że konsumpcja prywatna wzrośnie, a część wydanych środków trafi do kieszeni przedsiębiorców z branży gastronomicznej" - mówi Radosław Kuczyński, prezes Efl.
W II kwartale br. subindeks "Barometru Efl" dla branży HoReCa wyniósł 62,8 pkt. Jest to wynik dużo lepszy niż główny wskaźnik dla całego rynku MŚP w Polsce, który wyniósł 57,8 pkt. Warto zwrócić uwagę, że w ciągu pół roku wartość subindeksu wzrosła aż o 14 pkt. Jeszcze w IV kwartale 2015 roku wynosił on zaledwie 48,8 pkt. i znajdował się poniżej progu OR, czyli branża znajdowała się w stagnacji i nie przewidywała szans na rozwój. Obecnie przedstawiciele rynku gastronomicznego są w optymistycznych nastrojach i liczą na "gorący" sezon.
Bardzo wysoka wartość wskaźnika wynika z przewidywanego poziomu sprzedaży. Aż 55% firm z branży HoReCa spodziewa się wzrostu zamówień w najbliższych miesiącach, tylko co dziesiąta oczekuje spadku sprzedaży. Za planowanym wzrostem sprzedaży idzie prognozowana poprawa płynności finansowej firm działających w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Aż 45% przedsiębiorców spodziewa się poprawy w tym obszarze Jest to związane ze specyfiką tej branży, w której obowiązują krótkie terminy płatności za usługi. Wzrost sprzedaży sprawi, że przedsiębiorcy w krótkim okresie odczują poprawę płynności.
"Obok wielu pozytywnych aspektów dla rynku HoReCa, warto też wspomnieć o najważniejszym negatywnym, jakim jest wprowadzenie podatku obrotowego. Prace nad właściwą ustawą jeszcze trwają, w związku z czym trudno w tym momencie stwierdzić, jaki będzie miał wpływ na kondycję branży. Jednak z pewnością za jego sprawą część produktów podrożeje, co finalnie odczuje przeciętny Polak" - mówi Radosław Kuczyński z Efl.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział hotele, pensjonaty:
Listopad trochę rozczarował, a grudzień nie wygląda
Mobilne paczkomaty dla
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
POT o inwestowaniu w produkty turystyczne o znaczeniu ponadregionalnym
Ilu pasażerów obsłużyły polskie lotniska?
Watykan udostępnił swoją kamienicę pod restaurację szybkiej obsługi. Protesty nie przyniosły skutku
PIT organizuje kongres dla pilotów i przewodników
Workshop dla organizatorów wyjazdów na Węgry
Puchar Polski w Piłce Ręcznej Plażowej wraca do Hotelu Anders
Wzrasta popularność hoteli dwugwiazdkowych
Hotel w Janowie Podlaskim uroczyście otwarty
Niemiecka turystyka notuje wzrosty
Nie trzeba czekać z pozwem wobec Skarbu Państwa do zakończenia sprawy karnej
W Merlinie X wzrosła liczba dokonywanych rezerwacji
Branżowe spotkania na 21. Targach Lato
W maju więcej osób nocowało w hotelach